Hesteejere og dyrlæger har ikke styr på medicinen

27-09-2011 15:25

Britt Carlsen

"Hesteejere og dyrlæger skal have styr på medicinen", lyder det i en pressemeddelelse fra Fødervarestyrelsen - og det er tilsyneladende ikke tilfældet har stikprøvekontroller vist
Copyright Ridehesten.com

Mange hesteejere og hestedyrlæger overtræder lovgivningen om medicin til heste. Det viser medicinaktioner gennemført af Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold. Ofte er registreringen af den medicin, som lovligt er brugt til hestene enten mangelfuld eller ikke-eksisterende. Andre gange giver dyrlægerne hestene medicin, som ikke må bruges til dyr, der kan ende som hestebøffer. Derfor gennemfører Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold i efteråret en informationskampagne målrettet hestedyrlæger og hesteejere. Kampagnen omfatter tre informationsmøder i slutningen af oktober og en række nyhedsbreve til dyrlægerne. Typisk er årsagen til problemerne, at hverken hestedyrlæger eller hesteejere betragter heste som dyr, der kan ende i fødevarekæden. De fleste ser hesten som et hobbydyr, udelukket fra konsum og ikke et produktionsdyr på linie med f.eks. kvæg eller svin. Fra nytår skal alle heste i EU have hestepas med plads til oplysninger der viser om hesten er udelukket fra konsum. Herefter bør ingen være i tvivl, hvad enten man så er privat hesteejer eller professionel hestedyrlæge. Det obligatoriske hestepas fritager dog stadig ikke dyrlægen fra at skrive en såkaldt tilbageholdelsesseddel til hesteejeren, hvis den medicinerede hest er et produktionsdyr. - Selvom hesten som udgangspunkt ikke er købt til at skulle ende på middagsbordet i hverken Danmark eller udlandet, sker det ofte, at hestene ender deres dage sådan, når deres rolle som ridehest er udtjent. Men for at medicinrester ikke skal ende i fødekæden er det vigtigt, at både ejer og dyrlæge har styr på både hestepas og medicinregistreringer, fortæller dyrlæge Ken Leisner fra Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold. - Derfor følger vi også op med uanmeldte kontroller i 2012. Informationsmøder om reglerne Efterårets kampagne fra Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold informerer om: • Fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og behovet for at undgå medicinresistens • At hestedyrlæger har et dokumentationsansvar overfor hesteejerne, • At hestedyrlæger og hesteejere begge har et medansvar for fødevaresikkerheden • At heste er produktionsdyr, indtil de aktivt udtages af fødevarekæden og derfor er omfattet af restriktive medicinregler. • At der er specifikke regler i medicinlovgivningen og at det har konsekvenser at overtræde dem. Dyrlæger der arbejder med heste kan høre om reglerne på møder med Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold: Aalborg, Sofiendalsvej 90, 9200 Aalborg, mandag d. 24. oktober 2011 kl. 19-21 Vejle, Tysklandsvej 7, 7100 Vejle, tirsdag d. 25. oktober 2011 kl. 19-21 Ringsted, Søndervang 4, 4100 Ringsted, onsdag d. 26. oktober 2011 kl. 19-21 Tilmelding senest fredag 14. oktober 2011 på: Veterinærrejseholdet@fvst.dk Oplys venligst dit navn og kontakttelefonnummer, samt ønsket mødested i e-mailen. Veterinærrejseholdet følger i 2012 informationskampagnen op med en kontrolaktion blandt hestedyrlæger og hesteejere for at konstatere om reglerne bliver overholdt.

Info

Tommelfingerregler:
• Opbevar din hestemedicin pænt, rent og aflåst.
• Sørg for at have styr på etiketter, anvisningssedler og datomærkninger.
• Aflever medicinrester hos dyrlægen eller på apoteket.
• Er du i tvivl om hvordan du skal tolke reglerne, så betragt som udgangspunkt din hest (eller heste) som produktionsdyr, og overhold de regler, der er forbundet med det – så er du helt sikker på ikke at komme i klemme fx ved kontrolbesøg.
• Er din hest ikke udelukket fra slagtning til konsum, så sørg altid for at dyrlægen skriver en anvisningsseddel inden vedkommende forlader din stald.
• Du kan altid henvende dig til din fødevareregion og få svar på dine spørgsmål – se mere på www.foedevarestyrelsen.dk.
• Er du i tvivl om noget ang. hestepas, medicinsider, mærkning osv. kan du hente mere information hos Videncentret for Landbrug | Heste på www.hestepas.dk.

Læs meget mere om reglerne for medicinhåndtering i magasinet Ridehestens septembernummer i artiklen med titlen: Hvad må du egentlig, når det kommer til medicinering af din hest?

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen