Født til at forvirre fluerne

09-09-2020 13:50

Britt Carlsen

Hvad er den evolutionære fordel ved zebrastriber? Forskere har i mere end et århundrede undret sig over formålet med zebraens karakteristiske overfrakke, og de fleste er enige om, at svaret langt fra er sort og hvidt

Copyright Ridehesten.com
Zebraens striber forvirrer tilsyneladende fluerne, så de ikke kan finde ud af at lande. Foto: Ridehesten.com/Maja Golles

I det sidste årti har professor Tim Caro ved University of Bristol's School of Biological Sciences undersøgt og tilbagevist mange populære teorier om zebraens karakteristiske sort/hvide striber. Striber, der virker forvirrende på rovdyr, er en anden almindelig forklaring, men også den er mangelfuld, når man ser på de videnskabelige data.
I stedet antyder stigende beviser, at fluerne forvirres af zebraens karakteristiske mønster.
Et nyt studie, der blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B, har forskere fra Bristol nu givet denne hypotese betydelig dybde. Tidligere havde de samme forskere nemlig vist, at blodsugende hestefluer nærmer sig heste med stribede dækkener så ofte som almindelige dækkener, men de fornåede ikke at lande på hesten, når de kom tæt på. Det skyldes ifølge forskerne, blændeffekten. 

Hovedforfatter Dr Martin How, forklarer: “Blændeffekten er en velkendt optisk illusion, der i menneskelig vision også er kendt som "barberpoleffekten". Bevægelige striber, som dem på de roterende barberstangskilte udenfor barbersaloner, resulterer i at stangen ser ud til at bevæge sig opad snarere end omkring sin aksel.
Forskerne satte sig for at undersøge, om det er denne visuelle illusion, som forvirre fluerne, når de forsøger at lande på zebrastriber.

Når enhver flue nærmer sig en landingsoverflade, vil den justere sin hastighed efter, hvor hurtigt overfladen udvides over fluens syn, hvilket muliggør en langsommere og kontrolleret landing. Striber kan dog forstyrre synet gennem blændeffekten, hvilket får fluen til at tro, at landingsoverfladen er længere væk end den virkelig er. Undersøgelsen viste også, at fluerne havde samme vanskelighed ved at lande på zebrastribede dækkener til sammenligning med ensfarvede. Så fluer har tilsyneladende et problem med at bedømme dette mønster, men andre mønstre som ternet havde samme effekt på fluerne. 
Professor Caro tilføjede: ”Disse spændende undersøgelser bringer os ikke kun tættere på at forstå en af verdens mest ikoniske og fotogene arter, det vil være af stor interesse for landmænd og hesteejere, der forsøger at reducere skader forårsaget af fluebid og for firmaer der producere dækkener.

Kilde: horsetalk

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner