Hingstene er i fin form

09-11-2023 19:04

Britt Carlsen

Dansk Varmblods 35-dages test af hingste er i fuld gang på Tørring Ridecenter, og i dag var der midtvejsvurdering af hingstene med testrytter

Copyright Ridehesten.com
Atterupgaards Bernachi under testrytter Allan Grøn. Foto: Ridehesten.com

Den 23. oktober blev 15 unghingste indsynet til 35-dages test i Tørring. Og i dag var der så midtvejsvurdering af hingstene, som ved denne afprøvning udelukkende består af dressurbetondede hingste, da der er lavet en ny afprøvningsform for springhingstene.

Der blev indsynet to 5-års, der er godkendt til afprøvning, en 3-års og en 4-års, der ikke tidligere er fremstillet i Dansk Varmblod, samt 11 hingste på tre år med godkendelse til afprøvning opnået enten ved hingstekåringen i Herning i marts måned eller ved efterkåringen på Vilhelmsborg i april.

Copyright Ridehesten.com
Berider Mette Riisager med Søbakkehus First Mover. Foto: Ridehesten.com

Hingstene var i godt humør, ridelige og samarbejdsvillige. Det var berider Mette Riisager og træningsleder Torben Frandsen, som varmede hingstene op til testrytter Allan Grøn. Allan er vældig erfaren som testrytter på unghingstene, og det var som altid en fornøjelse at se ham arbejde med de unge hingste. Han skal give karakterer for ridelighed og kapacitet, men karaktererne ved midtvejsvurderingen indgår ikke i hingstenes bedømmelse. Midtvejsvurderingen tjener til at medlemmerne af Avlsledelsen samt testrytteren kan danne sig et indtryk af hingstenes kvalitet under rytter. Og såfremt hingsten, af den ene eller anden årsag, ikke kan testes på afslutningsdagen, vil karaktererne fra midtvejsvurderingen kunne bruges, så hingsten kan afslutte sin afprøvning i indeværende år. 

Copyright Ridehesten.com
Præmiehingsten Straight Horse Leonardo under testrytter Allan Grøn. Foto: Ridehesten.com

Allan Grøn var generelt tilfreds med hingstenes uddannelsesniveau, som han understreger, kommer de alle fra professionelle ryttere, der har gjort et godt job med klargøringen. Ved at teste hingstene ved midtvejsvurderingen og ved afslutningen, giver det ham et reelt billede af, hvad hingsten indeholde, forklarer han. 

– Jeg tester hingstenes ridelighed, ser hvor let de har ved at komme frem og tilbage (for hjælpen), i det omfang man nu kan forlange det på en 3-års hest.

Allan skal ikke give karakterer for hingstenes gangarter, men i rideligheds- og kapacitetskarakteren indgår også hans vurdering af, hvordan hingstene tager imod hjælpen, når han vil ”modellerer” lidt på bevægelsen, som han siger. – Jeg skal finde ud af om de kan bruge de gangarter, de har, og om de tager imod hjælpen.

Copyright Ridehesten.com
Beriderne Karsten Petersen og Rune Willum fra Dansk Varmblods Avlsledelse for dressur. Foto: Ridehesten.com

Berider Karsten Petersen fra Avlsledelsen for dressur følgere hingstene tættere end sine kolleger i Avlsledelsen, da han er i Tørring en gang om ugen. Der er afsluttende materialprøve søndag den 26. november, og afprøvningen er åben, så alle kan overvære den endelige eksamen af hingstene. 

Katalog fra indsyningen

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner