Hvordan foregår Egnethedstesten i springning?

05-10-2024 06:43

Dansk Varmblods Egnethedsteste afvikles i oktober og november, og dommerteamet er nu også på plads i springning

Copyright Ridehesten.com
Johnny Hansen bliver gennemgående Egnethedstest-dommer hos de springbetonede heste. Han suppleres af to andre kompetente dommere. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Varmblods populære Egnethedsteste afvikles rundt om i landets regioner i løbet af oktober og november måned. I går kunne Dansk Varmblod fortælle, at dommerteamet i dressur er på plads med Vicky Nortvig, Rune Willum og Bjarne Nielsen. De gennemgående dommere er på plads også i springning, hvor det bliver Johnny Hansen, der bliver gennemgående dommer. Han suppleres af hhv. Bo K. Møller og Allan Blomgreen.

Har du en 4-års Dansk Varmblod-registreret hest, kan du deltage i Dansk Varmblods Egnethedstest med mulighed for udtagelse til Unghestechampionatet i Herning. Du behøver ikke være medlem af Dansk Varmblod for at kunne deltage i Egnethedstestene.

Arrangementerne foregår indendørs og er disciplinopdelte i springning og dressur. Det er tilladt at starte hesten to gange i samme disciplin, dog ikke samme dag. Højeste samlede resultat vil være gældende. Springhestene bedømmes i springning med rytter på en kendt bane.

Copyright Ridehesten.com
Bo K. Møller og Allan Blomgreen sammen med Johny Hansen (t.h.). De tre herrer kommer til at udgøre årets dommerteam i springning til egnethedstestene. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Det vil dommerne se i springning
Johnny Hansen fra Avlsledelsen for springning fortæller:

– Vi vil gerne se hesten arbejde i selvbæring, forstået således, at den bærer sig selv og ikke bliver forholdt af rytteren i en fastlåst form. Vi vil gerne se hesten står lidt fremme og ude i halsen med næseryggen foran det lodrette plan, og med en konstant, let kontakt til rytterens hånd. På den måde har hesten også lettere ved at orientere sig i hallen og se springet i god tid, lyder det fra Johny Hansen, der fortsætter og siger:

En springhest kan sagtens være ”til biddet” og have et godt sug på tøjlen med næseryggen 20 cm foran lodret. Samtidig skal vi se, at hesten er ”foran” rytteren schenkel, at den reagerer fremad på hjælpen, og galoperer frem til rytterens hånd. Heste, der løber forbi en forhindring eller får et nedslag betyder ikke så meget ved Egnethedstesten – kommer de godt tilbage på sporet og viser den rette reaktion og indstilling, vil det ikke trække ned.

I magasinet Ridehestens septemberudgave 2023, som du finder her, kan man læse hele artiklen om Egnethedstesten i springning, hvor vi var på besøg hos Rikke Haastrup for at få nogle gode råd til forberedelsen af springheste.

Copyright Ridehesten.com
De 4-årige heste skal springe en i forvejen kendt bane. Et nedslag eller en gang, hvor hesten løber udenom springet, betyder ikke så meget, så længe indstillingen er god, lyder det fra Johny Hansen. Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen

Se datoerne for årets Egnethedsteste:

Nyheden fortsætter efter annoncen

REGION 2, Riders Cup
Søndag den 24. november 2024. Tilmeldingsfrist er den 5. november.
Egnethedstest i spring & dressur.

REGION 3, Fyns Rideklub
Lørdag d. 9. november 2024. Tilmeldingsfrist er d. 22. oktober
Egnethedstest i springning.

REGION 4, Billund Sportsrideklub
Lørdag den 26. oktober 2024. Tilmeldingsfrist er den 14. oktober.
Egnethedstest i dressur.

REGION 5, Vilhelmsborg
Søndag den 27. oktober 2024. Tilmeldingsfrist er den 14. oktober.
Egnethedstest i dressur.

REGION 6, Ikast
Lørdag den 2. november 2024. Tilmeldingsfrist er den 22. oktober.
Egnethedstest i spring.

REGION 7, Brønderslev Rideklub
Lørdag den 16. november 2024. Tilmeldingsfrist er den 30. oktober.
Egnethedstest i dressur 

REGION 7, Brønderslev Rideklub
Søndag den 17. november 2024. Tilmeldingsfrist er den 30. oktober.
Egnethedstest i springning 

/ Dansk Varmblod

Trine Askjær-Jørgensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen