Dengang danskerne vandt EM-bronze i Horsens

01-05-2020 20:15

Marie Helene Rigård Rohleder

Dyrskuepladsen i Horsens dannede rammen for EM i special military i 1979. Ridehesten har været i arkiverne og fundet billeder og artikler frem fra dengang danskerne vandt en bronzemedalje i military

Copyright Ridehesten.com
Danske Ann-May Fyhn var en del af holdet til special military. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

I gamle dage var der altid sne til jul, og danskerne kunne give de udenlandske ryttere kamp til stregen i den svære disciplin: military. Det gjorde et dansk hold i hvert fald i 1979 i Horsens. Her blev der afholdt EM i special military, hvor de vandt bronze!

Special military var en disciplin, som tidligere var kendt som landbomilitary. Landbomilitary var en konkurrenceform for ryttere, som arbejde i landbruget og hvor hestene også blev brugt som trækheste i landbruget. Banerne var sædvanligvis også lidt nemmere end mere traditionel military. 

Copyright Ridehesten.com
En udenlandsk rytter der deltog ved EM i special military i 1979. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Special military mesterskabet bestod af en individuel dressur, en holddressur, den berømte terrænspringning, en almindelig springning plus en nationsspringning for de fire bedste ryttere fra hvert land. 

Men tilbage til august 1979, dyrskuepladsen i Horsens og den flotte terrænbane ved Kørup Enge. Der deltog 42 ryttere fra otte forskellige lande. 

Alle de nævnte klasser skulle rytter og hest igennem på blot fire dage!

Copyright Ridehesten.com
Et fir-spand kører H.K.H. Prinsesse Benedikte til frokost på Bygholm Park Hotel under mesterskabet. Karetten er fra Arne Møller. I kareten er foruden prinsessen, Horsens borgmester og Kai Schibler, der var stævne leder, samt en hofdame. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

Til mesterskabet i Horsens gik ekvipagerne eksempelvis hele tre runder om søndagen, hvor der både var almindelig springning og nationsspringning, som bestod af to runder. Men så fik hestene jo også bare fri bagefter, fortæller Gert Rasmussen. Han deltog selv på det danske hold. 

– Det var en stor oplevelse at ride ved et EM, fortæller Gert Rasmussen, og fortsætter – Det ville jeg ikke have været foruden. Det var terrænbanen, som tiltrak mig mest. Her skal hest og rytter virkelig samarbejde og stole på hinanden. 

Gert Rasmussen er født og opvokset med heste omkring sig på det gamle Stutteri Edelgård ved Horsens. Hans far, Elvin Rasmussen, var en ildsprudlende organisations-mand og var med til at forme udviklingen af moderne dansk ridehesteavl i 1960´erne. I dag tildeles Elvin Rasmussens vandrepokal til opdrætteren af den bedste Dansk Varmblods avlede hingste, der efter bestået Materialprøve, tildeles titlen “bedste springhingst” ved kåringen som 4- eller 5-årig. Også som hingsteholder fik Elvin Rasmussen betydning for avlen med hingstene, Mozart, Irak og Epok.

Men tilbage til Gert Rasmussen som var en aktiv militaryrytter i mange år, og i 1979 var han så med til at sørge for, at danskerne red sig til en flot bronzemedalje i holdkonkurrencen ved EM.

Det forholdt sig nemlig sådan, at danskerne klarede terrændelen så flot, at de avancerede til en fjerdeplads i den samlede stilling, og under ridebanespringningen var svenskerne særdeles uheldige. Derfor endte danskerne med en flot bronzemedalje. Det skriver Hippologisk Tidsskrift (det nuværende Ridehesten) i artiklen om mesterskabet fra oktober 1979. 

Belgien vandt guld, og tyskerne red sig til sølvet. 

Det danske hold bestod af Gert Rasmussen, Alice Hedegaard, Michael Ravnholt, Frederik Lütken, Ann-May Fyhn og Laila Bergmann. 

Men danskerne var ikke færdig med at spille med musklerne. Den sidste del af mesterskabet var en nationsspringning. Her havde holdleder Jørgen Krause udtaget følgende ryttere: Gert Rasmussen, Michael Ravnholt, Laila Bergmann og Ann-May Fyhn. Holdet fik 16 fejl i alt og red sig til en flot sølvmedalje efter Schweiz.

Copyright Ridehesten.com
En udenlansk rytter på terrænbanen til mesterskabet. Foto: Ridehesten.com/ Jørgen Bak Rasmussen

I Hippologisk Tidsskrift (det nuværende Ridehesten) fra oktober 1979 skriver Else Møller i en artikel følgende om det store EM i Horsens: 

“Kai Schibler er formand for militaryudvalget, og han har i 30 år været bidt af en gal militaryhest. Bag sig har han lokalt først og fremmest Per Fog, der er ligeså bidt, men desuden en lang række interesserede såvel lodsejere som rytterne, der alle smøger ærmerne op og ikke skelner mellem fint og mindre fint arbejde. De laver simpelthen bare det, som de får tildelt, og af sig selv en hel del mere, og det er tiptop i orden til tiden. Et skoleeksempel på teamwork.”

Dog har hun en enkelt klage til arrangementet, nemlig mangel på en toiletvogn. 

“Skal der være minusser i dette store arrangement, så må det være en manglende toiletvogn. Det var ikke teknisk muligt at anbringe den - til den efter danske forhold enorme tilskuerskare i terrænet, hvor der ganske vist var en del buske, men alligevel.”

Tryk på teksten i boksen "Filer" herunder artiklen og kommentarfeltet og læs hele artiklen fra Hippologisk Tidsskrift. 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen