Hestedyrlæge vinder innovationspris

01-02-2019 12:46

Camilla Tiefensee Schrøder

Banebrydende forskning i hestens immunsystem sikrer dyrlæge, Ph.d. Frederikke Lindenberg Innovationsfondens Erhvervspris

Copyright Ridehesten.com
Frederikke Lindenberg. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Frederikke Lindenberg, som er dyrlæge, ph.d. og leder af Brogaardens rådgivnings- og udviklingsafdeling, modtager i dag Innovationsfondens Erhvervspris 2019. Det skriver Brogaarden i en pressemeddelsle.
Prisen modtager hun takket være opfindelsen af produktet Immulix, som styrker føls immunforsvar.

Produktet, som er udviklet i et samarbejde mellem Brogaarden og Københavns Universitet, blev lanceret i januar 2018. Det er et resultat af Frederikke Lindenbergs forskning, som viser, at tarmfloraen spiller en afgørende rolle  for hestens immunbalance, og at styrkelsen af tarmfloraen derfor sænker hestens risiko for en lang række inflammatoriske sygdomme, f.eks. colitis og type 2-diabetes hos heste. Ved at give føllet nogle bestemte naturlige næringsstoffer helt tidligt i livet gennem følhoppens kost, øges antallet af de gode bakterier, som sikrer, at føllet får et stærkt immunforsvar gennem hele livet.

Med hesteejerne på sin side
Frederikke Lindenberg får ros for sin evne til at omsætte grundig forskning til et produkt, som forbrugerne efterspørger.

– Det er ikke nemt for en hesteejer at forstå det komplicerede samspil imellem bakterier og immunsystem. På den anden side, så har de fleste en holdning til, at hvis man skal fodre sine heste med et relativt dyrt tilskudsprodukt, så skal der også være en vis dokumentation for, at det virker. Denne opgave har Frederikke løst meget fornemt, og hun står nu i en unik situation, hvor både det videnskabelige miljø opfatter hende som en seriøs og troværdig forsker, og hestemiljøet betragter hende som en af deres med en vilje til at løse deres udfordringer, udtaler professor Axel Kornerup Hansen fra Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Et gennembrud for Brogaarden
Forskningen bag det nye produkt er et gennembrud på flere måder, mener medejer af Brogaarden, Rolf Momberg:
Frederikkes forskning, der har ført til udviklingen af Immulix®, rummer flere gennembrud i forståelsen af hestens tarmsystems rolle ved etableringen af regulatorisk immunitet, men er også et gennembrud for Brogaarden generelt. Vi vurderer, at der vil være stort potentiale for yderligere produktudvikling som et resultat af den foreløbige forskning. Vi er selvsagt utrolig stolte på Frederikkes vegne over tildelingen af den fornemme pris, som vi opfatter som både en opmuntring og forpligtelse til at fortsætte arbejdet for at skabe yderligere forståelse for dette spændende område, udtaler han.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I sit virke i Brogaarden fortsætter Frederikke samarbejdet med KU, og forventer at det vil føre til yderligere forskning og produktudvikling indenfor området. ”Muligheden for at kunne gøre en forskel ved at få en lille innovativ virksomhed som Brogaarden og Universitet til at samarbejde, er utrolig spændende. Jeg håber, at jeg med min viden og vante gang i begge organisationer, kan være med til at inspirere andre mindre virksomheder til at se mulighederne i sådan et samarbejde, som både universiteter, virksomheder, forskere og studerende kan få meget ud af”, siger Frederikke Lindenberg.

I magasinet Ridehestens martsnummer fra 2018 kan man læse meget mere om den spændende forskning, der ligger bag det nye produkt. 

Læs også

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner