Fravænning af føl: Sådan sikrer du en blid overgang

25-11-2020 13:33

Merete Haahr

Avl

Fravænning af føllet er en vigtig periode i føllets liv og det at bryde det stærke bånd, der eksisterer mellem hoppe og føl, kan potentielt være en yderst traumatisk oplevelse.  Her får du nogle tips til, hvordan du kan sikre en blid overgang for både  hoppe og føl

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at føllet er i vandt omgivelser, så omvæltningen ikke føles så stor. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvordan sikrer vi os, at fravænningen bliver så nænsom som mulig, og hvilke forberedelser kan vi gøre, så det bliver en god oplevelse for begge parter. Ifølge Dr. Christine Skelly, professor på Michigan State University og grundlægger af My Horse University, er målet for en vellykket fravænning, at det skal være en rolig overgang uden stress. 

–  Båndet mellem hoppe og føl er utrolig stærkt, og ved fravænning fjerner vi alt det trygge, som føllet kender. Båden næring og omsorg, men også den tætte kommunikation igennem alle de sanseindtryk som syn, hørelse, smagssans, berøring og lugte, der findes mellem dem, fortæller Dr. Christine Skelly.

Hvorfor fravænner vi føllet

I det vilde liv får de fleste føl lov til at blive ved deres mødre i næsten 11 måneder, eller indtil hoppen foler med et nyt føl. I vores domesticerede omgivelser kan der være mange praktiske grunde til at fravænne føllet tidligere. Måske skal føllet sælges eller hoppen skal rides således, at det er upraktisk at have føllet med ved siden. En anden grund til at vænne føllet fra er, hvis hoppens fodertilstand er meget ringe. Når føllet dier, kan det tære hårdt, og i nogle tilfælde kan det medføre sundhedsproblemer for hoppen.

Fravænning hvornår?

Det tidligste tidspunkt for fravænning er, når føllet er omkring 6-8 måneder og gerne senere. Før dette tidspunkt er føllets tarmsystem ikke tilstrækkeligt udviklet til at optage fast føde.

Planlægning af fravænning er vigtigt

Jo mere pludseligt fravænningen sker, jo mere traumatisk er det. Ifølge Dr. Christine Skelly påvirker fravænningen immunforsvaret, og det kan bevirke, at føllet er mere påvirkeligt over for sygdomme og infektioner. Sørg derfor for at føllet er blevet vaccineret og har fået ormekur. Hvis du planlægger at kastrere føllet, er det bedst ikke at gøre det samtidig med fravænning. Christine Skelly råder hesteejere at lægge en plan og skriv erfaringerne ned efterfølgende, det kan være nyttigt, hvis du står i samme situation en anden gang. 

Hoppens forberedelse til fravænning

Pas på hoppens yver, så den ikke udvikler yverbetændelse. Sørg for at hoppen får mindre rationer gradvist inden fravænning og fjern foderrationen helt i op til to uger for at hjælpe med at reducere mælkeproduktionen. Selvom om hoppens yver er fyldt, er det bedst ikke at malke hoppen. Hvis yveret ikke malkes vil mælkeproduktionen langsomt ophøre i løbet af få dage. Det vil hjælpe hoppen hurtigere at overkomme den følelsesmæssige stress. Når først mælkeproduktionen er ophørt, så er de fleste hopper ok med at forlade deres føl.  

Copyright Ridehesten.com
En ældre hest kan bibringe ro og tryghed for det unge føl. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forbered føllet til fravænning

Fravænning af føllet er stressfyldt, og god forberedelse er overordentlig vigtigt. Du kan styrke føllets selvtillid ved at opbygge de samme rutiner, som de vil opleve, når de er ældre, fastlår Dr. Christine Skelly.

– Det handler blandt andet om daglig pleje, løfte ben, og blive trukket ved siden af hoppen. Når føllet først er trygt ved disse ting, kan du trække ham til et område lidt længere væk, men stadig så det kan se hoppen. Til slut trækker du føllet helt væk i et lille stykke tid, så hoppen og føllet gradvist vænner sig til at være væk fra hinanden, fortæller Dr. Christine Skelly. Alle nye ting skal introduceres gradvist skridt for skridt og med hensyn til det individuelle hoppe og føl. 

– Daglig håndtering er en god måde at lære føllets temperament at kende, og det vil hjælpe til at finde ud af, hvordan det vil reagere i fravænningen, påpeger Dr. Christine Skelly. Nogle føl er rolige og vil prøve hvad som helst, og for dem tager det kun en dag for hvert tiltag, mens andre er mere nervøse og har brug for mere tid til at opbygge selvtillid, 

Metoder til fravænning

Der findes mange metoder til fravænning, og der er fordele og ulemper ved de fleste. Nogle hesteejere placerer hoppen på en nærliggende fold med et hegn i mellem, så føllet ikke kan die, men stadig kan se og lugte hoppen. Det kan dog være risikabelt, hvis hoppe eller føl forsøger at komme igennem hegnet, eller prøver at springe over, forklarer Dr. Christine Skelly.

En anden metode er at sætte føllet og hoppen i en boks ved siden af hinanden, og alternativt kan man vælge at fjerne at hoppen helt. Sørg for at føllet er i sine vante omgivelser, og at det altid har et andet føl, eller gerne en ældre hest, som den kan stå sammen med. Ifølge Dr. Christine Skelly har studier vist at føl, der blive holdt parvis, oplever mindre stress ved fravænning end de føl, der står alene i boks. Tjek boksen eller folden for at sikre, at føllet ikke kan skade sig på noget. Føllet kan gå pludselig gå i panik og ved et uheld komme til at skade sig selv, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
At bryde det stærke bånd mellem hoppe og føl er at fratage føllet alt det, det kender i forvejen, både næring men også lugte og følelser. Foto: Ridehesten.com/Maria Schacht.

Perioden efter fravænning 

Hold en pause med træningen af føllet i løbet af den første uge efter fravænningen. Det er ikke fair at bede det om at fokusere på noget i den første tid, men giv det i stedet masser af positiv opmærksomhed, mener Dr. Christine Skelly

– Efter den første tid kan du genoptage håndteringen, men husk at det stadig er en baby. Begræns træningen til 10-15 minutter, husk altid at være tålmodig og afslut på en positiv måde, siger Dr. Christine Skelly.

Læs mere om håndtering af føl i Magasinet Ridehesten

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner