Cecilia Lindahl
Det at bruge glidetøjle behøver ikke være en katastrofe; det er den, som har fat i tøjlen, som afgør, om glidetøjlen er et hjælpemiddel eller et tvangsmiddel.
Hvornår kan hjælpetøjler anvendes?
Formålet med at tage et hjælpemiddel i brug i hestens uddannelse er at nå målet; at hesten forstår og accepterer rytterens budskab. Det kan være langt mere slidsomt både for hest og rytter at forsøge at komme igennem et problem uden hjælpemidler. Glidetøjlen kan være med til at få hesten til at forstå, hvilken form den har bedst af at gå i.
Glidetøjlen, når den anvendes på en rigtige måde, skal møde hesten, når den slår fra - og give efter, når hesten giver efter. Fornemmelsen af om hesten er korrekt eftergivende, og om glidetøjlen giver efter, når hesten gør det - det er en fornemmelse, som man som rytter må have i fingrene. Og hvis man ikke har den fornemmelse, så er det, at glidetøjlen bliver et tvangsmiddel.
Ungheste bør generelt ikke rides med glidetøjle, for man kan ikke forlange af en unghest, at den skal gå i så snæver en ramme, som glidetøjlen skaber. Ungheste skal have lov til at slå med hovedet og lære at acceptere biddet på den rette måde. En martingal vil i ridning af ungheste være mere passende.
Lyst til at vide mere? Du kan læse mere om brug af glidetøjlen, i et uddrag af bogen: Dressur med hjerte og forstand af Hasse Hoffmann, i februar udgaven af magasinet Ridehesten 2014
Du kan også købe bogen: Dressur med hjerte og forstand HER