Staldtips: Det kribler og krabler

23-05-2018 07:02

Halerne viftes og hovederne rystes. Fluerne er kommet! Hvad gør vi for at hjælpe hestene?

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hestene er kommet på fold og kan græsse ude hele døgnet. Med sommeren kommer også insekter og andre kryb. Disse små plager kan hurtigt forpeste hverdagen for både heste og ejere, hvis man ikke tænker sig om. Med andre ord: Sommeren er også tiden for kløe og eksemer.

Helt at undgå fluer og insekter er nok et urealistisk mål, selv hvis man lader hestene stå på stald hele tiden. Men meget kan opnås ved ganske få gennemtænkte tiltag.

Sommereksem
En af de værste sommerplager er sommereksem. Lidelsen skyldes overfølsomhed overfor bid fra mitter hos nogle heste.

Fluer
Der kan i enkelte tilfælde også ses overfølsomhedsreaktioner mod andre typer stikkende og blodsugende fluer, myg og hestebremser. Symptomerne ligner helt de, der ses ved mitteangreb.
Fluer og insekter af enhver art er altid genefor heste på fold. De sætter sig alle kropsåbninger og eventuelle småsår og rifter. Disse flueangreb behøver ikke nødvendigvis at være sygdomsfremkaldende, men derfor kan de godt genere hesten meget.
Vi har alle set en hest med t væskende øje fyldt med fluer på marken på en højsommerdag. Det ser yderst ulækkert ud og er uden tvivl generende for hesten.
Hestene kan selvfølgelig vifte fluerne væk med man og hale samt hovedbevægelser. På varme dage kan plagen dog blive så udtalt, at hesten helt udmattes i sin irritation over insekterne, hvis den ikke har et sted at gå i ly. Det er derfor en god til, at hesten har et læskur eller en stald at kunne gå ind i på de varmeste og mest vindstille tidspunkter.

Nældefeber
En anden type overfølsomhedsreaktion, der ofte ses om sommeren er nældefeber. Der er her tale om overfølsomhed fra udefra kommende stoffer som foder, planter, pollen, eller i sjældnere tilfælde insektbid og stik.
Nældefeber ses som store flade stærkt kløende forhøjninger i huden med strittende hår. Hesten kan angribes over hele kroppen og er ofte helt spættet af 5-10 cm store flade hævelser. I sjældne tilfælde kan hævelserne flyde helt sammen. Der mærkes varme i de hævede områder. Angrebne heste virker ofte let nedstemte og sløve.

Solskoldning
Solens stråler kan i sjældnere tilfælde give egentlig solskoldning. Det vil sige at hudområder kan ødelægges af strålerne med afskalning og evt. åbne sår til følge.
Det er altid lyse, nøgne områder på mule, omkring øjne og på de ydre kønsorganer, der angribes. Ofte ses solskoldningen som mørke skorper på mulen eller omkring øjnene på hudfarvede områder.
Den mest effektive forebyggelse er at sætte hesten på stald de mest solrige dage.
Som forebyggelse af solskoldning kan næves, at solcreme med faktor også virker på heste. Man kan her dagligt smøre de hudfarvede områder med solcreme med en god effekt.

Skal hesten stå på stald altid?
Med en opremsning som i det ovenstående kan det let komme til at lyde som om, hesten skal stå på stald altid for at forebygge insekter og sollys. Det er langt fra tilfældet. Det er heldigvis kun enkelte dyr, der har problemerne. Heste generelt har stadig bedst af at være på fold så meget som muligt året rundt.

Behandling
Mod almindelige gener fra fluer og andre insekter, kan man give hesten forskellige urteblandinger, eller sprøjte hesten med insektspray. De fleste rideudstyrsbutikker har et stort udvalg.
Ved udbrud af nældefeber og især sommereksem er det vigtigt, at få dyrlægen til at give en præcis diagnose, så hesten får den rigtige behandling.
 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner