Astrid Ø. Sørensen
Siden 1. juli i år har der været 104 rapporterede tilfælde af WNF-virussen i heste i Tyskland. Virussen, der smitter mellem myg og fugle og fra myg til pattedyr og kan fremkalde hjernebetændelse hos bl.a. heste, har spredt sig nordpå, og det har øget bekymringen for, at sygdommen kommer til Danmark. To af disse WNF-udbrud hos heste var så langt nordpå som Schleswig-Holstein. Fødevarestyrelsen har derfor fornyeligt lavet en trusselsvurdering, hvor konklusionen lød, at den samlede sandsynlighed for smitte med WNF til danske hestebesætninger som følge af udbruddene i Tyskland er meget lav. Det skyldes flere forskellige faktorer, som du kan læse mere om nedenunder. Der er dog stadig væsentlige forholdsregler, man som hesteejer skal tage.
West Nile Fever-virussen er en sygdom af afrikansk oprindelse, der hovedsageligt optræder hos fugle. WNF kan overføres til pattedyr via inficerede blodsugende stikmyg, hvor specielt heste og mennesker er særligt følsomme. Heste og mennesker er dog såkaldte slutværter, der har et lavt indhold af virussen. Det vil derfor sige, at de ikke kan smitte videre. Mellem fugle og heste samt fugle og mennesker kan transmission udelukkende foregå med de arter af stikmyg, som kan optage blodmåltid både på fugle og pattedyr. Disse myggearter findes også i Danmark, men WNF-virus er endnu ikke påvist i Danmark, hverken i myg eller fugle. Inkubationstiden hos heste er 2-15 dage. Hos heste er de fleste tilfælde uden symptomer eller kommer til udtryk ved svage, influenzalignende symptomer. I sjældne tilfælde (dvs. under 10%) udvikles meningo-encephalomyelitis (hjernehindebetændelse og hjernebetændelse) med centralnervøse forstyrrelser, forringet syn, tvangsbevægelser, nedsatte reflekser, rystelser, ujævn gang og omflakken. Dødeligheden hos heste med alvorlige kliniske symptomer er høj. Der findes vacciner mod WNF til heste og gæs. Der findes på nuværende tidspunkt ingen vaccine til mennesker. Der har aldrig været konstateret udbrud af WNF i dyr i Danmark.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Hvorfor er trusselsniveauet for WNF-smitte til heste i Danmark lavt?
Sæsonen for spredning af WNF-virus i myg er med efterårets kommen ved at være ovre for i år. Inficerede heste og mennesker kan ikke smitte, så det vurderes, at den største sandsynlighed for, at en dansk fugl, hest eller menneske smittes med WNF-virus dette efterår, er ved stik fra infektiøse myg fra Tyskland over den dansk-tyske grænse. WNF-virussen udvikles dog bedre ved temperaturer over 21 grader i stikmyg, og derfor anses det som værende for koldt til viderespredning resten af året. Det betyder dog ikke, at vi er garanterede, at virussen aldrig kommer til Danmark:
– Selvom sandsynligheden for spredning til Danmark i år er meget lav, er der et tydeligt billede af, at sygdommen spredes nordpå. Med de mange tilfælde i Nordtyskland i år formodes det, at virus er etableret i de vilde fugle og myg i dette område. Hvis denne tendens fortsætter, vil det kunne nå Danmark næste år, skriver Fødevarestyrelsen i trusselsvurderingen.
Selvom pattedyr kun kan smittes af de infektiøse myg, kan myg smittes af fugle, der uden problemer kan tilbagelægge afstanden til den danske grænse, og herefter give smitten videre til myg, der kan stikke heste og mennesker. Der gennemføres årlig overvågning for WNF i Danmark, hvor der i år har været tre kliniske mistanker indrapporteret til Fødevarestyrelsen. Disse var alle negative.
Fødevarestyrelsens samlede vurdering lyder, at den estimerede sandsynlighed for introduktion af WNF til Danmark på nuværende tidspunkt er meget lav på baggrund af følgende:
• Indførslen af WNF positive heste til Danmark udgør ikke en risiko for introduktion af WNF.
• Det nærmeste udbrud af WNF i Tyskland ligger 74 km væk fra den dansk-tyske grænse.
• Det anses på nuværende tidspunkt for at være for koldt til, at West Nile-virus kan udvikle sig i myg og forårsage yderligere spredning resten af året.
• Det er ikke sæson for trækfugle, der bevæger sig fra syd mod nord.
Fødevarestyrelsen skriver, at de følger situationen i Tyskland og vurderer løbende, om der er behov for opdatering af trusselsvurderingen.
Hvad kan du gøre som hesteejer?
Det er naturligvis ønskværdigt at opretholde den lave sandsynlighed for overførsel af WNF-smitte til danske hestebesætninger, og derfor har Fødevarestyrelsen udarbejdet en række anbefalinger til hesteejere, der skal rejse med deres hest. Især ved ophold i længere tid er sandsynligheden for smitte forhøjet. Anbefalingerne lyder:
• Orienter dig om tilfælde af WNF i området din(e) hest(e) skal besøge
• Drøft behovet for forebyggende vaccination og muligheder for myggebeskyttelse af hesten mod WNF med din praktiserende dyrlæge
• Sørg for myggebeskyttelse af mennesker under opholdet