Hestene der skrumpede

09-11-2013 07:25

Forskere har fundet ud af, at heste to gange i verdenshistorien ganske enkelt er skrumpet i størrelse som følge af global opvarmning

Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Ridehesten.com

Amerikanske forskere har konstateret, at en periode med global opvarmning for 55 millioner år siden, og en anden, der fulgte omkring to millioner år senere, begge har fået jordens pattedyr til at reducere i størrelse.

Forskere har i årevis vidst, at pattedyr, såsom heste, blev meget mindre i en periode med opvarmning for omkring 55 millioner år siden. Nu har amerikanske fundet beviser for, at samme fænomen optrådte under en separat, mindre global opvarmning, der fandt sted omkring 2 millioner år efter, for omkring 53 millioner år siden.

Forskerne konkluderede derfor, at nedsat kropsstørrelse syntes at være en fælles evolutionær reaktion fra pattedyr, som heste, på global opvarmning.

For eksempel afslørede undersøgelsen, at en slægt af tidlige heste på størrelse med en lille hund, kaldet Hyracotherium, oplevede fald i kropsstørrelse på omkring 19 procent den anden periode med global opvarmning og i den første periode et fald på hele 30 procent. Efter begge perioder steg hestenes kropsstørrelse igen til normalt leje.

Afbrænding af fossile brændstoffer og frigivelse af drivhusgasser - primært kuldioxid - får skylden for nutidens globale opvarmning. De tidligere perioder med global opvarmning kan være forårsaget af frigivelsen af metan på havbunden.

Kilde: Horsetalk

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen