Føltid: Forberedelse og forventning

13-03-2023 09:19
Avl

Her på stutteriet er der gennem tiden nok blevet taget imod noget nær 250 føl – om ikke flere. Det burde selvsagt give en vis erfaring med folinger, men det til trods er det alligevel en stor oplevelse, hver gang sådan et lille væsen kommer til verden

Copyright Ridehesten.com
Maria Skodborg Rudbeck og Karsten Bundgaard går forventningsfulde og en smule ængstelige den forestående folingssæson i møde. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Artikelserie

Allerede når farven på forhovene anes, anspores de første forventninger til eventuelle aftegn. Men selvom vi føler os rimelig velbevandrede udi, hvad folinger indbefatter, og selvom de heldigvis i langt overvejende grad er uproblematiske, så har vi de seneste år været ramt af indtil flere alvorlige komplikationer. Derfor går vi også den kommende folingssæson i møde med en vis ængstelse og med håb om ukomplicerede folinger, hvor vi hverken mister føl eller hopper.

Her i marts måned starter forberedelserne til den kommende folingstid. Vi vaccinerer avlshopperne en ekstra gang 4-8 uger før forventet foling, hvorved hoppen overdrager antistoffer til føllet, så det sikres den bedst mulige start. Den obligatoriske folingspakke ligger klar i skuffen, dvs. med alt fra en skarp saks, nød-mælkekit, klyx til at sikre afgang af den første tarmbeg, til stakke med håndklæder og diverse lygter og folingsalarmer. 

Vi bestræber os altid på at være til stede ved folingerne. Hvis man blot en gang er kommet for sent i stalden og har fundet et dødt, varmt føl, fordi der ikke er gået hul på hammen under folingen, bliver man helt naturligt mere interesseret i at være til stede, så det ikke er tilfældighederne, der råder, men os der tager vare på situationen.  

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner