Hegnet skal være i orden

14-04-2020 07:46

Foråret er over os og det betyder og stor grad også mere foldtid til hestene. Et godt kvalitetshegn er vigtigt for både hestenes og din egen sikkerhed, og så øger en god fold hestenes trivsel

Copyright Ridehesten.com

For at få de bedste tips, råd og retningslinjer for, hvordan man laver folde, der er både sikre og yder hesten de bedste vilkår for optimal trivsel og velfærd, har Ridehesten spurgt nogle af de mest erfarne eksperter inden for indhegning af hestefolde, og deres svar rummer masser af guldkorn.

Hvad kan man gøre, for at få et så sikkert hegn som muligt til sine hestefolde?
– Hesten er et flugtdyr, og dens primære forsvar mod en ydre fare er flugt. Trådene i hegnet skal derfor være synlige (læs; med kontrastfarver) og opstrammede – hestens syn er ikke så godt som menneskets, derfor er det vigtigt, at trådene danner kontrast til omgivelserne. Og så skal der altid være strøm på hegnet. Et elektrisk stød fra et elhegn er ganske uskadeligt, men det skal være ubehageligt – det er ubehaget, der skaber respekten for hegnet, fortæller Mogens Houmann Hansen fra Horizont.

Tænk på indkøbet i følgende kategorier:

  • Pæle (kunststof eller træ) bør være af bedste kvalitet. Træpæle bør være med trykimprægnering, der er beregnet til jordkontakt og mærket med NTR KL.A.
  • Hegnstråd: Se efter ledeevne – jo mindre modstand tråden yder pr. meter (opgivet som ?/meter), des mere strøm kan tråden transportere, og des længere kan hegnet være. Princippet i elektrisk hegn er, at man har to eller flere strømførende tråde rundt på folden.
  • Vær opmærksom på, at de skal kunne modstå spændinger på op til 10.000 volt. En isolator skal holde den strømførende tråd så langt fra pælen som muligt.
  • Ledhåndtag er noget du skal bruge hver dag. Her gælder tilsvarende som ved isolatorerne, at materialet er afgørende for holdbarhed og isolationsevne.
  • Sørg for, at jordforbindelsen er tilstrækkelig, se på specifikationen for elhegnet, hvor mange jordspyd, der er anbefalet.
  • Elhegnet udsender en impuls hvert sekund og impulsen varer fra 1 til 3 tusindedel af et sekund. Der er altså – af sikkerhedsmæssige årsager – tale om begrænsede energimængder. Derfor er teknikken i elhegnet helt afgørende, vælg derfor ikke alene ud fra prisen. 

Vil du vide mere omkring hegn? Så læs resten af artikel i maj bladet fra 2015.
Ligger du ikke inde med bladet, kan artikelen findes i vores online magasin hvor man kan finde artikler helt tilbage fra 2006. Læs mere HER 

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen