Højsæson for hovbylder

18-12-2017 15:14

Frosten har forvandlet de våde og mudrede folde til hårde, ujævne og knoldede pløjemarker. Disse bundforhold kan resultere i, at hesten træder forkert og laver en forvridning, ligesom de hårde folde øger risikoen for sålknusninger og hovbylder

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

En hovbyld er, som navnet siger, en byld, der sidder inde i selve hoven. Hovbylden opstår som følge af, at sålen eller hornvæggen gennembrydes og hoven inficeres. Der er flere årsager til hovbylder, men lige nu er det oftest en knusning i hoven forårsaget af frosne og knoldede folde.

Nyheden fortsætter efter annoncen

En hovbyld kan opstå akut, og hesten kan blive så øm, at det ligner, den har brækket benet. Har hesten en hovbyld, vil dens temperatur oftest stige en smule, ligesom der kan være hævelse omkring koden og op langs piben. Hævelsen skyldes den øgede blodtilførsel til det inficerede sted, og man vil opleve en forøget puls i hestens ben.

Behandling er hovbylder er om regel meget enkel. Efter en korrekt udført udskæring, hvor der kommer sort pus, bades hoven i varmt sæbevand nogle dage. Når ømheden stort set har fortaget sig, kan der anlægges et beslag med sål og pakning. Hvis der ved udskæringen kommer gult pus, vil dyrlægen skulle vurdere om der er behov for penicillin og måske vaccination mod stivkrampe.

Få flere gode råd om hovpleje i beslagsmedens bog til hesteejeren. Du kan købe bogen HER

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen