Blodorm dræber

25-04-2019 06:25

Alle heste udsættes for parasitter i deres miljø, og de fleste heste lever udmærket med en vis parasitbelastning. Der er dog nogle parasitter, som kan medføre alvorlige sygdomme hos heste, og derfor bør man vide, hvordan man forebygger sygdomme, samtidig med at man minimerer udviklingen af resistens mod ormemidler

Copyright Ridehesten.com
Foto Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

I Danmark er ormekure receptpligtige, og alle heste behandles, hvis deres gødningsprøve viser et større antal æg i prøverne. 

Små strongylider

Små strongylider er røde laver, som kommer med ud i gødningen. Selvom voksne heste udvikler en naturlig immunitet imod spoleorm, så er der stadig risiko for, at de kan få andre former for parasitter, blandt andet små strongylider. Denne parasit ligger typisk i dvale i løbet af vintermånederne, men om foråret bryder de ud og kan forårsage diarré og mild kolik. Nogle heste bliver så dehydrerede på grund af manglende væske, at de skal indlægges på dyrehospital, og der er op til 50 % dødelighed hos heste, som indlægges på grund af små strongylider. Derfor må man altid tage diarré alvorligt, specielt i forårsmånederne, da det kan være tegn på parasitter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Store strongylider - eller blodorm

Blodorm er noget hestene dør af. De går ind i blodkarrene, og de kan ikke påvises gennem de almindelige gødningsprøver. Så selvom vi ikke finder blodorm i gødningsprøverne om foråret, er der stadig stor chance for, at hestene kan have disse parasitter. I Danmark og Sverige er man get over til selektiv ormebehandling hos heste. Det er en fordel, således at man mindsker chancerne for at ormene udvikler resistens, men man har i de senere år set en markant stigning i antallet af blodorm, som ikke bliver opdaget og behandlet i tide. Blodorm er svære at diagnosticere, da de ikke lægger æg i gødningen regelmæssigt. 

Hvis hesten lider af mild kolik, hvis den virker utilpas, eller hvis den har let feber eller forstoppelse, så kan det være på grund af blodorm, og så er det vigtigt, at den kommer i behandling med det samme. Blodorm kan forårsage blodpropper og bughindebetændelse, og er det tilfældet, skal hesten altid opereres, fortæller dyrlæge Tina Holberg Pihl, som er ansat som lektor i intern medicin på Institut for Klinisk Veterinærmedicin, Københavns Universitet.

Du kan læse meget mere om bændelorm, haleorm, bremselaver og meget mere i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten, hvor der sættes fokus på indvoldsorm hos heste.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner