Er hesten mere intelligent, end vi tror?

19-08-2024 19:23

Et nyt studie har vist, at vores firbenede venner er mere intelligente end hidtil antaget. Studiet viser, at hesten formår at tilpasse sig skiftende regler i et spil, hvor belønningen er godbidder

Copyright Ridehesten.com
Et nyt studie foretaget hos Nottingham Trent University viser, at hestene måske alligevel er klogere, end vi mennesker først har antaget. Foto: Ridehesten.com/ Kristine Ulsø.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når vi fremover træner vores heste, kan vi med fordel begynde at lægge mere vægt på rosende adfærd. En række forskere fra Nottingham Trent University har nemlig lavet et forsøg, hvor det viser sig, at hestens hjerne måske alligevel er kompleks nok til at planlægge og forstå strategier. Tidligere har teorien lydt på, at hestens hjerne kun reagerer på øjeblikkelig stimuli, og dermed ikke er kompleks nok til at forstå strategier, men undersøgelsen har altså vist noget andet. 

Forskerne fra Nottingham Trent University var ifølge BBC overraskede over, hvordan hestene hurtigt fangede fidusen i spillet, og nævner hvordan det altså kan føre til mere humane hestetræningsmetoder og forbedre hestevelfærden.

Undersøgelsen bestod af i alt tre faser, der involverede 20 heste i alderen 11-22 år af både hopper og vallakker. Hestene befandt sig i deres vante omgivelser, med uændrede rutiner. Først skulle hestene røre ved at stykke papir med mulen, og da blev de belønnet med en godbid. I forsøgets anden fase blev der indført et såkaldt stoplys, og reglen blev ændret, så hestene nu kun fik en godbid, hvis de rørte ved kortet, når lyset var slukket. Her rørte hestene dog ved papiret uanset om lyset var tændt eller ej. Dog viste en ny adfærd sig, da tredje fase af forsøget blev indført. Her indførte forskerne en straf på 10 sekunders timeout for at røre ved papiret, mens stoplyset var tændt. 

Copyright Ridehesten.com
Undersøgelsen bestod af i alt tre faser, hvor opgaverne hele tiden blev mere komplekse. Foto: Ridehesten.com/ Thomas Bach Jensen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Forskerne observerede her en tilpasning i hestenes adfærd, hvor hestene forstod, at der nu var en omkostning ved at gøre noget forkert. Hurtigt tilpassede hestene sig og undgik at få timeout. Dermed mener forskerne, at det tyder på, at hestene forstod reglen, men at der for hestene ikke var nogen grund til at undgå reglen, når der ikke var nogen konsekvens, hvis de gjorde det forkert. Altså beviser undersøgelsen foreløbigt overensstemmelse med modelbaseret strategisk beslutningstagning hos heste.

Dr. Carrie Ijichi, der er seniorforkser ved Nottingham Trent University mener, at heste er kognitivt stærkere, end vi før har antaget, og nævner følgende til BBC: – Dette lærer os, at vi ikke bør lave antagelser om dyrs intelligens eller sansning baseret på, om de er udviklet ligesom os

Du kan læse meget mere og se hele undersøgelsen lige her. 

Kilde: BBC. 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner