Forskere kortlægger sene-DNA

22-11-2023 06:30

Charlotte Kusk Berwald

Som det er de fleste hestemennesker bekendt, så bliver det sværere og sværere for heste at komme sig over seneskader, efterhånden som de ældes. En kortlægning af ældre hestes sene-DNA skal nu hjælpe behandlingen af seneskader på vej

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskere fra University of California kortlægger således, at omtrent halvdelen af alle skader hos heste er seneskader, og at halvdelen oplever nye seneskader indenfor de næste tre år, når en skade først er opstået. Dermed vil der altså være meget stort potentiale, hvis bedre behandling kan tilvejebringes.
– Selvom det er veldokumenteret, at helingen aftager med aldermen, så forstår vi ikke de molekylære og biologiske processer, der er bag denne proces, udtaler forskeren Monica Pechanec fra University of California.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Regionale forskelle
Endnu har forskerne ikke fundet noget, der kan give bedre behandling på kort sigt, men kortlægningen viste blandt andet, at helingsprocessen skete i forskellige mønstre alt efter hvor en hest geografisk kom fra. Disse regionale forskelle tyder således på, at landskab og vejrlig kan spille en rolle i forhold til, hvor udsatte og modstandsdygtige hestenes sener er.

Kilde: Horsetalk

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen