Flere flotte modeller i Holsten

02-11-2017 17:10

Britt Carlsen

Avl

Så er hingstekåringen i Holsten gået i gang. Holstenhallen danner igen rammen om kåringen i Neumünster, hvor hingstene i dag har været vist ude, og i morgen skal de vise deres glansøvelse: løsspringning

Halen er rejst, næseborene spilet ud, øjnene følger opmærksomt omgivelserne, og ørerne spiller frem og tilbage. Kroppen er spændt, musklerne sitrer, og efterårssolen slår gnister i pelsen, som er omhyggeligt plejet. Manen er flettet, og fletningerne sidder som på en snor. Trensen er pudset, og swarovskistenene glitrer i den lave sol. Det er tid for hingstekåringerne i de store tyske avlsforbund, og i Holsten er 69 katalognumre udtaget til hingstekåringen, som finder sted i Neumünster de næste dage.

Hingstene er udvalgt blandt mere end 200 fremmødte ved forbesigtigelsen, og de kommende dage skal de bestå deres livs prøve. Det er nu, i deres andet år, de bliver bedømt, og det er nu, deres fremtid bliver afgjort. Hingstenes ejere og opdrættere følger hver en fremstilling for kåringskommissionen med intens opmærksomhed. Der er ikke noget, som må gå galt. Hver gang hingsten kommer til bedømmelse, er det mønsterens opgave at fremvise hingstene så optimalt som overhovedet muligt. Og det i en atmosfære af spænding og hormoner, for en stor del af de unge hingste står på tærsklen til at blive ”mand”, og testosteronniveauet er højt.

Fast bund
I dag har hingstene været til bestigelse på fast bund. I holsten har man ændret på fremvisningen, så hingstene skridter og traver på fast bund, hvorefter de traver ud på en langside med sandbund efterfulgt af endnu en langside på fast bund, som afslutter trekantsbanen. Det hele foregår ude på parkeringspladsen, hvilket er herligt, når det nu, som i dag, er solskin og tørvejr.

I morgen skal hingstene bedømmes løse og i løsspringning, lørdag er der mønstring og frasortering, mens det hele afsluttes lørdag eftermiddag, hvor præmiehingstene mødes i en sidste kamp om den eftertragtede fløjplads.

Copyright Ridehesten.com
Kat. 50 er en af de fem sønner efter Diarado-sønnen Dinken, som er udtaget til kåringen.

Moderne typer
Dommerne har i dag bedømt hingstenes typer, deres benstiling, hovform og takt i skridt og trav. Mange hingste var naturligvis overspændte, og det gav ikke et særlig godt billede af hingstens travbevægelsen, men den skal de som sådan heller ikke bruge til ret meget i Holsten, der primært har avlen af springheste som mål. Der eksisterer en dressurlinje, men den er ikke betydelig. I år er blot et enkelt katalognummer en dressurbetonet hingst. Blue Hors avlschef Esben Møller er igen i år indbudt til at støtte kåringskommissionen med valg af dressurhingste.

Som vi så hingstene i dag, var der flere særdeles moderne, højtstillede hingste i kollektionen, og nogle enkelte fejlskud, som hverken havde hingstepræg eller et korrekt eksteriør. Selvom et korrekt eksteriør har en positiv sammenhæng med hestens holdbarhed og ridelighed, så er jagten på kapacitet i særklasse også en del af bedømmelseskriterierne. Det skal derfor blive ganske interessant at se de unge hingste i løsspringningen, som strækker sig over hele fredagen.

Hele fem sønner efter Dinken er udtaget til kåring. Dinken er efter den danskopdrættede fløjhingst Diarado e. Diamant de Semilly (opdr. Klaus Tingholm-Kristensen), og et par af hans sønner skilte sig positivt ud i dagens fremvisning.

Se de deltagende hingste HER

Videoen her giver et lille indtryk af, hvordan dagens bedømmelser er foregået. 

 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner