Foreningen SpringDanmark støtter sporten

21-01-2021 09:30

Sidste forår kunne vi fortælle om en ny forening, Foreningen SpringDanmark, der var under opbygning. Nu er foreningen en realitet med en vision om at understøtte udviklingen af dansk springsport i samarbejde med landstrænerne og Dansk Ride Forbund

Copyright Ridehesten.com
Foreningen SpringDanmark er nu en realitet. Her ses landsholdsrytter Andreas Schou. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Et veldefineret talentarbejde har præget dressursporten gennem flere år, og har resulteret i internationale medaljer fra pony- til seniorrækkerne. Foreningen Dressurens Venner har understøttet den udvikling, og samme positive udvikling skulle vi gerne opleve også på springsiden.

Desværre har springsporten ikke i samme grad høstet international succes, selvom det de seneste par år er gået den helt rette vej, med flere internationale toppræstationer, både individuelt og for hold.

Landstræner Bo K. Møller blev ansat i en stilling som elite- og talentchef for springning den første april 2018, og han har sat barren højt for springsporten med holddeltagelse ved OL i Paris 2024 som overordnet mål og oprykning til første division som delmål for seniorspringsporten.

Med en veldefineret plan og målsætning for springsporten, og opbakning fra mange hesteejere i forhold til at bibeholde de bedste heste herhjemme, er der kommet anderledes ”styr” på springsporten.

– Jeg syntes vi i springsporten har manglet en overordnet strategi, men den har vi fået nu, fortæller Christian Just Linde, der har taget initiativ til at oprette Foreningen SpringDanmark. Han og hustruen Nanna-Louise har tre børn i springsporten fra junior- til ungrytterniveau, og de har fået forældrene involveret i sporten.

Copyright Ridehesten.com
Foreningen SpringDanmark støtter talentudviklingen. Her ses ungdomsrytter Philippa Wildfang Linde. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Christian Just Linde er den første til blankt at erkende, hans viden om springsporten ikke er imponerende. Til gengæld har han erfaring fra forretningslivet, som han kan trække på. Og de erfaringer betyder, at han undrer sig over nogle af de strategier eller mangel på samme, han har oplevet i springsporten.

– Jeg kommer ikke fra en ridebaggrund, og det har irriteret mig, der har manglet en overordnet strategi, for der er så mange, som bruger tid, energi, arbejde, passion og penge i sporten. Vi har manglet en rød tråd, noget som kan støtte op om rytterne, skabe sammenhold i et mere langsigtet projekt, udtaler han.

Optagelse i talentprogrammet
Optagelse i talentprogrammet sker ved at sende en ansøgning til DRF Springtalent via denne mail: jumping@rideforbund.dk
Ansøgningerne forhåndsvurderes sammen med landstrænerteamet. Kandidater kommer til samtale ved DRF Springtalent koordinatoren/landstræner inden optagelse i talentprogrammet. 

Understøttende talentarbejde
Han har delt sine tanker om foreningen med bl.a. landstræner Bo K. Møller. Under coronanedlukningen er tanken videreudviklet, nu er Foreningen SpringDanmark klar med en vision, en bestyrelse, og opbakning fra de første sponsorer.
Foreningens formål er at styrke springsporten ved:

  • At tiltrække og fastholde ryttere
  • At bidrage til aktiv udvikling af talent og elite

Dette gøres i et tæt samarbejde mellem landstrænerne og Dansk Ride Forbund. Målgruppen er opdelt i to dele: Talentgruppen for rytter på 12-18 år, som ikke er en del af en bruttotrup, og bruttogruppen for juniorer og ungryttere. Deltagelse i talentprogrammet danner basis for at blive en del af DRF’s bruttotrup, så der skabes en rød tråd fra rytternes første møde med talentarbejdet i ungdomsrækkerne til seniortruppen.

Copyright Ridehesten.com
Det danske EM-hold anno 2019: landstræner Bo K. Møller, Søren Møller Rohde, Kim Kristensen, Andreas Schou, Nikolaj Hein Ruus og reserve Thomas Sandgaard. Foto: Ridehesten.com/Britt Carlsen

Det er ikke foreningens formål at støtte enkelte talentfulde ryttere, men skabe en gruppe af talentfulde unge, som man understøtter ved træningssamlinger, der skal udvikle deres ridemæssige og sportslige færdigheder. Det vil ske ved træning til hest, men også fx ved fysisk træning af rytteren, coaching og uddannelse i godt horsemanship.

Foreningen Spring Danmark vil fokusere på at udvikle dansk springsport igennem følgende 5 indsatsområder:

  • Talent og eliteudvikling
  • Udvikling af landsholdsgrupperne
  • Stævneudvikling på nationalt og internationalt niveau
  • Samarbejde imellem avl og sport
  • Den gode nyskabende ide
Nyheden fortsætter efter annoncen

Danmark inddeles i fire områder: Talent Nord • Talent Midt • Talent Syd (incl. Fyn) • Talent Øst (Sjælland, KBH). Foreningen vil, indenfor hvert område, samarbejde med distrikterne, klubberne og Dansk Varmblods regioner, for at understøtte det gode talentarbejde i området.

Et godt samarbejde med den daglige træner vægtes højt, og alle samlinger vil være åbne for rytternes træner. Vedkommende bliver også involveret i den årlige evaluering af rytteren. Og i det hele taget bliver det tilstræbt at skabe et miljø omkring rytterne, hvor vidensdeling om heste, træning og springsporten er en naturlig del af rytterens udvikling.

– Ridestævner er en vigtig del af rytterens udvikling, og vi tænker, at standarden på stævnerne herhjemme godt kunne bruge et løft. Har man lyst og energi til at bibringe et stævne et internationalt islæt, kan man søge støttekroner til dette, forklarer Christian Just Linde, som understreger, at foreningen ikke alene har til formål at understøtte talentarbejdet, men også ser det som en vigtig del af foreningens arbejde, at være med til at høje sporten over en bredere kam.

Medlemskaber og sponsorater
Foreningen SpringDanmark vil gennem fondsfinansiering, sponsorater og medlemskaber indsamle de økonomiske midler, der er øremærkede til at bruges på udviklingen af dansk springsport. Målet er at gøre Danmark til en af de bedste nationer også på springsiden, og det mål skal nås via et bredt samarbejde og en aktiv talent- og eliteudvikling.

Bestyrelsessammensætning, november 2020
Formand: Christian Just Linde
Næstformand: Annette Mosegaard
Bestyrelsesmedlemmer:
Caroline Heering
Søren Møller Rohde
Søren Ladefoged Rasmussen
Der er 2 ledige pladser i bestyrelsen
Sekretær for bestyrelsen og Sekretariatschef: Hanne Vistesen Graversen
www.foreningenspringdanmark.dk

Det er forbund, foreninger, klubber og stævnearrangører som kan søge om støtte fra foreningen, der ikke støtter enkeltpersoner eller private formål. På foreningens hjemmeside: foreningenspringdanmark.dk kan man udfylde en ansøgningsformular, som man kan indsende efter den 1. marts.

Har man fået lyst til at støtte op om dansk springsport, kan man gøre det via sponsorater (opdelt i et guld, sølv og bronzesponsorat) via medlemskab eller støttemedlemsskab.

Christian Just Linde er formand for bestyrelsen, som er sammensat af personer med erfaring fra erhvervslivet og fra springsporten.

– Ved at involvere personer med erhvervserfaring får vi set på springsporten på en anderledes måde. Der er helt klart noget, vi kan lære af andre, og på den måde kan vi skabe en udvikling ved at se tingene fra en anden vinkel, forklarer Christian Just Linde. Han fortæller, at der er to ledige bestyrelsesposter. Derfor vil han gerne i dialog med engagerede personer, som kunne have lyst til at bidrage til udviklingen af springsporten fra denne position.

Glad landstræner
– Det er svært at lave udvikling, hvis du ikke har midler til det. Derfor er det utrolig positivt, at foreningen nu er kommet i gang, indleder landstræner Bo K. Møller. Han fortsætter: – Nu kan vi begynde at investere i det, vi gerne vil for springsportens skyld. Rideforbundet har et budget, og det ændrer sig ikke. For at lave mere talentudvikling og for at udvikle for ungdoms- og senioreliten, er det vigtigt at finde midler udenfor rideforbundet.

Copyright Ridehesten.com
Landstræner Bo K. Møller. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

I Foreningen SpringDanmark går alle midler direkte til springsporten, og det ser Bo Ko. Møller som en stor fordel.
– Vi er ikke der, hvor dressurrytterne er, de har del i Team Danmark midler, der skulle vi også gerne nå til, men der er vi ikke endnu. Derfor er dette nye tiltag utrolig vigtigt for dansk springsport. Det er dejligt, der er nogle som går ind i arbejdet. Nu er foreningen en realitet, og jeg håber mange vil tage ejerskab af projektet og direkte støtte op omkring springsporten, slutter Bo K. Møller.

Læs også

Så er foreningen SpringDanmark godt i gang

31-03-2021 11:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Foreningen SpringDanmark har nu været i gang siden starten af 2021. Mange medlemmer og sponsorer er kommet til og det første projekt har modtaget penge fra foreningens talentprogram

SpringDanmark – sammen når vi højere

05-03-2021 13:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Foreningen SpringDanmark arbejder for, at Danmark bliver blandt verdens bedste nationer i springning. Foreningen vil gennem medlemsskaber, fondsfinansiering og sponsorater indsamle økonomiske midler til at udvikle dansk springsport

Skal du være en del af DRF SpringDanmark Talent?

18-02-2021 16:36, af Annika Knudsen Lorentsen

På baggrund af et fælles ønske om at tage dansk springsport til nye højder gennem et stærkt talent- og elitearbejde, er foreningen SpringDanmark og Dansk Ride Forbund gået sammen om et nyt talentprogram for unge springryttere, der skal sikre en styrket talentudvikling og en stærk rød tråd fra talentarbejdet og frem mod brutto- og landsholdsgrupperne

Junior- og ungryttere udtaget til EM og NM

18-06-2018 11:15, af Camilla Tiefensee Schrøder

Elite-, Talent- og Team Manager i springning Bo K. Møller har nu sat navne på de junior- og ungryttere, der skal repræsentere Danmark ved både Nordiske Mesterskaber og Europamesterskaberne 2018

Samling for pony- og children-springryttere

17-05-2018 08:25, af Camilla Tiefensee Schrøder

Landstræner Lars Trier Kjøller og Elitechef Bo K. Møller inviterer pony- og childrenryttere samt deres forældre og trænere til samling uden hest/pony

Junior- og ungryttere til EM

21-06-2017 07:25, af Cecilia Lindahl

Landstræner Ulrik G. Sørensen har nu udtaget bruttotrupperne for junior- og ungryttere til EM i dressur, mens Landstræner Bo K. Møller har sat navne på de junior- og ungryttere, der skal springe EM for Danmark

Håber på opbakning ved Falsterbo Horseshow

01-07-2019 13:59, af Annika Knudsen Lorentsen

Når det populære Falsterbo Horseshow i næste uge løber af stablen er det med et dansk landshold til start i Nations Cup i springning og blandt andet også unge ryttere i Torstensons Ungdoms Grand Prix. Landstræner Bo K. Møller håber på opbakning til de danske ryttere

Et godt landshold til UVM

13-08-2019 16:51, af Britt Carlsen

I dag har der været afviklet træningssamling på Stutteri Ask for bruttotruppen af unge springheste til UVM på Zangersheide i september, og det ser lovende ud, fortæller landstræner Bo K. Møller (video)

Danmark skal til OL i springning!

31-12-2019 13:05, af Annika Knudsen Lorentsen

Emil Hallundbæk har haft muligheden for at sikre Danmark en plads ved OL 2020 i Tokyo i springning, da han har været bedst placeret på FEI's OL-rangliste for gruppe A det seneste stykke tid - og nu fortæller landstræner Bo K. Møller at pladsen er sikker

Toppræstation: Danmark 2'er i Nations Cup!

28-11-2020 13:55, af Annika Knudsen Lorentsen

Det var lige ved og næsten for de danske ryttere i dagens Nations Cup i Spanien, hvor de endte på en fornem andenplads lige bag det stærke tyske hold og foran flere andre stærke topnationer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Marie Helene Rigård Rohleder

Marie Helene Rigård Rohleder
20 24 29 28
mhr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Landsstævnedebut til Kronprinsesse Mary (video)

09-05-2021 13:25, af Kristine Ulsø Olsen

For blot otte måneder siden, red H. K. H. Kronprinsesse Mary sit første dressurstævne, og i denne weekend tog hun skridtet videre og debuterede med Blue Hors Edelman ved landsstævnet i Frederiksværk

Vanrøgtede Little Hope græsser nu i hestehimlen

12-05-2021 10:23, af Liv Haumann
Pony|

Det var et vendepunkt for den vanrøgtede pony Little Hope, da 16-årige Camilla Rask tog hende under sine vinger, tilbage i januar 2021. Desværre havde livet været for hårdt for Little Hope, og den lille pony har nu fået fred på de evige græsmarker

Sandra Enemark åbner op om en svær tid

11-05-2021 15:33, af Annika Knudsen Lorentsen

For 9 år siden mistede Sandra Enemark sin eneste søster, topspringrytteren Camilla Enemark. I et personligt interview fortæller Sandra om tiden mens Camilla var syg, og om tiden efter, at søsteren gik bort

Fra sorg til solstrålehistorie

06-05-2021 14:14, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Hos Stald Lindballe ved Holstebro har foråret budt på en svær foling, der efterfølgende har ført til store komplikationer for hoppen, der til sidst måtte aflives. Da slaget for at redde hoppen var tabt, handlede det om at finde en ammehoppe til føllet, og det krævede flere forsøg og til sidst en hel masse køresygetabletter

Flere flotte debuter i Frederiksværk (video)

07-05-2021 20:43, af Annika Knudsen Lorentsen

Landsstævnet hos Frederiksværk Rideklub startede i dag med en sejr til Liva Addy Guldager Nielsen i MB1, mens Cathrine Dufour red en sejr hjem i den 7-årige Eternitys Prix St. Georg-debut. Anne Troensegaard tog sejren i Intermediaire II, mens Nadja Aaboe Sloth red sig til en andenplads i sin debut i Intermediaire med den 8-årige Favour Gersdorf

Dufour og Vamos Amigos dansede i aftensolen (video)

08-05-2021 22:22, af Kristine Ulsø Olsen

Der blev vist dressur på særdeles højt niveau ved dagens landsstævne i Frederiksværk, hvor der blev redet alt fra MB0 til Bundgaard Byg Cup og afslutningsvis Grand Prix, som Cathrine Dufour og Vamos Amigos trak sig sejrsrigt ud af med over 77%

Springbank II VH og Valverde solgt til Tyskland

10-05-2021 15:44, af Thomas Bach Jensen

En tysk dressurrytter har sikret sig to lovende og meget vindende yngre dressurhingste hos Helgstrand Dressage, de to 7-årige hingste Springbank II VH og Valverde

Ny tophest til Kamilla Ladefoged Rasmussen

07-05-2021 19:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Eva og Lars Kramer har solgt den talentfulde Colina til Kamilla Ladefoged Rasmussen fra Frandsbjerg Horses. Den 10-årige hoppe har kapacitet til både EM og OL, fortæller Lars Bak Andersen, som har redet hesten det seneste års tid

Sådan! Danmark blev 2'er i Nations Cup

07-05-2021 17:39, af Annika Knudsen Lorentsen

De danske ryttere leverede endnu engang fire fantastiske ridt i anden runde af Nations Cup i Prag, og det betød, at holdet avancerede i den samlede stilling, og endte på en flot andenplads, kun overgået af hjemmebaneholdet fra Tjekkiet. Landstræner Bo K. Møller fortæller glad om deres resultat, og forklarer, at det er et vigtigt skridt frem mod OL og EM

Bjerregårds Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen

08-05-2021 16:12, af Annika Knudsen Lorentsen

Karoline Sloth Kjær har haft utallige sejrer med 2'er ponyen Bjerregårds Qlimax, både nationalt og internationalt, men nu er tiden kommet til, at den sejrsrige pony skal videre til en ny ryttere. Familien Kjær har solgt Qlimax til 10-årige Julie Bille Andersen