Hjælp min hest spiser savsmuld!

03-01-2021 07:19

Merete Haahr

Hvad gør du, når din hest begynder at spise savsmuld? For mange hesteejere kan det være et stort problem hvis hesten får en vane med at spise strøelsen, som en alternativ foderkilde. Vi ser på årsagerne til denne adfærd og løsningerne på problemet

Copyright Ridehesten.com
Det kan være et problem, hvis hesten spiser savsmuld som en alternativ foderkilde. Foto: shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Savsmuld bruges ofte som strøelse, da det bliver regnet som uspiseligt, men en hest vil gå til yderligheder som at spise selv savsmuld i boksen, hvis den er tilstrækkelig sulten. Det er ikke en god vane og kan i værste fald betyde, at hesten får forstoppelse og kolik, da savsmuld er svært at fordøje. Det fortæller Caroline McGregor-Argo, som har ledet en større undersøgelse omkring vægttab for heste. Overvægt hos heste er et problem, der gør, at mange hesteejere leder efter en måde hvor hesten kan tabe vægt. Heste bruger længere tid på stald særligt om vinteren og nogle gange kan det være nødvendigt at begrænse indtaget af hø, for at forebygge overvægt og forfangenhed. Det er bare ikke altid lige let, og man kan komme til at reducere mængden af grovfoder så meget, at hesten begynder lede efter alternative fødekilder. 

Et forskerhold fra Universitetet i Liverpool har studeret 12 sunde, men overvægtige voksne heste, i en periode på 16 uger. Alle hestene var opstaldet i deres individuelle bokse som var strøet med savsmuld. De havde 30 minutters foldtid uden mulighed for at græsse.

Hestene fik 1,25 procent af deres kropsvægt i grovfoder, for at få dem til at tabe sig. Da forskerne målte hvor meget af foderet, der var blevet fordøjet, stod det klart, at næsten halvdelen af hestene udskilte større mængder end det de blev fodret med. Det overraskede forskerne, at hestene supplerede deres diæt med en anden fiberkilde.

Ifølge Caroline McGregor – Argo, udgør hestens almindelige græsningsadfærd op til 60 procent af tiden i løbet dagen. Når foderet bliver begrænset søger hesten alternative kilder til foder, i dette tilfælde savsmuld for at opfylde deres naturlige behov.

Når hesten indtager mindre grovfoder, fortæller fordøjelsessystemet, at den skal spise mere for at tarmene kan fungere normalt. Savsmuld giver en let tilgængelig fiberkilde, men når hesten tygger det, kan den danne mavesyre, som kan forårsage mavesår eller hesten kan udvikle forstoppelse og få kolik.

Ideelt skal heste spise ca 1,5 procent af deres vægt i grovfoder, og som minimum 1 procent. 

Mange hesteejere sætter høet i blød til nøjsomme heste. En halv til en hel times iblødsætning har ikke så stor betydning for tørstoffet i høet, men længere perioder med iblødsætning kan derimod få en negativ indflydelse på mængden af organisk materiale i høet. Når høet ligger i vand i længere tid eller natten over bevirker det, at næringsindholdet af høet bliver vasket ud, så det kun er sukkerstofferne der er tilbage. Det har samme betydning for hesten som det at fodre med for lidt hø. Det har betydning for hestens spytproduktion og fordøjelse, og det kan i yderste konsekvens resultere i, at hesten får ondt, og udviser tegn på smerteadfærd.

Copyright Ridehesten.com
Hvis hesten er tilstrækkelig sulten, vil den hurtigt lede efter alternative foderkilder, som f.eks. savsmuld Foto: shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

For at forebygge, at hesten spiser savsmuld, foreslår Carolina McGregor, at man kan gøre følgende:

Et alternativ kan være at opstalde hesten på gummimåtter uden strøelse, for at forhindre den i at spise savsmuld.

Hvis du sætter hø i blød, så kan du med fordel øge mængden af hø for at kompensere for tabet af tørstof , specielt om morgenen, hvis høet har ligget i blød natten over. Giv al hø i et finmasket hønet, så det øger tyggetiden. Læg høet i et net, og læg det efterfølgende i blød, det er langt lettere end at sætte løst hø i blød.

Erstat noget af høet med høpiller så det samlede antal kalorier forbliver det samme. Brug en automatisk fodertrug der giver et lille antal grønpiller ad gangen. Det efterligner måden hesten græsser på, øger tyggetid og spytproduktion over længere tid, også midt om natten.

Sørg for at hesten spiser rigeligt med protein. Mange heste stopper med at spise deres strøelse, efter at de har fået tildelt mere protein i foderet.

Læs mere om studiet her:

Voluntary ingestion of wood shavings by obese horses under dietary restrictions

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner