Hesten er en brugsvare!

04-10-2018 11:35

Britt Carlsen

I andre EU-lande har man ikke haft helt så store udfordringer med EU’s købelov, som det er tilfældet herhjemme. Og i Tyskland har en retssag yderligere understreget, at heste altså ikke kan byttes

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I hestesektoren har vi et meget anstrengt forhold til købeloven. Den er totalt uegnet som ramme til at regulere handel med levende dyr. Desværre har vi levet med loven siden 2002, hvor EU vedtog forbrugerdirektivet. Det har vist sig, at loven giver rigtig mange problemer i handler med heste, selvom vi efterhånden er blevet langt bedre til at have dokumentationen i orden, når vi handler.

Nu er det dog endeligt gået op for dele af EU-parlamentet, at forbrugerdirektivet ikke egner sig i handler med dyr. Sagen skal behandles i EU-kommissionen, og derfor er flere kræfter, nationalt som internationalt, i gang med at overbevise beslutningstagerne om, at direktivet bør ændres.

Resultatet af en tysk retssag, der drejer sig om en kvinde, som efter to år ville levere en hest tilbage til sælger, er blevet afvist af den slesvig-holstenske landsret, og den er interessant, fordi den fastslår, at biologiske ændringer hos hesten betyder, at hesten ikke kan leveres tilbage til sælgeren – da der er høj risiko for at evt. „mangler“ opstår i den udvikling.

Kvinden havde købt en 2,5-årig hingst på en offentlig hesteauktion, og det anså retten som et forbrugskøb. Sagsøgeren havde erhvervet hingsten i 2014 og ønskede at returnere den i 2016 for påståede mangler og få købsprisen tilbage.

I sin afgørelse af 4. juli afviste retten at annullere købsaftalen for hesten. Ifølge dommerne var garantien udløbet efter tre måneder. Retten fastslog, at den unge hingst må betragtes som en brugsvare. Hingsten har længe været adskilt fra sin mor, og har udviklet sig og opnået seksuel modenhed. ”Når hingsten bliver seksuel moden ændrer den sig betydeligt, og der vil forekomme biologiske forandringer, som følge af, at hingsten udvikler sig, og gennem den udvikling stiger risikoen også betydeligt for at der kan opstå en ”mangel” hos hesten, lyder det bl.a. i dommen. Sagen er også afvist af byretten i Itzehoe.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen