Britt Carlsen
Et veldefineret talentarbejde har præget dressursporten gennem flere år, og har resulteret i internationale medaljer fra pony- til seniorrækkerne. Foreningen Dressurens Venner har understøttet den udvikling, og samme positive udvikling skulle vi gerne opleve også på springsiden.
Desværre har springsporten ikke i samme grad høstet international succes, selvom det de seneste par år er gået den helt rette vej, med flere internationale toppræstationer, både individuelt og for hold.
Landstræner Bo K. Møller blev ansat i en stilling som elite- og talentchef for springning den første april 2018, og han har sat barren højt for springsporten med holddeltagelse ved OL i Paris 2024 som overordnet mål og oprykning til første division som delmål for seniorspringsporten.
Med en veldefineret plan og målsætning for springsporten, og opbakning fra mange hesteejere i forhold til at bibeholde de bedste heste herhjemme, er der kommet anderledes ”styr” på springsporten.
– Jeg syntes vi i springsporten har manglet en overordnet strategi, men den har vi fået nu, fortæller Christian Just Linde, der har taget initiativ til at oprette Foreningen SpringDanmark. Han og hustruen Nanna-Louise har tre børn i springsporten fra junior- til ungrytterniveau, og de har fået forældrene involveret i sporten.
Christian Just Linde er den første til blankt at erkende, hans viden om springsporten ikke er imponerende. Til gengæld har han erfaring fra forretningslivet, som han kan trække på. Og de erfaringer betyder, at han undrer sig over nogle af de strategier eller mangel på samme, han har oplevet i springsporten.
– Jeg kommer ikke fra en ridebaggrund, og det har irriteret mig, der har manglet en overordnet strategi, for der er så mange, som bruger tid, energi, arbejde, passion og penge i sporten. Vi har manglet en rød tråd, noget som kan støtte op om rytterne, skabe sammenhold i et mere langsigtet projekt, udtaler han.
Understøttende talentarbejde
Han har delt sine tanker om foreningen med bl.a. landstræner Bo K. Møller. Under coronanedlukningen er tanken videreudviklet, nu er Foreningen SpringDanmark klar med en vision, en bestyrelse, og opbakning fra de første sponsorer.
Foreningens formål er at styrke springsporten ved:
Dette gøres i et tæt samarbejde mellem landstrænerne og Dansk Ride Forbund. Målgruppen er opdelt i to dele: Talentgruppen for rytter på 12-18 år, som ikke er en del af en bruttotrup, og bruttogruppen for juniorer og ungryttere. Deltagelse i talentprogrammet danner basis for at blive en del af DRF’s bruttotrup, så der skabes en rød tråd fra rytternes første møde med talentarbejdet i ungdomsrækkerne til seniortruppen.
Det er ikke foreningens formål at støtte enkelte talentfulde ryttere, men skabe en gruppe af talentfulde unge, som man understøtter ved træningssamlinger, der skal udvikle deres ridemæssige og sportslige færdigheder. Det vil ske ved træning til hest, men også fx ved fysisk træning af rytteren, coaching og uddannelse i godt horsemanship.
Danmark inddeles i fire områder: Talent Nord • Talent Midt • Talent Syd (incl. Fyn) • Talent Øst (Sjælland, KBH). Foreningen vil, indenfor hvert område, samarbejde med distrikterne, klubberne og Dansk Varmblods regioner, for at understøtte det gode talentarbejde i området.
Et godt samarbejde med den daglige træner vægtes højt, og alle samlinger vil være åbne for rytternes træner. Vedkommende bliver også involveret i den årlige evaluering af rytteren. Og i det hele taget bliver det tilstræbt at skabe et miljø omkring rytterne, hvor vidensdeling om heste, træning og springsporten er en naturlig del af rytterens udvikling.
– Ridestævner er en vigtig del af rytterens udvikling, og vi tænker, at standarden på stævnerne herhjemme godt kunne bruge et løft. Har man lyst og energi til at bibringe et stævne et internationalt islæt, kan man søge støttekroner til dette, forklarer Christian Just Linde, som understreger, at foreningen ikke alene har til formål at understøtte talentarbejdet, men også ser det som en vigtig del af foreningens arbejde, at være med til at høje sporten over en bredere kam.
Medlemskaber og sponsorater
Foreningen SpringDanmark vil gennem fondsfinansiering, sponsorater og medlemskaber indsamle de økonomiske midler, der er øremærkede til at bruges på udviklingen af dansk springsport. Målet er at gøre Danmark til en af de bedste nationer også på springsiden, og det mål skal nås via et bredt samarbejde og en aktiv talent- og eliteudvikling.
Bestyrelsessammensætning, november 2020
Formand: Christian Just Linde
Næstformand: Annette Mosegaard
Bestyrelsesmedlemmer:
Caroline Heering
Søren Møller Rohde
Søren Ladefoged Rasmussen
Der er 2 ledige pladser i bestyrelsen
Sekretær for bestyrelsen og Sekretariatschef: Hanne Vistesen Graversen
www.foreningenspringdanmark.dk
Det er forbund, foreninger, klubber og stævnearrangører som kan søge om støtte fra foreningen, der ikke støtter enkeltpersoner eller private formål. På foreningens hjemmeside: foreningenspringdanmark.dk kan man udfylde en ansøgningsformular, som man kan indsende efter den 1. marts.
Har man fået lyst til at støtte op om dansk springsport, kan man gøre det via sponsorater (opdelt i et guld, sølv og bronzesponsorat) via medlemskab eller støttemedlemsskab.
Christian Just Linde er formand for bestyrelsen, som er sammensat af personer med erfaring fra erhvervslivet og fra springsporten.
– Ved at involvere personer med erhvervserfaring får vi set på springsporten på en anderledes måde. Der er helt klart noget, vi kan lære af andre, og på den måde kan vi skabe en udvikling ved at se tingene fra en anden vinkel, forklarer Christian Just Linde. Han fortæller, at der er to ledige bestyrelsesposter. Derfor vil han gerne i dialog med engagerede personer, som kunne have lyst til at bidrage til udviklingen af springsporten fra denne position.
Glad landstræner
– Det er svært at lave udvikling, hvis du ikke har midler til det. Derfor er det utrolig positivt, at foreningen nu er kommet i gang, indleder landstræner Bo K. Møller. Han fortsætter: – Nu kan vi begynde at investere i det, vi gerne vil for springsportens skyld. Rideforbundet har et budget, og det ændrer sig ikke. For at lave mere talentudvikling og for at udvikle for ungdoms- og senioreliten, er det vigtigt at finde midler udenfor rideforbundet.
I Foreningen SpringDanmark går alle midler direkte til springsporten, og det ser Bo Ko. Møller som en stor fordel.
– Vi er ikke der, hvor dressurrytterne er, de har del i Team Danmark midler, der skulle vi også gerne nå til, men der er vi ikke endnu. Derfor er dette nye tiltag utrolig vigtigt for dansk springsport. Det er dejligt, der er nogle som går ind i arbejdet. Nu er foreningen en realitet, og jeg håber mange vil tage ejerskab af projektet og direkte støtte op omkring springsporten, slutter Bo K. Møller.