Formel 1 gav inspiration til WBFSH

25-09-2024 11:03

WBFSH, den internationale paraplyorganisation for ridehesteavl, fejrer i år 30 års jubilæum. De har i den forbindelse lavet en jubilæumsserie, hvor man i et af afsnittene kan møde Xavier Libbrecht, der med inspiration fra racersportens Formel 1 plantede ideen om det, der senere skulle blive WBFSH

Copyright Ridehesten.com
WBFSH kan i år fejre 30 års jubilæum. Mød her en af personerne, der var med fra begyndelsen. Foto: WBFSH
Nyheden fortsætter efter annoncen

For 30 år siden på et møde i Berlin i 1994 blev World Breeding Federation for Sports Horses stiftet med 25 tilknyttede avlsforbund, der støttede projektet fra dets start – men ideen til et forbund, der skulle forene avlerne internationalt, blev sået flere år tidligere.

Xavier Libbrecht, som i 2008 blev æresmedlem i WBFSH, sad i de sene 1980'ere i et presserum til årets CSIO5*-stævne i Rom. Her luftede han ideen om en avlsforbundskonkurrence og sammenlignede den med Formel 1 - en konkurrence, hvor ikke kun rytterne var vigtige, men hvor hestene og avlsforbundene også blev fremhævet. I Formel 1 er det nemlig ikke kun føreren af bilen, men også selve bilen og bilmærket, der har betydning, og ud fra dette eksempel luftede Xavier ideen om en sådan konkurrence i ridesporten, skriver WBFSH.

Copyright Ridehesten.com
Xavier Libbrecht såede det frø, der senere blev til UVM-konkurrencerne. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Efter flere års hårdt arbejde af mange mennesker i heste- og avlsverdenen, der som Xavier Libbrecht kunne se fordelen ved at have en international avlsorganisation, blev WBFSH grundlagt med Gert-Jan van Muijen fra KWPN som den første præsident. HKH prinsesse Anne fra England var den første protektor. Allerede det efterfølgende år, dvs. i 1995, blev den konkurrence, som Xavier havde talt om flere år tidligere, en realitet: UVM i springning havde premiere og blev afviklet på Zangersheide, som lige siden har været værter for stævnet. 

I 1997 blev UVM i dressur afviklet som et forsøgsprojekt i tyske Verden, og siden 1999 har verdensmesterskabet for unge dressurheste været afholdt hvert år. Siden 2016 er værtsskabet gået på skift mellem Verden i Tyskland og Ermelo i Holland. Dansk Varmblod har opnået i alt 11 guldmedaljer ved dette verdensmesterskab og 20 medaljer i alt.

Militarydiscplinen kom i år 2000 med i rækken og fik sit eget UVM, der blev afviklet i Frankrig i det naturskønne Le Lion D’Angers, som fortsat er vært for verdensmesterskabet. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

I 2023 så et nyt hold-verdensmesterskab i springning dagens lys. Tops Equestrian Enterprises og WBFSH indgik i et partnerskab om at afvikle WBFSH Studbooks Jumping Global Champions Trophy på Longines Tops International Arena i Valkenswaard. Dansk Varmblod sendte sidste år hold i alle aldersgrupper (5-, 6-, 7- og 8-års), og det blev til sølv i holdet for 6-års og bronze i holdet for 8-års. I denne uge står hold-verdensmesterskabet overfor sit andet år, hvor der igen er ryttere afsted for at repræsentere DV.

Med de fire verdensmesterskaber blev Xaviers ide altså ført ud i livet, og ridesporten fik sit Formel 1, hvor også avlerne og avlsforbundene bliver hyldet. Som kendskabet til WBFSH og de dertilhørende konkurrencer voksede, blev flere og flere avlsforbund optaget i den internationale organisation, der i dag har 86 avlsforbund som medlemmer. 

I forbindelse med WBFSH's 30 års jubilæum har foreningen lavet en jubilæumsserie, hvor personer, der har haft en afgørende indflydelse på det internationale forbund, er blevet interviewet og fortæller om deres syn på avl samt, hvad WBFSH har betydet for dem. I seriens femte og afsluttende afsnit deltager netop Xavier Libbrecht, hvor du kan høre ham fortælle mere om starten på det hele:

Du kan se de andre afsnit af serien på WBFSH's Youtubekanal, hvor bl.a. præsident Jan Pedersen og protektor HKH Prinsesse Benedikte deltager i et afsnit. 

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen