Hesteejer: Kend din orm

15-10-2020 15:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Efterår betyder tid til gødningsprøver og behandling af orm. Der findes mange forskellige typer orm, og heste smitter i høj grad også hinanden. Derfor anbefaler dyrlægerne, at alle heste i samme besætning får taget ormeprøve og behandles samtidig 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

De orm der angriber din hest er snyltere. Ormenekan ikke undvære hesten, men hesten kan sagtens undvære ormene. Derfor er det så vigtigt at få taget de årlige gødningsprøver forår og efterår, så man kan behandle hesten for orm i tide. 

Kønsmodne og ægproducerende ormearter findes i hestens tarmkanal. Æggene kommer ud med gødningen, og hestene smittes så, når de græsser de samme steder, som der er gødet og derved indtager færdigudviklede æg og larver. 

Inde i hesten udvikler æggene og larverne sig så til orm, som både kan opholde sig i mave-tarmkanalen og vandre videre til hestens andre organer. Eksempelvis blodårer, lever, lunger osv. 

I Danmark angribes hestene typisk af følgende typer af orm:

  • Cyathostomer
  • Spolorm(Paraascaris)
  • Store blodorm(Store strongylider/ Strongylus vulgaris)
  • Bændelormen(Anoplocephala perfoliata)
  • Trådorm(Følorm/ Strongyloides westeri)
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det skriver Netdyredoktor. 

Behandlingen mod orm handler ikke kun om at få taget gødningsprøve og givet ormekur. Det handler i høj grad om, at infektionstrykket i hestens omgivelser holdes så lavt, at hestens eget immunforsvar kan klare ormene. 

Her er god hygiejne både i stalden, omkring foderet og på folden vigtigt. Det er en god ide at fjerne gødning på folden og have en strategi for, hvornår og hvor meget hestene går på den samme fold, så man undgår at hestene kommer til at græsse tæt på de gødningsøer, som der findes på foldene.

Ormekur bruges først efter en gødningsprøve for at forhindre, at ormestadierne inde i hesten udvikler sig til ægproducerende orm.

Du kan læse meget mere om bændelorm, haleorm, bremselaver og meget mere i magasinet Ridehesten fra april 2019, hvor der sættes fokus på indvoldsorm hos heste.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner