Marie Helene Rigård Rohleder
Hvis dyrlæge og hestetandlæge Heidi Nielsen kigger ind i din hests mund, kan hun blandt andet fortælle dig, hvilken side din hest har svært ved at stille sig til i ridningen, hvilke øvelser hesten kæmper med under rytter, og hvordan dit bid passer til din hest.
– Hestens tænder og mund afslører alt. Hvis en hest har smerter i munden, så vil den ikke kunne bevæge eller bære sig korrekt. Den vil heller ikke kunne udnytte foderet optimal, og dermed have sværere ved at sætte gode muskler, siger Heidi Nielsen.
Har min hest problemer i munden?
Et utilpasset bid eller trense kan give hesten skader i munden. Omvendt kan det også se ud som om, at hesten har problemer med selve biddet, mens det i virkeligheden er munden og tænderne, som er synderen.
– Og mange forsøger at løse det ved at investere i et nyt bid, hvilket sjældent løser problemet. Ring til en dyrlæge med speciale i tænder i stedet, siger Heidi Nielsen.
Som rytter kan du kigge efter følgende symptomer på, at din hest problemer med tænder eller mundhule:
Hvad gør jeg så, hvis min hest har problemer med tænder eller mund?
Først og fremmest er det vigtigt, at du kontakter en dyrlæge, som er specialiseret i at ordne tænder.
Når Heidi Nielsen konsulterer en ny hest, starter hun altid med at vurdere benstilling og muskelfordelingen på krop og hoved af hesten. Hvis hesten er muskelfattig i den ene side, kan det tyde på smerter i munden.
For at kunne finde og tilpasse et bid, skal dyrlægen kunne se hestens tænder ordentligt.
Derefter bedøver Heidi Nielsen altid hesten, giver mundspærrer på og skyller munden grundigt.
– Jeg ser først efter slid på tænderne fra biddet og hestens tyggemønster i øvrigt og efter huller i tænderne, samt sår i kinder, tunge, ganen og i mundvigene. De to problemer, som jeg oftest finder er bidskader på de forreste kindtænder, og foderpakninger, som giver betændelse i tandkødet. Foderpakninger er noget af det mest smertefulde i hestens mund og overses let uden det rette udstyr og nødvendige viden, samt erfaring.
– En foderpakning kan opstå pga. højdeforskelle i tænderne eller en skæv tandstilling. Her kan foderet kile sig ned mellem tænderne og arbejde sig langt ned i tandkødet. Men også smerter i hestekroppen, fx smerter i hovene eller i ryg- og lænd kan gøre tænderne løse, og foder kan kiles ned imellem dem af den grund fortæller Heidi Nielsen.
Dernæst gennemgår Heidi Nielsen hver eneste tand og behandler, hvor det er nødvendigt.
Hvordan tilpasser jeg min trense?
Mens hesten stadig er bedøvet får Heidi Nielsen, ejeren til at lægge trensen på hesten, som ejeren normalt ville gøre det.
Grunden til at hesten stadig skal være bedøvet er, at bedøvelsen sørger for, at hesten er fuldstændig afslappet i musklerne, og dermed virker hestens hoved større, end når den er vågen og spænder i musklerne, fortæller Heidi Nielsen.
Derfor oplever hun ofte, at hesteejerne ikke kan lukke næsebåndet i det sædvanlige hul, når hesten er bedøvet. Udstyret skal tilpasses og justeres, så det passer en helt afslappet hest, ellers får den ikke mulighed for at spænde af i sine muskler i træningen, da udstyret i så fald vil klemme, forklarer Heidi Nielsen.
– I forhold til hvor stramt næsebåndet skal sidde, så bruger jeg reglen fra Dansk Ride Forbund med næsebånds-måleren på 1,5 cm, som skal placeres mellem toppen af næseryggen og næserem.
Jeg anbefaler dog, at måleren vendes på højkant, så giver den plads nok til, at hesten kan skille alle sine kindtænder ad under ridning. Det giver fri bevægelighed i kæbeleddene og dette er afgørende for, at hesten kan holde balancen i øvelserne. Så vi ikke bruger næsebåndet til at tvinge hesten, til at holde munden lukket, siger Heidi Nielsen, og fortsætter:
– Mens hesten er bedøvet tilpasser jeg også trensen, så biddet ligger på tungen og i det område, hvor der ingen tænder er. Biddet må hverken røre hingstetænderne eller ligge tæt på de forreste kindtænder. Heller ikke når vi tager i tøjlen, for så risikerer vi at lave bidskader på kindtænderne. Hvis der er bidskader på tænder og slimhinder, lægger vi en plan for at afhjælpe det. Nogle må ride med plasticbid, udelt bid eller hvad der måtte passe hesten og de udfordringer, de har i en periode, fortæller Heidi Nielsen.
Så kan vi gå til biddet
Man kan hurtigt blive forvirret, når man kigger på væggen med bid inde i den lokale rideudstyrsbutik. Der kan føles som en jungle at hitte rede i. For Heidi Nielsener det simple bid vejen frem. Væk med hjul der ruller, og kæder der rasler inde i munden.
– Hesten skal koncentrere sig om den opgave, rytteren stiller og ikke om biddet. Hestens mund er ikke lavet til at få et bid i, og vi ligger i forvejen biddet på tungen, hvor der ikke er meget plads, og hvor hestens gaberefleks er. Derfor skal hesten først overvinde sin gaberefleks, før den kan acceptere biddet. Ligesom når man tager kontaktlinser på og har lyst til at blinke. Derfor skal biddet være til mindst mulig gene for hesten, for at den kan acceptere og være tryg ved biddet, siger Heidi Nielsen.
Når et bid passer til hesten, så er der ro og stabilitet i hestens mund. Hesten må gerne “smage” på biddet, og det behøver ikke ligge 100 procent stille under ridning, fortæller Heidi Nielsen. Resten af hestens krop er jo i konstant bevægelse, og derfor må hesten gerne bevæge sin mund og kæber.
–Men det er en balancegang, for hvis hesten begynder at bide sig fast på biddet eller tygger ekstra meget på det, så er det et problem, siger Heidi Nielsen.
Læs her, hvor Heidi Nielsen giver gode råd til bidtilvænning.
3 gode råd fra hestetandlægen: