DR-IF lancerer retningslinjer

11-09-2024 15:45

Dansk Ride-Instruktør Forening har netop offentliggjort fire sæt retningslinjer for korrekt træning og brug af heste i et forsøg på at lave nogle almene kriterier, som foreningen støtter op omkring

Copyright Ridehesten.com
Dansk Ride-Instruktør Forening har netop lanceret fire sæt retningslinjer for ridesporten. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Dansk Ride-Instruktør Forening, som er en sammenslutning af danske rideinstruktører, har ovenpå den seneste tids mange sager og dertilhørende kritik af hestesporten netop offentliggjort en række guidelines på deres hjemmeside. Retningslinjerne skal forsøge at udstikke en linje for, hvad foreningen mener er korrekt og  i overensstemmelse med gældende lovgivning, etiske retningslinjer, rideteori og evidens.

Retningslinjerne er udarbejdet af en gruppe dyrlæger samt DR-IF medlemmer og omhandler områderne ibrugtagning af den unge hest, dressur, ridehestens udstyr og brug af bid i springsporten. 

Ridning er desværre ikke noget, man kan måle og veje, og derfor kan der desværre heller ikke udstikkes konkrete måleenheder for acceptabelt niveau, lyder det fra DR-IF, der forsætter:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kun igennem praktisk øvelse med teorien i hånden vil man opnå forståelsen for følingen af, hvad der er korrekt. Vi kan som forening ikke lave regler eller forbud, men vi forsøger igennem relevante kanaler at påvirke beslutningsprocesserne med konstruktive forslag, udtaler Instruktørforeningen som baggrund for deres nye guidelines.

Copyright Ridehesten.com
Der er linket til retningslinjerne her på siden, hvis man ønsker at dykke ned i dem. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

De detaljerede retningslinjer, der kan læses på foreningens hjemmeside, kommer bl.a. ind på de konkrete fremgangsmåder, der bør anvendes i træningen af den unge hest. Der skal tages særligt hensyn til hesten i den første træningsperiode, omend forskning viser, at det er sundt for hesten at starte tidligt op med træning; i den rette mængde. Hvordan hesten bør tilvænnes udstyret, lære at arbejde med rytter på ryggen og hvor lang arbejdstiden skal være, kan man også få svar på i "Ibrugtagning".

De dressurspecifikke retningslinjer beskæftiger sig bl.a. med positionering af hestens hoved og hals, uddannelsestrin og alder, træningsskalaen i anvendelse samt holdbarhed. I "Ridehestens udstyr" og "Brug af bid i springsporten" fokuseres der på den rette anvendelse og tilpasning af udstyret, hvor sidstnævnte har et særligt fokus på bid anvendt til springsport – da det er et stort felt uden så stramme regler, som det er tilfældet i dressursporten. 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner