Britt Carlsen
– DRIF er ikke kun for uddannede beridere, vi vil meget gerne i fællesskab støtte, spare og networke med andre, der træner ryttere. På den måde kan vi dygtiggøre os, så vi samlet kan blive en fagligt stærk gruppe, indleder berider Torben Frandsen, der er formand for Dansk Ride-Instruktør Forening.
Alle, der træner ryttere kan søge om at få licens, det er deres egne kvalifikationer, som vil være afgørende for licensens niveau, som man fx kender det fra dressurdommerne.
Han understreger også vigtigheden af et godt samarbejde trænerne imellem, for hestens og for sportens skyld, og ser det som en fordel, at trænerne skal være med til at tage mere ansvar for deres ryttere.
– Tidligere tog ridelærerne meget mere ansvar for deres ryttere, for de var vedkommendes repræsentant ude på banerne. Når deres ryttere gjorde det godt, smittede det positivt af på trænerne. Og vil man tjene sine penge ved at undervise, må man også tage det ansvar, som følger med, fastslår han. Han mener også, at det er underviseren selv, som skal betale for at oppebære licensen.
Tag ansvar for ryttere og heste
Torben Frandsen understreger vigtigheden af, at trænere på alle niveauer tager deres opgave alvorligt. Om det er at lære de helt unge ryttere at strigle og sadle op, eller det er den sidste finpudsning af en piaffe, der er tale om.
– Hvis du kommer ind i ridesporten og ikke lærer tingene på den rigtige måde, får du dårlige oplevelser med din hest og sporten. Det kan også blive farligt, såfremt man ikke forstår hestens reaktioner og kan uddanne den korrekt. Når man får dårlige oplevelser eller bliver bange, så er det klart, at man stopper med at ride. Derfor skal rytterne møde gode, engagerede ridelærere, så de får en god base, de kan bygge ovenpå, bemærker Torben.
Vi skal ikke bare uddanne ryttere til at ride rundt på en bane, men til at forstå hesten og få kendskab til rideteorien, er hans holdning.
Torben understreger, at flere af de, som ikke er uddannede trænere, naturligvis godt kan undervise, men et krav om trænerlicens vil betyde, at der vil komme et overblik over omfanget, ligesom krav til moduluddannelse mv. vil højne niveauet af den undervisning, der bliver givet.
– Vi har for meget fokus på resultat, og for lidt på hestens gode udvikling. Får vi hestens velfærd mere i fokus og stiller vi krav til trænernes kompetencer, så kommer resultaterne også, men på baggrund af bedre ridekundskaber. Og så kan jeg også se en reklameværdi i det for rideklubberne, det må være værdifuldt at kunne reklamere med, at man har en eller flere undervisere med trænerlicens i klubben, slutter Torben Frandsen.