Græs er ikke bare græs

07-07-2023 11:47

Trine Askjær-Jørgensen

At gå på og spise græs er godt for heste; det er videnskabelig dokumenteret, men græs er langt fra bare græs. I denne artikel kan du blive klogere på fodring med græs, management af afgræsning og slæt, valg af græsblanding og meget mere

Copyright Ridehesten.com
Eva Lind Gleerup fra Erhvervsakademi Aarhus og Tom Vestergaard fra DLF. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Tidligere på året kunne du i magasinet Ridehesten første gang læse om demomarken i Ry, der er blevet til i et samarbejde mellem Erhvervsakademi Aarhus Forskning og Innovation og verdens førende frøvirksomhed DLF. Med marken vil foderagronom Eva Lind Gleerup fra erhvervsakademiet og produktkonsulent Tom Vestergaard fra DLF gerne bidrage til at øge vidensniveauet blandt danske hesteejere om græs og grovfoder til heste.

I forskningsprojektet ”Er havre davre – En afdækning af danske hesteejeres viden om fodring” fandt Eva Gleerup nemlig ud af, at danske hesteejere halter bagefter deres nordiske hestekollegaer, når det gælder viden om fodring af heste. Den manglende viden er enormt uhensigtsmæssig for hestene, fordi forkert fodring kan føre til nedsat livskvalitet eller i værste fald sygdom.

Græs og grovfoder er hestens vigtigste foder
Selvom heste fra naturens side er lavet til at gå frit og spise græs, er det langt fra ligegyldigt, hvilken type græs de spiser. Heste kan ligesom mennesker ikke altid selv fornemme, hvad der er godt for dem. Derfor er man som hesteejer nødt til at vide, hvad det er, ens hest indtager.

– Indledningsvist vil jeg slå fast, at der er solid videnskabelig dokumentation for, at det at gå på græs har en positiv effekt på hestes velfærd. Det skyldes, at det at gå på græs hænger sammen med muligheden for fri bevægelse og som oftest også muligheden for social kontakt med andre heste samt muligheden for at...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten juli 2023, s. 12-17.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen