Giv dit føl de optimale vækstbetingelser

19-05-2022 06:50

Annika Knudsen Lorentsen

En optimal vækst hos føllet er alt afgørende for dens fremtidige karriere som ridehest, og der er mange faktorer, der kan have indflydelse på netop væksten hos føl

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det ene føl efter det andet bliver født rundt omkring i Danmark i disse måneder, og alle hesteejere drømmer om at skabe en velfungerende hest, og for manges vedkommende måske en hest der kan præstere godt i sporten. Her spiller føllets vækst en afgørende rolle.

Der er mange faktorer der har indflydelse på føllets vækst. Det drejer sig om genetik, fodring, miljø, motion og hormoner, som alle spiller en afgørende rolle i forhold til føllets udvikling. 

Når føllet bliver født har det ingen mikroorganismer i sit tarmsystem, noget som ændrer sig hurtigt efter fødslen, da det kommer ud og bliver udsat for bakterier og andre mikroorganismer udenfor livmoderen. Det er blandt andet disse mikroorganismer, som har afgørende betydning for føllets helbred, samt fremtid som ridehest. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Det første føllet indtager er råmælk fra hoppen. Råmælken har et højt indhold af immun-stimulerende antistoffer, og det er altså denne mælk der sikrer, at føllet får et stærkt immunforsvar. Føllet bør drikke råmælk fra hoppen senest 6 timer efter fødslen.

Det korrekte foderindtag hos føllet er vigtigt gennem hele væksten, for går væksten i stå, sker der ofte det, at føllet vil kompensere for den manglende vækst på et senere tidspunkt. Om foråret, når græsset kommer, begynder føllet at vokse, og er det bagud i sin vækst, vil det forsøge at indhente den vækst i løbet af foråret og sommeren. Dette er en overlevelsesmekanisme, men det kan også være en medvirkende faktor til, at føllets knogler, led og sener ikke udvikler sig, som de skal.

Interesseret i at vide mere? Så kan du læse artiklen "Optimal vækst hos føllet" af agronom Christina Kryder Pedersen i aprilnummeret af magasinet Ridehesten fra 2018. Har du ikke magasinet, kan du som abonnent tilgå alle magasiner tilbage til 2005 online via Ridehesten.com. Læs mere her.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner