En fælles passion for sportsponyer

07-08-2020 12:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Avl

Stald Tai i Hobro har avlet sportsponyer siden 1988. I dag er det Heidi Haabendaal og familien, som driver stutteriet som et fælles projekt, hvor det er glæden og samværet med ponyerne og i sporten, der driver værket 

Copyright Ridehesten.com
Tai Run og Laurids Haabendal til Christmas Show. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø
Nyheden fortsætter efter annoncen

16 tyske sportsponyer står hos Stald Tai tæt ved Hobro. Her avler de 1-2 føl om året, og deltager i springstævner landet rundt. 

Bag Stald Tai står Heidi Haabendaal, som overtog stutteriet i starten af 00'erne og altid har haft en passion for at avle sportsponyer. 

– Jeg startede som ung hestepige hos Zita Brandtlund, som havde Stald Tai. Jeg fik min første sportspony kåret i 1989, og jeg hjalp i stalden og fulgte med i Zitas arbejde med ponyerne og avlen. Det var super spændende, og jeg brugte meget af min tid der, fortæller Heidi Haabendaal.
Til daglig arbejder hun som uddannelsesbibliotekar på Aalborg Katedralskole. 

Copyright Ridehesten.com
Dejlige hopper på folden ude ved stutteri Tai. Foto: Privat

– Zita døde desværre i en alt for ung alder, og hun bad mig om at overtage stutteriet. Siden start 00érne har jeg avlet tyske sportsponyer. I Tyskland er avlen af sportsponyerne meget seriøs og meget større end i Danmark. Den tilgang kan jeg godt lide, siger Heidi. Hos stald Tai er der fokus på at avle springponyer, og de har har god erfaring med at bruge de bedste springponyhingste i avlen. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

I stalden er hele familien med, og Heidis to børn, Laurids og Nikoline er også aktive ryttere. De har blandt andet lige deltaget i Baltic Cup med to ponyer, som er både avlet og uddannet af dem selv. Her red sønnen Laurids Haabendaal på deres egne ponyer Tai Shady og Tai Run. Tai Run er efter Kantjes Ronaldo og Calito XX og er godt på vej til at kunne gå de store klasser sammen med Laurids. 

Copyright Ridehesten.com
Tai Shady og Laurids Haabendal, som også lige har været med til Baltic Cup. Foto: Privat

– Sportsresultaterne er vigtigere for mig end at stå forrest til en kåring. Det er bare toppen, når du kan mærke, at her har du en pony, som kan være med ude på stævnebanerne, siger Heidi. 

Det betyder utrolig meget for Heidi at have sine børn med i stalden og blandt hestene. Hver uge får de undervisning af berider og springrytter Hans Ley, og Heidi er også formand for Kongsdal Rideklub. 

– Det er avlen, og det at sammensætte og skabe noget helt unikt, som er det bedste. Du kan ikke bare gå ud og købe lige præcis det her føl, for det er et dyr, som jeg har været med til at forme helt fra starten af, siger Heidi Haabendaal. 

Copyright Ridehesten.com
Nikoline på Tai Shania. Nikoline har været med til at ride hende til og står selv for hendes uddannelse med god hjælp af Hans Ley. Tai Shania går LB klasser med Nikoline og er kat. 2 pony. Foto: privat
Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen