Der er ikke længe til Hubertusjagten

25-10-2024 10:05

Søndag den 3. november kl. 10.00 lyder starten fra Peter Lieps Hus, når Hubertusjagten 2024 sættes i gang. Der er som sædvanligt lagt op til en spændende og hyggelig dag i Dyrehaven

Copyright Ridehesten.com
Inden starten skridter ekvipagerne rundt på et afspærret område ved Peter Lieps hus. Foto:Ridehesten.com/Maria L Mortensen

Søndag den 3. november 2024 fra kl. 10.00 rider ca. 80 ryttere den traditionsrige Hubertusjagt i Dyrehaven. H.M. Dronning Mary kommer til Eremitageslottetog overrækker præmien til dette års vinder efter jagten. Rytterne mødes kl. ca. 9.30 ved Peter Lieps hus. Her vil May-Britt Kattrup fra hesteryg fortælle om dagens Hubertusjagt, dens historie og traditioner. Under hele jagten speaker Stine Winther Mygind og Peter Gilsfort fra Eremitageslottet, så tilskuerne kan følge med i feltets færden og samtidig blive beriget med lidt historie om Dyrehaven og jagtridning.

Historien
Hvert år den første søndag i november afholdes årets Hubertusjagt. Sådan har det været siden år 1905 dog med enkelte undtagelser under 2. verdenskrig og I 2020 pga. Corona. Hubertusjagten er en symbolsk videreførelse af de gamle parforcejagter, som Dyrehaven oprindeligt er anlagt til. Det enestående stjerneformede stisystem blev anlagt i 1680’erne af Christian V med det formål, at kongen kunne have udsyn over vildt, hunde og jægere i forbindelse med parforcejagter. Her lod man hunde støve ræven op, og feltet fulgte hunde og ræv. I dag er der ingen jagthunde, og ræven er erstattet af ”forlorne” ræve i form af to erfarne ryttere, som rider forrest med rævehaler på deres røde ridejakker. Tempo m.m. styres af feltets master, som rider med høj hat. Bagest rider bagmaster, som sørger for at alle er med og hjælper dem, der evt. skulle have problemer. Ovenstående historie er den direkte anledning til, at Dyrehaven i 2015 er optaget på UNESCOs liste over verdensarv. Og at UNESCOS sidste år turnerede med en særlig udstilling, der bl.a. fortalte om Hubertusjagtens symbolske videreførelse af den gamle parforcejagt og dens betydning for Danmarkshistorien.

Copyright Ridehesten.com
Bagmaster Finn Saksø-Larsen. Foto:Ridehesten.com/Maria L Mortensen

Om jagten
Jagten er ca. 10 km lang med 32 forhindringer. Undervejs skal rytterne igennem Ulvedalene samt have et udspring ved Sandskredet, der ligger på den lige vej mellem Eremitageslottet og Peter Lieps hus (se hele ruten i vedhæftede program). Ikke alene giver det et sus i rytterne, men publikum mærker også suset. Kl. ca. 11.30 er Hubertusjagtens Waterloo, når rytterne skal igennem magasindammen. Kort efter rider de ca. 30 rytter, som er kvalificerede til opløbet mod Hjortekær for at ride om kap op mod Eremitageslottet. Vinderen modtager H.M. Dronning Marys ærespræmie og hædres under traditionelle ceremonier til Hubertusballet søndag aften på den Kongelige Skydebane Sølyst i Klampenborg.

Program
Ruten og oplysninger om Hubertusjagten står til fri afbenyttelse ved de fleste røde låger ind til Dyrehaven. Hubertusjagten arrangeres af Sportsrideklubbens jagtledelse. Officialposterne rides i år af Chris Winther og Peter Skifter som ræve, hovedmaster er May-Britt Kattrup og sidemastere er Karin Winther og Finn Olsen. Bagmastere Lars Folkmann og Finn Saksø-Larsen. For ponyerne rider Katja Andersen master og Iben Dannerbo Bagmaster.

Fakta
Program
  • 10.00 1. etape starter ved Peter Lieps Hus
  • 11.00 Pause ved Eremitageslottet
  • 11.15 2. etape starter ved Eremitageslottet
  • 11.30 Magasindammen (punkt 29 på oversigtskortet)
  • 11.40 Hubertusjagten er slut
  • 12.00 Hubertus Hesteopløbet
  • 12.10 Hubertus Ponyopløbet
  • 12.20 Præmieoverrækkelse ved Eremitageslottet

Alle tider er ca. tider

Se årets fulde program og oversigt her.

Copyright Ridehesten.com
Mållinjen ved opløbet. Foto: Ridehesten.com/Maria L Mortensen
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner