Fryser de firbenede?

16-12-2017 12:30

Marie Helene Rigård Rohleder

Temperaturen falder, og sneen daler, for vinteren har for alvor gjort sit indtog. Og med vinteren følger dækkener, frosne vandkar og risiko for sygdomme hos hesten. Vi giver dig her en guide til at kommer sikkert igennem vinteren for dig og dine firbenede venner

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

"Det er en kold tid, som vi lever i. Alle går rundt og fryser. Men jeg har det da nogenlunde her. Her på Østre Gaaaasværk"
Sådan synger vores folkekære Kim Larsen i sangen 'Det er en kold tid'. Og han har jo, som sædvanlig fat i noget. Det kan godt være, at vi mennesker går rundt og fryser. Men hvad med vores dejlige firbenede venner?

Fra naturens side er hesten skabt til at gå udenfor hele døgnet 365 dage om året. Men samtidig stiller den måde, som vi holder og bruger heste på i dagens Danmark anderledes krav til hestens fysik og sundhed. Derfor handler det naturligvis om, at give sin hest en hverdag, som minimerer risikoen for at den udvikler forkølelse, kolik og muk, eller andre af de sygdomme, som ofte rammer hesten i de kolde vintermåneder.

I forhold til at se om din hest fryser, siger en tommelfingerregel, at du kan tjekke om din hest fryser, hvis du mærker på den nederste tredjedel af dens øren. Er hesten kold her, fryser den. 

Kolik i kulden
Efterår og vinter kan blandt andet på grund af overgangen fra græs til andet foder udgøre en kolikrisiko. . De fleste hesteejere ved allerede, at ændringer i hestens foderplan bør ske gradvist. Manglende væskeindtag er en af de helt store syndere, når det kommer til forstoppelseskolik, og pga. de kølige temperaturer en reel risiko hen over vinteren. En gennemsnitlig hest har brug for at indtage ca. 38 liter vand dagligt, selv ved meget kolde temperaturer, for at hjælpe fordøjelsen. Det er en god idé at sørge for, at hø og vand er placeret tæt ved hinanden, da heste ofte drikker i forbindelse med indtagelsen af hø. Dertil indtages varmt vand lettere end koldt, og når det bliver rigtig koldt, så hold godt øje med, at vandet ikke fryser til.  Endelig er inaktivitet en risikofaktor i forhold til kolik, så selv om vejret raser og temperaturen falder, er det vigtigt, at hesten så vidt muligt kommer på fold eller bevæger sig på anden vis.

Dækken eller ej?
Hesten går ikke i Magasin og køber en varm dunjakke. De sørger selv for vinterfrakken, så hvis du vælger at klippe din hest. Eventuelt for at mindske svedproduktionen under træning, og risikoen for at de bliver kolde og våde, når vi skridter af. Men en klippet hest kræver for det meste et dækken. Overgangsdækken, vinterdækken, regndækken, skridttæppe og så videre. Vinterdækkenet er selvfølgelig det mest aktuelle for tiden. Husk at købe et kvalitetsprodukt som er åndbart, vind- og vandtæt. Det kan være en fordel at anvende flere, tyndere dækkener, end bare ét tykt, da du let kan tilføje/fjerne lag afhængigt af vejret.

Frossent vand på folden
Virkelighedens problemer som frosne vandrør og -kopper med deraf følgende skader og arbejde sniger sig ind på én. På folden vil hestene normalt nedsætte deres vandoptagelse i takt med, at temperaturen falder. Men har hesten ikke adgang til rigeligt frisk vand, så øges risikoen for kolik og forstoppelse. Hestens vandforsyning kan hverken helt eller delvist erstattes af sneædning. At spise sne er energikrævende, for hesten skal spise seks gange så meget sne for at dække den tilsvarende vandmængde. Den energi, hesten bruger på at smelte sneen, burde i stedet være gået til at opretholde kropstemperaturen. Et selvregulerende varmekabel i kombination med en frostfri vandkop både på marken og i stalden er en løsning. I stalden kan der installeres frostfrie vandkopper, der forhandles af flere staldproducenter, og en anden mulighed er at få lavet et lukket system, hvor vandet konstant cirkulerer. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad med staldens hund? 
Hunde er født med deres overfrakke på, og mange af dem er gode til at holde varmen, når det bliver koldt udenfor. Alligevel kan det godt blive for koldt – men hvordan kan du vide om din hund fryser? 

1) Hvis den ryster og skælver

2) Hvis ørerne bliver kolde

3) Hvis den bevæger sig anderledes

4) Hvis den piber og hyler

Så når temperaturen falder, og det bliver koldt, handler det altså om at holde øje med din hunds adfærd – opfører den sig anderledes end den plejer, kan det være et tegn på, at den ikke kan holde varmen. Her kan du eventuelt overveje et varmt dækken til staldens hund. Læs meget mere på hunden.dk.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner