Kinesisk dreng smittet med hesteinfluenza

28-04-2022 12:01

Christine Krogh Frausing
Skribent

Hesteinfluenzaen, der hidtil kun er kendt ved heste, hunde og fugle, er nu for første gang påvist ved et menneske,  en 4-årig kinesisk dreng

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I Kina er en blot 4-årig dreng testet positiv for hesteinfluenza, der hidtil kun har været kendt ved heste, hunde og fugle. Dette er altså det første tilfælde man ser ved et menneske, skriver TV2 Nyhederne.

Der er tale om influenzatypen H3N8. Det kinesiske sundhedsministerium melder dog ud at smittefaren er minimal, og chancen for en epedimi med denne type influenza er minimal. 

Drengen kommer fra den centrale Henan-provins, hvor han har boet på en gård, med blandt andet høns og krager. Det er også her man mener han er blevet smittet. Drengen havde feber og diverse andre symptomer, men ingen i nær omgangskreds er umiddelbart inficeret med sygdommen. 

Fakta
Kort om influenzatypen H3N8

I 1956 identificerede man den første type EIV (H7N7), som man dog mener, er uddød i dag. Nu er det i stedet EIV af typen H3N8, der er den mest udbredte stamme. EIV kan dog ændre struktur og egenskaber og herved opstår nye undertyper. Alt efter geografisk placering kan forskellige undertyper dominere, og derfor er typen af EIV ikke nødvendigvis den samme for- skellige steder i verden.

Sygdommen er sjældent dødelig, men da den er meget smitsom, kan et stort antal heste blive syge under et udbrud.

FEI anbefaler generelt influenzavaccination

Hesteinfluenza er en meget smitsom virus, som forårsager luftvejsinfektion hos heste. Virussen forekommer i de fleste lande i verden, og udbrud kan have stor indflydelse på hesteverdenen. I alvorlige tilfælde kan det blive nødvendigt at aflyse stævner og indføre restriktioner i forhold til hestetransport.

– Nøglen til at stoppe spredningen af hesteinfluenza er vaccination, udtaler FEI's veterinærchef. De anbefaler, at alle heste bør være vaccineret, uanset om de konkurrerer eller er i kontakt med heste, der konkurrerer. Samtidig bør hygiejnen være i top rundt omkring i staldene.

Influenzavirus er luftbåren og kan meget let smitte mellem heste, der eksempelvis står i samme stald eller deltager ved samme stævne.
Hvis en hest viser tegn på sygdom, bør den ikke forlade sit hjemsted. Det samme gælder heste, som har været i kontakt med en syg hest.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen