Hannah Duelund Liltoft
I takt med dagene bliver kortere og græsset ikke vokser med samme hastighed, eller indeholder samme næring, er det ekstra vigtigt, vi hesteejere holder et vågent øje.
Det er en god ide, at give hestene mulighed for stråfoder på folden, samt sørge for at overgangen til vinterfodring sker gradvist.
Undersøgelser har igennem de senere år vist, at man ved fornuftig og delvis tilvænning af et ændret fodringsmønster undgår tilfælde af kolik .
Kolik opstår blandt andet, hvis hesten føler manglende mæthedsfornemmelse. Dette betyder, at hesten i visse tilfælde, kan begynde at spise sand således den kompensere for mæthedsfornemmelsen. Overgangen fra den frodige græsmark og til vinterfoder bør derfor ske over en periode på cirka 3 uger, således hestens mikroorganismer i tarmkanalen kan omstille sig til fordøjelsen af nyt stråfoder. Tilligemed er det ekstremt vigtigt, at hesten også får rigeligt med væske, idet vand er med til at holde fordøjelsen i gang.
Grundlaget for at holde varmen:
Det ene udelukker ikke det andet. Stråfoderet har nemlig en anden betydning for hesten og dens velbefindende. For når kulden for alvor indtræder, så er hesten ekspert i, at fordøje fibre og optage energi. Dette sker ved at mikroorganismerne omdanner cellevægsstofferne i fibrene, til kortkædede fedtsyrer, der er energi for hesten. Denne energi bruges blandt andet til, at holde varmen. Hvilket egentlig betyder at langt de fleste heste kan holde varmen, blot ved at spise tilstrækkeligt med grovfoder. Naturligvis forudsætter det at hesten ikke er klippet eller andet, men muligvis en tommelfingerregel, hvis man som hesteejer er bekymret for om hesten fryser.
Udover det er vigtigt for hestens fordøjelse, at få tildelt rigelige mængder med stråfoder, så er tilstrækkelig fodring af hesten, ligeledes med til at holde den beskæftiget og måske man derved blandt andet undgår iturevne dækkener, når hesten kommer ind fra folden.