Farvel til Crelido

07-03-2015 13:53

Britt Carlsen

Katrinelunds succesfulde internationale hingst Crelido e. Calido I der har succesfulde afkom i både springning og dressur blev pensioneret fra sporten i Herning 

Copyright Ridehesten.com
Hingteholder Ib Kirk, Katrinelund og den norske landsholdsrytter Stein Endresen under afskeden med avlshingsten Crelido.

Crelido er født i Tyskland i 1996 og han er ikke alene kåret i Dansk Varmblod men i Holsten, Hannover, Oldenburg, Svensk og Norsk Varmblod. Crelido er elitehingt i Dansk Varmblod og han blev udnævnt til Årets Hingst i 2012.

Crelidos springteknik og formåen blev tidligt opdaget, idet han vandt Dansk Ride Forbunds springchampionat for 4-års heste, hvor han bl.a. fik et 10-tal for ridelighed. Som 6-7-års opnåede han placeringer i MB/MA samt blev placeret i sin første S-start. Crelido har med OL-rytteren Stein Endresen gået fra succes til succes. Parret havde i 2009 sejre og placeringer i Genève, Barcelona og Spruce Meadows i Canada. I 2010 fortsatte succesen, idet de var fejlfri ved CSIO Lintz i 155 cm, CSIO Gijon 5-stjernet i 150 cm, CSI Oslo World Cup Grand Prix og sluttede med 4 fejl i World Cup-klassen ved CSI Lyon. I 2011 var de fejlfri ved CSI Arezzo samt fejlfri og blev nr. 3 på hjemmebane ved CSI Odense. 2012 vandt han bl.a. en klasse ved CSIO i Bernstorffsparken. Igen i 2013 var Crelido placeret i CSIO 5-stjernet i Oslo og Helsinki.

I bedækningsboksen har han også haft succes som far til et stort antal højtstillede afkom med ædelt udtryk og så har han et unghesteindeks på 144. Igennem årene har Crelido været far til både bronze-, sølv og guldmedaljehopper, men også under sadel har hans afkom forstået at gøre sig positivt bemærket. Her kan nævnes Charmeur, der med Astrid Gemal gentagne gange har vundet Dansk Ride Forbunds championater og repræsenteret Danmark i såvel Verden som til Falsterbo Horse Show. Charmeur er uddannet til Grand Prix med Holga Finken. Crelido-afkom har også med succes startet UVM i springning på Zangersheide, men også på de internationale springbaner er der Crelido-afkom, bl.a. Damgårdens Extens, som nu er solgt til Sverige.

Det var den norske landsholdsrytter Stein Endresen som red Crelido for publikum i den runde hal B – der gav deres hyldest til den populære hingst, som nu trækker sig tilbage fra rampelyset på konkurrencebanerne for at fortsætte med at støtte dansk ridesport fra bedækningsboksen på Katrinelund.

- En hest som ham fortjener virkelig en afsked som denne. Han har gjort sig gældende i både dressur- og springning, Herning og Crelido er noget specielt – sammen. Det er sidste år han vil blive vist i konkurrenceklasserne han er 19 år, så han vil stoppe med at deltage i konkurrencer, sagde Stein, der rystede lidt på stemmen. Og så galoperede Crelido ellers rundt i hallen med hingsteholde Ib Kirk ved tøjlerne, og han havde nok at gøre med at holde kontrol på Crelido, der hvinede og bukkede og tydeligvis nød publikums hyldest. 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner