Heste genkender bogstaver

02-08-2023 14:10

Charlotte Kusk Berwald

En gruppe halvvilde portugisiske heste af den sjældne race garranos er blevet trænet til at kunne genkende bogstaver med henblik på at modtage godbidder. Resultatet kan bane vej for mere forskning udi hestes kognitive evner

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

De halvvilde heste, der lever i portugisiske naturreservater, blev konfronteret med store skærme, der pludselig var til stede i naturen. På skærmen var henholdsvis en prik og et bogstav, og pædagogikken var således, at satte hesten mulen mod bogstavet, så ville det udløse gulerødder, hvorimod prikken udløste en irriterende lyd. Over tid lærte særligt de unge heste med 80% præcision at vælge bogstaverne over prikken, og fik altså dermed gulerødder fire ud af fem gange.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskel på hestenes køn
Der er som sådan ikke noget overraskende ved resultaterne, der ligger i logisk forlængelse af tidligere undersøgelser, men noget der dog vækker opsigt er, hvordan undersøgelsens enlige hingst klarer sig signifikant ringere end hopperne i undersøgelsen.

Dette forklarer forskerne fra Sorbonne-universitetet i Frankrig ved, at gruppens eneste hingst var mere bevidst om at beskytte flokken end de øvrige heste, og derfor gik mindre op i at løse opgaven korrekt.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen