Grundlaget for at holde varmen

18-10-2020 13:30

Hannah Duelund Liltoft

Efteråret er godt over os, og næste weekend skal vi til at gå fra sommer- til vintertid. Det betyder også, at vi skal være ekstra opmærksom på hestene, når de går på fold i dagtimerne

Copyright Ridehesten.com
Foldstemning Foto: Ridehesten.com / Hannah Duelund Liltoft
Nyheden fortsætter efter annoncen

I takt med dagene bliver kortere og græsset ikke vokser med samme hastighed, eller indeholder samme næring, er det ekstra vigtigt, vi hesteejere holder et vågent øje.

Det er en god ide, at give hestene mulighed for stråfoder på folden, samt sørge for at overgangen til vinterfodring sker gradvist.

Undersøgelser har igennem de senere år vist, at man ved fornuftig og delvis tilvænning af et ændret fodringsmønster undgår tilfælde af kolik .

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kolik opstår blandt andet, hvis hesten føler manglende mæthedsfornemmelse. Dette betyder, at hesten i visse tilfælde, kan begynde at spise sand således den kompensere for mæthedsfornemmelsen. Overgangen fra den frodige græsmark og til vinterfoder bør derfor ske over en periode på cirka 3 uger, således hestens mikroorganismer i tarmkanalen kan omstille sig til fordøjelsen af nyt stråfoder. Tilligemed er det ekstremt vigtigt, at hesten også får rigeligt med væske, idet vand er med til at holde fordøjelsen i gang. 

Copyright Ridehesten.com
Foldstemning Foto: Anette Boe Østergaard

Grundlaget for at holde varmen: 
Det ene udelukker ikke det andet. Stråfoderet har nemlig en anden betydning for hesten og dens velbefindende. For når kulden for alvor indtræder, så er hesten ekspert i, at fordøje fibre og optage energi. Dette sker ved at mikroorganismerne omdanner cellevægsstofferne i fibrene, til kortkædede fedtsyrer, der er energi for hesten. Denne energi bruges blandt andet til, at holde varmen. Hvilket egentlig betyder at langt de fleste heste kan holde varmen, blot ved at spise tilstrækkeligt med grovfoder. Naturligvis forudsætter det at hesten ikke er klippet eller andet, men muligvis en tommelfingerregel, hvis man som hesteejer er bekymret for om hesten fryser. 

Udover det er vigtigt for hestens fordøjelse, at få tildelt rigelige mængder med stråfoder, så er tilstrækkelig fodring af hesten, ligeledes med til at holde den beskæftiget og måske man derved blandt andet undgår iturevne dækkener, når hesten kommer ind fra folden. 

Copyright Ridehesten.com
Foldstemning Foto: Ridehesten.com / Anette Boe Østergaard

Info

Vinterfodring og motion
Heste er ikke skabt til at stå stille. De har behov for motion hver dag. Motion fremmer fordøjelsen. Manglende motion øger risikoen for kolik, ligesom det skader en række andre funktioner som f.eks. hestens blodcirkulation. Hestene skal derfor rides eller lukkes på fold så meget som muligt uanset vejrliget. Det er vigtigt for ryttere at gøre sig klart, at regn og sne ikke er undskyldning for at lade hesten stå.
Kilde: dyrlægerne Peter Fog og Jesper Møller Nielsen
Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner