Hestens væskebehov

04-05-2019 10:45

Sommeren er lige om hjørnet, og hvis det går som sidste år, så er det vigtigt at have styr på hestens væskebehov samt behov for elektrolytter, inden det går løs med sommerens stævner

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Væske- og elektrolyttabet øges, hvis det samtidig er varmt, når hesten trænes. Det er derfor vigtigt at kende de fysiologiske behov, og hvordan hestens behov dækkes på bedst mulig måde. Det er dog også vigtigt ikke at overfodre med elektrolytter, da dette kan have konsekvenser for hesten på sigt både mht. muskelarbejde, mave-tarmsundhed samt belastningen på indre organer, som f.eks. nyrerne.

Heste på grønt og frodigt græs får en meget stor del af deres vedligeholdelsesvandbehov dækket derigennem, hvorimod heste, der udelukkende går på gult, tørt græs eller får tørt hø eller wrap, har et større behov for vand på grund af det høje tørstofindhold og dets vandbindingsevne. Derfor ses det ofte, at heste på grønt og frodigt græs drikker mindre fra vandkaret end heste, der udelukkende får tørt hø.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Generelt er hesten rigtig godt il selv at regulere væskeindtaget, så længe der er rent vand tilgængeligt både i boks og på fold. Heste drikker mere, når der er vandspejl, og derfor er det en god idé, at have baljer eller vandkar på folden. Dette kræver til gengæld en del rengøring, da hesten drikker mere, hvis vandet er rent. Derudover tyder det på, at heste drikker mindre, hvis vandet er varmt, og at de generelt foretrækker koldt vand - også om vinteren. Dog viser nogle undersøgelser, at har hestene om vinteren kun adgang til varmt vand, så drikker de volumenmæssigt mere, end hvis de kun har koldt vand tilgængeligt.

I denne måneds udgave af magasinet Ridehesten giver Cand. Agro Christina Kryder fra St. Hippolyt gode råd til hestens elektrolytbehov. Du får blandt andet et helt særligt indblik i, hvor meget træning, der skal til, før din hest har brug for elektrolytter ved siden af sit foder.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen