Første kvindelige berider træder af

30-08-2014 10:53

62-årige Anne Helmer er den ene af de to første kvinder, der i Danmark blev uddannet til berider. Hun har drevet ridecenter i 40 år og overdrager i dag forretningen til sin efterfølger

Copyright Ridehesten.com
Lea Møller og Anne Helmer.

Anne Helmer gik i 1969 i lære hos berider Børge Mortensen på Barthahus og flyttede med ham til Fredensborg Ridecenter, hvor hun blev udlært i 1975. Fem beridere blev udlært det år, og Anne var den ene af de to første kvindelige beridere uddannet i Danmark.

Hendes forældre havde rideskole og under sin læretid støttede hun op og hjalp dem. Sammen etabledere de et ridecenter mellem Holbæk og Tølløse, som blev til Algestrup Sportsrideklub. I 1988 overtog Anne Helmer ridecentret fra sine forældre og har drevet det videre frem til 2014.

- Jeg fik startet en masse ryttere op og konkurrencemæssigt var vi ganske godt med. I 80'erne vandt vores klub flere gange Sjællandsmesterskabet, fortæller Anne Helmer.

Hun har igennem hele sin beriderkarriere været involveret med handicapridning. Hun udarbejdede programmer til paradressur og havde egne elever med til de Paralympiske Lege i Atlanta og Sydney samt til EM og VM.

I onsdags fyldte Anne Helmer 62 år og er gået på efterløn. Hendes ansatte, Lea Møller, har nu overtaget ridecentret, og Anne siger dermed farvel til en lang karriere i ridesporten.

- Meget har ændret sig i de år, jeg har været med. Da jeg startede, fik man det bedste ud af den hest man havde og man skiftede ikke konstant heste. I dag er det helt anderledes, og det er kun de riges børn, der kan være med, for der skal mange heste til for at kunne være med, oplever Anne.

I dag holder de stor fest i Algestrup Sportsrideklub. Anne Helmer overdrager driften til Lea Møller, og det markeres ved en reception kl. 15 efterfulgt af en stor overdragelsesfest kl. 17.

- Efter tre hofteoperationer og en diskusprolaps kan jeg ikke ride længere. Livet er også meget andet end heste og der har jeg meget at indhente. Jeg glæder mig til at følge med fra sidelinjen og jeg føler mig helt klar til at overdrage ansvaret. Det er et generationsskifte, og jeg glæder mig til at se 200-400 mennesker i aften til overdragelsesfest, slutter Anne Helmer.

Læs også

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald