Er din unghest fysisk klar til træning?

15-07-2018 05:29

3 betydningsfulde ting du skal vide om din hests udvikling og fysiske forudsætninger, inden du sætter den i træning

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Træning og korrekt håndtering af unghesten er vigtigt, således at man får det bedste frem i sin hest. Inden du går i gang med træningen af din hest, skal du være opmærksom på om hestens fysiske tilstand og grundkondition er på plads, fortæller dyrlæge Heidi Nielsen
Der stilles i dag store krav til den moderne hest inden for alle former for ridesport. Hesten skal se godt ud og have talent inden for sin sport, men den skal samtidig være nem at omgås, være villig til at samarbejde, og den skal være fysisk og mentalt stærk for at kunne fungere optimalt som ridehest. Det er ikke nok bare at ”opbevare” hesten de første tre år og så forvente, at den er klar til træning. Træning og forberedelsen skal starte allerede, når hesten er helt ung. De første fem år af hestens levetid er den periode, hvor der sker mest i hestens krop. Derfor er det også godt at have et samarbejde med fagfolk som dyrlæge og tandlæge, beslagsmed og kiropraktor for at sikre, at din hest får den optimale start. 
I denne artikel får du 3 ting, du skal have styr på i forbindelse med hestens fysiske tilstand, så du forbereder den bedst muligt på et liv som fremtidig ridehest.

1. Hovene er fundamentet
Hestens hove bliver påvirket af mange ting, både foder, bevægelse, miljø og underlag. Er de ikke i balance, påvirkes hestens sener og muskler skævt, hvilket kan medføre risiko for betændelse og forårsage stor slitage. Det er vigtigt, at hovene bliver beskåret rigtigt, så hesten kan fordele sin vægt ligeligt på alle fire ben uden at blive overbelastet. Husk også at rense hovene hver dag, og lad ikke hesten stå på en mudret fold eller i en våd boks. Fugt ødelægger hestens hov og kan forårsage hovskader som sur stråle eller smuldrede hove.

2. Tjek hestens tænder
Det er en vigtig forudsætning, at hestens tænder bliver tjekket jævnligt for at sikre at der ikke er nogle grundlæggende skader. Hestens tænder bryder ud hele tiden, og særligt i de første leveår sker der store forandringer i hestens mund, som kan påvirke hestens adfærd. Skarpe tandspidser kan gøre meget ondt på hesten, og det kan have stor indflydelse på træningen. Særligt kindtænderne, som sidder lige under næsebåndet, skaber mange frustrationer, hvis de bliver trykket ind i kinderne. Har du en hest, der opfører sig ”dårligt”, kan det let skyldes problemer med tænderne. Rid ikke med for stram grime eller kapsun og sørg for, at bid og trense er tilpasset hesten, helst uden næsebånd.

3. Konditionstræningen skal være på plads
Giv din hest så meget udeliv som overhovedet muligt og helst lidt til, idet det medvirker til at styrke hestens fysiologi. Erfaringer fra idrætsverdenen viser, at hvis hesten får trænet musklerne dagligt, giver det et godt udgangspunkt videre i livet. Jævn konstant bevægelse, mens hesten er ung, hjælper til at styrke muskler, sener, led, ligamenter og knoglevæv. Derfor er det overordentligt vigtigt, at hesten har plads til at bevæge sig frit og helst i et bakket terræn. Det ideelle liv vil være at få fri bevægelse alle døgnets timer på et kuperet område.  Går den sammen med andre heste, og har den mulighed for at lege med jævnaldrende, bliver den mere motiveret til at bevæge sig og være aktiv på folden, hvilket hjælper den til at opbygge en god grundtræning. Hold øje med dens velbefindende og almene tilstand, tjek hestens huld, mærk ribbenene, men se til, at hesten ikke er for fed.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hesten er i de første år af dens levetid inde i en kraftig tilvækstperiode, og det er nødvendigt at holde øje med dens udvikling. Det har stor betydning at hestens fysiske forudsætninger er på plads, inden den sættes i træning, så den senere i livet kan opfylde de krav, der stilles til en moderne hest. 

Kilde: Dyrlæge Heidi Nielsen


”Har din hest været udehest med mulighed for fri bevægelse på store kuperede områder 24/7 hele dens unge liv, er den allerede godt forberedt”  Dyrlæge Heidi Nielsen


 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner