Udbrud af hesteinfluenza i Europa

09-02-2019 09:03

Camilla Tiefensee Schrøder

Det Internationale Rideforbund råder alle til at tjekke op på vaccinationerne efter et udbrud af hesteinfluenza har spredt sig i flere europæiske lande samt Nigeria og USA

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Efter udbrud af hesteinfluenza i Belgien, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Irland, Nigeria og USA udsteder det internationale rideforbund FEI nu særlige retningslinjer til hesteejere for at forhindre yderligere spredning af sygdommen. Det oplyser forbundet i en pressemeddelelse.

Også i Sverige er der konstateret et enkelt konfirmeret tilfælde af hesteinfluenza samt flere mistænkte tilfælde, skriver Tidningen Ridsport. Særligt i Storbritannien har der været stor uro den seneste tid, med bl.a. aflysninger af hestevæddeløb. Det skriver Horse&Hound.

I Danmark er der endnu ingen officielle udmeldinger om tilfælde af hesteinfluenza.

Nyheden fortsætter efter annoncen

FEI anbefaler vaccination
Hesteinfluenza er en meget smitsom virus, som forårsager luftvejsinfektion hos heste. Virussen forekommer i de fleste lande i verden, og udbrud kan have stor indflydelse på hesteverdenen. I alvorlige tilfælde kan det blive nødvendigt at aflyse stævner og indføre restriktioner i forhold til hestetransport.

-Nøglen til at stoppe spredningen af hesteinfluenza er vaccination, udtaler FEI's veterinærchef Göran Åkerström. Han anbefaler, at alle heste bør være vaccineret, uanset om de konkurrerer eller er i kontakt med heste, der konkurrerer. Samtidig bør hygiejnen være i top rundt omkring i staldene.

Influenzavirus er luftbåren og kan meget let smitte mellem heste, der eksempelvis står i samme stald eller deltager ved samme stævne.
Hvis en hest viser tegn på sygdom, bør den ikke forlade sit hjemsted. Det samme gælder heste, som har været i kontakt med en syg hest.

-Det, vi ser i år, er en tilbagekomst af Clade 1-virus hos smittede heste. Vaccinerede heste har kun haft milde symptomer og er kommet sig hurtigt. Men for heste uden vaccination har det været meget mere alvorligt, forklarer FEI veterinærrådgiver Caterina Termine i pressemeddelelsen.
- Hovedbudskabet er: Få din hest vaccineret, hold grundigt øje med hestenes helbred og ring til dyrlægen, hvis du har nogen bekymringer.

Det er i forvejen påkrævet for alle konkurrenceheste, at deres vaccinationspapirer skal være i orden, hvis de skal starter FEI-stævner.

Læs mere om krav til vaccination af stævneheste- og ponyer, der starter stævner under Dansk Ride Forbund og baggrund for vaccinationskrav.

Læs også FEI's spørgsmål og svar om hesteinfluenza eller FEI's guide til hesteejere om hesteinfluenza (på engelsk)

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen