Forebyg ved at booste immunforsvaret

04-12-2018 14:53

Muk er en af vinterens helt store udfordringer, men hvad er muk og hvad kommer det af ? 

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Muk er en alment kendt hudlidelse hos heste, som kan forekomme året rundt, men som er mest almindelig i efterårs- og vintermånederne. Muk er en betændelsestidstand i huden, som ofte starter i kodebøjningen som en fortykkelse af huden, der kan udvikle sig til sår. Infektionen opstår ofte på grund af bakterier eller svampe, som formerer sig på huden eller i små rifter i huden. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad vides om behandling af muk?
Der findes ikke en entydig behandling af muk, men traditionelt så anbefales det, at såret rengøres og holdes fri for jord. Dette betyder at huden vaskes med antiseptisk sæbe og smøres med salve, ofte er det zinksalve. Er det mere alvorligt, så kan infektionen sprede sig og give hævelser i hele benet og i sidste ende også medføre blodforgiftning. Det er vigtigt, at det ramte område holdes tørt. Fugtige omgivelser kan være med til at give bakterierne gunstige forhold.

Zink og sårheling
Zink er et essentielt sporstof, som spiller en vigtig rolle i mange forskellige processer i kroppen. Zink indgår i opbygning og dannelse af mange af de enzymer, som er involveret i reparation af hudens celler, cellevækst samt opbygning og funktion af immunsystemet. De mangelsymptomer der opstår, når der er zinkmangel, er f.eks. sår på huden eller dårlig sårheling samt nedsat immunforsvar. Zink hjælp så sårhelingsprocessen går hurtigere samt medvirker til, at de tynde, ny og mere skrøbelige celler hurtigere bliver omdannet til den tykkere mere beskyttende ydre hud.

Forebyg ved at understøtte hestens immunforsvar
Det bedste, du kan gøre, er at forebygge, her handler det om at fodre immunforsvaret, så huden har en velfungerende hudflora, som lever i balance, hvor hudfloraen hjælper huden til at bevare en tyk barriere og derved holde skadelige bakterier og svampe ude.

Vil du vide mere om, hvordan du understøtter hestens immunforsvar, så find denne måneds udgave af magasinet Ridehesten frem. Her giver Cand. Agro. Christina Kryder Peersen fra St. Hippolyt en række gode råd. 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner