Hesteinfluenza er stigende, også hos vaccinerede heste

04-04-2020 16:00

Merete Haahr

Hesteinfluenza er en virus vi har kendt længe, men den ændrer sig hele tiden, og det er udfordring for hesteejere. Her kan du læse mere om, hvilke heste der er i risikogruppen, og hvad den seneste forskning på området er kommet frem til

Copyright Ridehesten.com
Udbredelsen af Hesteinfluenza er stigende og det rammer også voksne heste. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Niveauet af udbrud med hesteinfluenza eller Equine Influenza (EIV), er steget over de seneste år. Voksne heste har den største risiko for infektion og højsæsonen for hesteinfluenza er slut vinter, tidligt forår. De mest almindelige symptomer på hesteinfluenza er høj feber, næseflåd og hoste. Fordelingen af heste der er smittede ændrer sig, og selv heste, der er vaccinerede imod sygdommen, kan risikere at blive smittet.

Udbredelsen af hesteinfluenza

For at få en bedre forståelse af udbredelsen af EIV og dets smittemønster, har Dr. Wendy Vaala  sammen med et hold af forskere fra Merck Animal Health i Californien, USA, undersøgt data fra 239 klinikker i 38 forskellige stater i USA, i perioden marts 2008 til februar 2019. Det var sammenlagt 7809 heste, der alle havde luftvejs problemer og feber. Forskerne testede udflåd fra næsen og undersøgte DNA-materialet.  9,2% af hestene, i alt 718 heste, testede positivt for hesteinfluenza, mens antallet af smittede heste, blev øget år for år, igennem hele studieperioden.

Sygdommen rammer også voksne heste

Normalt er det herpesvirus (EHV-4), som plejer at være den mest almindelige luftvejsinfektion fundet i heste der udviser influenza sygdomstegn. 2013 var det først år, hvor forekomsten af hesteinfluenza var større end EHV-4, men også i de senere år, har der været nogle usædvanlige aktive år, fortæller Dr. Wendy Vaala. I studiet fandt forskerne mod forventning en større andel af EIV positive heste i alderen 1-9 år, og det betyder, at det ikke længere er kun er en sygdom, der rammer unge heste, men nu er voksne heste også i risikogruppen.

Virus ændrer sig hele tiden

41% var af de heste der testede positivt var konkurrence- og sportsheste, mens 37,9 % var fritidsheste. Det viser at det ikke blot er et spørgsmål om at blive hjemme, da det ikke beskytter hesten mod influenza, mener Wendy Valaa. 61% af hestene var vaccinerede mod virussen, og det indikerer at vaccination ikke altid beskytter. Det kan være på grund af større eller mindre forandringer i antigenet, og der findes flere typer af EIV-vacciner, som ikke alle er de samme. 

Hesteinfluenza forandrer sig hele tiden, og spørgsmålet er, om vaccinen indeholder nok beskyttelse for den form for influenza, der er i omløb. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

For at komme denne udfordring til livs, så overvåger forskerne konstant de nuværende former for hesteinfluenza, og vurderer dem i forhold til den type af EIV, der findes i de vacciner vi har til rådighed.

Vær opdateret med den rigtige vaccine

De fleste tilfælde af influenza kommer i løbet af vinter og forårssæsonen, og det kan have betydning for hvornår du vaccinerer.

Det anbefales, at man vaccinerer heste i risikogruppen, sportsheste og fritidsheste som minimum en gang om året. Ideelt, så bør heste, der er udsat for at blive smittet med influenza, få en booster vaccine inden sæsonen starter, hvilket betyder at perioden sidst på efteråret, eller  i slutningen af forårssæsonen, vil være det ideelle tidspunkt.

Kort fortalt, så skal ejere og dyrlæger være opmærksomme på, at der er større smitterisiko for hesteinfluenza i øjeblikket. Antallet er stigende, og voksne heste er i størst risiko, for at udvikle sygdommen sidst på vinteren og i løbet af foråret. 

Webinar omkring hesteinfluenza

Copyright Ridehesten.com
Her kan du høre et spændende webinar, som fortæller mere om hesteindfluenza

Dr Wendy Vaala går i dette webinar omkring Equine Influenza (EIV)  i dybden med resultaterne af den seneste forsking, og fortæller mere om forekomsten, risikofaktorer og behandling af hesteinfluenza.

Wendy Vaala anbefaler at man drøfter situationen med sin dyrlæge, idet den type af vaccine der bruges, samt tidspunktet for, hvornår vaccinen gives, kan gøre behandlingen mere effektiv.

Læs også artiklen i magasinet Ridehesten (august 2017):  Heste influenza, er det noget min hest kan få, skrevet af dyrlæge Mette Uldal. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner