Marie Helene Rigård Rohleder
Fri for Fordomme er Ridehestens nye YouTube-serie, hvor vi besøger 9 forskellige dele af hesteverdenen for at blive klogere på og måske få afkræftet nogle af de fordomme, som eksisterer omkring de forskellige brancher.
Se alle afsnittene på Ridehestens YouTube-kanal her.
For et par dage siden udgav vi et afsnit om galopsporten. Her besøgte vi galoptræner Bolette Rosenlund fra Fyens Væddeløbsbane. Se afsnittet her:
Værterne på programmet Camilla Stormont og Sara Siobahn snakkede eksempelvis med Bolette Rosenlund om, hvorfor galopheste tilrides så tidligt, hvad reglerne er omkring brug af pisk i løb, og om penge og profit går over hestevelfærd.
I løbet af programmet blev der vist et klip, hvor Bolette Rosenlund ligger tungebånd på en galophest (man binder hestens tunge, så den ikke kan få tungen over biddet).
Klippet bliver brugt som et dækbillede, og der bliver derfor ikke forklaret, hvorfor Bolette Rosenlund vælger at binde hestens tunge. Det har medført nogle kritiske kommentarer, og derfor bringer vi her Bolette Rosenlunds egen forklaring på brug af tungebånd:
– Jeg bruger tungebånd på en lille gruppe af mine træningsheste, hvis de har tendens til at lægge tungen over biddet i træningen. Hvis en hest får tungen over biddet er det både meget smertefuldt for hesten, og som rytter mister du styrekontrollen. Jeg kan også vælge at bruge et tungebånd, hvis hesten er meget fremadsøgende, og derfor kan finde på at trække tungen tilbage og risikere at “sluge” tungen.
Jeg bruger bløde materialer som tungebånd, som jeg altid gør våde først for at undgå, at det niver i hestens tunge. Desuden er tungebånd det sidste, som vi lægger på hesten inden, vi skal træne, og det første som vi tager af. Jeg bruger kun tungebånd, når hesten skal trænes på væddeløbsbanen (og ikke i skoven eksempelvis), og det er langt fra alle mine træningsheste, som jeg bruger tungebånd på, siger Bolette Rosenlund.
Den 21. august udgiver vi et afsnit om travsporten, hvor vi har udvalgt brug af tungebånd som en fordom, og derfor får travtræneren lov til at komme med en uddybende forklaring om brug af tungebånd.
Arbejdsgangen bag Fri for Fordomme
Alle deltagerne i Fri for Fordomme har fået lov til at se programmet igennem inden udgivelse, så deltagerne kan stå inde for det, som der bliver sagt og vist.
Vi er opmærksomme på, at klippet i onsdags har skabt debat, da der bliver vist og fortalt hudløst ærligt, om hvordan en del af galopsporten ser ud.
Fri for Fordommes mål er at give plads til, at de 9 repræsentanter kunne fortælle og vise deres sport, og derfor kan det ikke undgås, at der bliver vist klip, som kan vække følelser eller uenighed blandt hestefolket.
Det kan ikke at forventes, at alle fordomme kan afkræftes af programmet. Dette var heller ikke programmets mål; vores mål er at give muligheden for at høre om sporten fra sporten, så man fik det fra den rette kilde. Vi ønsker at starte en god dialog og forsøge at lave et program, hvor man lytter til hinanden.
Man behøver ikke være enig i det, som der bliver sagt og gjort i programmet. Det er vi nødvendigvis heller ikke, - men man bør altid lytte.
Vi tror på, at det er første skridt til dialog, og måske på den måde kan vi komme tættere på en ridesport, hvor vi alle synes, at hestevelfærden er i højsæde.
– Sara Siobahn, Camilla Stormont, Marie Rohleder og Ridehesten.