Farvel til en dyrlæge, der tænkte ud af boksen

04-11-2020 14:17

Britt Carlsen

Dyrlæge Lennart Østblom er gået bort, 81 år, efter et langt liv med hesten i centrum. Lennart Østblom udfordrede ortodoks tænkning og var en del af hesteforskningen herhjemme og i udlandet

Copyright Ridehesten.com
Dyrlæge Lennart Østblom. Foto: Privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dyrlæge Lennart Østblom etablerede en af Danmarks første hesteklinikker, Fæstibakke Hesteklinik i Gl. Rye. Efter et ophold i USA havde han hjembragt mange nye ideer til, hvordan en sådan klinik kunne opbygges og udvikles. Den udvikling skete bl.a. i samarbejde med beslagsmed Benny Jensen, hvilket var usædvanligt på den tid. Deres samarbejde og Lennarts forskning resulterede i succes med at behandle haltheder, især hovsenebensbetændelse, der tilbage i 70’erne og 80’erne var udbredt blandt sportshestene og ofte var en dødsdom for hestene. Rettidig og professionel beskæring og den berømte ”Eggbar-sko” var med til at sætte fokus på og løse problemet for mange sportsheste. Hans forskning i hovsenebenet sammen med Lis Mosekilde og Flemming Melsen på knoglepatologisk institut i Århus samt en del forskere fra USA og Australien var banebrydende. Han blev eksklusivt inviteret til Sun Valley Boneworkshop, som samlede alle specialister indenfor knogleforskning – Lennart var den eneste dyrlæge, der blev inviteret. Hans store interesse for forskning i hovsenebenet ledte videre til yderligere forskning i hovens funktion og dynamik. Eggbar-skoen bliver brugt over hele verden og optræder i lærebøger. Den kan også ses på Landbohøjskolens museum.

Lennart Østbloms kontakter indenfor humanmedicin ledte også til et samarbejde omkring endometriebiopsier indenfor hoppens reproduktion.

Lennart Østbloms fokus på hestens hove bragte ham vidt omkring, og han var med til at lave en film om Nordamerikas mustangs, North Americas Wild Mustangs.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg mødte Lennart Østblom første gang i midten af 1980’erne, da han besøgte Animal Health Trust i Newmarket. Det var klart fra starten, at Lennart skilte sig ud fra flertallet af dyrlæger. Han var ikke kun interesseret i at forsøge at forbedre hestenes sundhed i dag, men også på at udvikle viden for at forbedre kvaliteten af pleje i fremtiden. Han forsøgte også at tænke ’ud af boksen’, og jeg føler mig privilegeret over, at vores stier krydsede hinanden. Hans lidenskab (som undertiden virkede som en besættelse) var uovertruffen; han kæmpede for at udfordre ortodoks tænkning, skriver dyrlæge Sue Dyson, der er specialist i benlidelser hos heste og i veterinær sportsmedicin og genoptræning.

Som man kan læse af ovenstående, var Lennart ikke en mand, der var ked af at tage bladet fra munden. Hestenes velfærd lå ham meget på sinde, med fokus på træning, hovpleje og avlen. Han var med til at lave udsendelsen ”Heste sladrer ikke”, et tv-program som i 1997 gik i rette med manglende professionalisme blandt beridere, smede, dyrlæger mv.

– Lennart var som person meget dedikeret og en god og modig ven. En dyrlæge med format, mod og integritet. Han var desværre ikke lige vellidt alle vegne for at sige sin mening, og det kom der noget modstand ud af. Han var dog ubetinget helt på hestenes side, fortæller Christina Keppie.

Æret være hans minde

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner