Det klinger godt med klangmassage til heste

09-08-2017 15:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Med et slag på en metalskål frembringer klangmassør Tom Friis Hansen lyde og vibrationer, som kan opløse spændinger hos heste. Behandlingen kaldes klangmassage, og det har hjulpet distancehesten Foccaria til at afstresse

Copyright Ridehesten.com
Hesten Faccoria ox får klangmassage af Fantasia Noell.

Han rør ikke hesten, men står ganske tæt med en blankpoleret metalskål i hånden. En langtrukken monoton lyd omslutter rummet og sender vibrationer fra skålen og ind i hestens celler og væv. Det opløser mulige spændinger. Det er klangmassage til hest.

Tom Friis Hansen er klangmassør og har arbejdet med klangmassage til heste de sidste tre år. En behandling tager 20-30 minutter ved brug af forskellige skåle, og Tom Friis Hansen behandler typisk stres, seneskader, muskelspændinger og ubalance hos heste.

– Jeg arbejder med forskellige størrelse klangskåle, hvor skålens vibrationer går ind i hestens bindevæv, celler og vandet i kroppen og opløser en spænding. Hovedformålet er at få hestens krop til at helbrede sig selv, siger Tom Friis Hansen, klangmassør.

Behandlingen hjælper distancehest til at slappe af
Den danske distancerytter Karoline Kjærgaard behandler sin hest Faccorias med klangmassage. Et par gange om ugen står Faccorias løs på staldgangen, mens Karolines mor lader klangskålens lyde og vibrationer omslutte hesten.  

– Faccorias stressniveau er dalet meget siden, vi begyndte på klangmassage. Hun er blevet roligere under de lange transporter til stævnerne, siger Karoline Kjærgaard.

Til at starte med afprøvede Karoline Kjærgaard klangmasse på sig selv, og den oplevelse var meget behagelig. Derfor var hun ikke i tvivl om at afprøve behandlingsformen på sin konkurrencehest. Igennem det sidste års tid har Karoline Kjærgaard benyttet sig af klangmassage til Faccorias, og effekten er positiv.

Klangmassage til den hele ekvipage
I behandlingsforløbet af hesten vægter Tom Friis Hansen det højt at snakke med rytter og/eller ejer både før og efter behandlingen. Her oplever han ofte, at rytteren også har brug for behandling. Eksempelvis efter et fald af hesten eller nervøsitet inden et stort stævne.

– Jeg snakker med rytteren eller ejeren, fordi jeg er nødt til at mærke efter, hvordan de har det. Hvis de er stresset, så er hesten det også. Heste er meget mere sensitive end os, siger Tom Friis Hansen, klangmassør.

Klangmassage har rødder helt tilbage i den buddhistiske kultur i Himalaya. Her har skålene eksisteret i 3000 år, men i Danmark er klangmassage ikke så udbredt. Tom Friis Hansen afholder forskellige kurser i klangmassage, hvor han både underviser i at behandle mennesker og dyr.

Har du fået smag for klangmassage, så tag på gratis workshop fredag d. 11 august i Holstebro. Se mere her.  

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner