Den opmærksomme og lydige hest

18-04-2018 14:11

Hestens opmærksomhed skærpes ved at trave over en serie bomme, og samtidig har man en chance for at træne hesten i at holde sin skulder på plads

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Selvom man er ivrig for at komme i gang med at springe forhindringer, kan det godt betale sig at gå langsomt frem. Ved at placere bomme på jorden kan hest og rytter langsomt finde ind i et godt samarbejde, så det ikke bliver et problem, når bommene hæves fra jorden og bliver til en rigtig forhindring.

Opvarmning
Det er vigtigt at veksle meget i sit daglige arbejde med hesten. På den måde bliver det aldrig kedeligt for hverken rytter eller hest. Samtidig skærpes hestens lydighed overfor rytterens hjælpere. Det skal gerne være sådan, at hestens grunduddannelse er på plads, således at rytteren udelukkende skal koncentrere sig om forhindringerne og afstandene inde på banen. Det kræver, at hesten reagere omgående på rytterens fremaddrivende og anholdende hjælp - uden modstand og med så lille en indvirkning som muligt fra rytterens side. Derfor er det
daglige arbejde med hesten meget vigtigt.

Det er en god idé at afveksle tempoet i både trav og galop. På den måde kontrollerer man hestens reaktion på de fremaddrivende og anholdende hjælpere. For den øvelse, som vi skal lave i dette afsnit, er det meget vigtigt, at hesten er lydig og opmærksom overfor rytteren.

Cavallettis-arbejde
For at vi kan komme til at springe bomme i en lille serie på cirkelvolten kræver det, blandt andet, at hestens skulder er på plads. Det kan man øve allerede i opvarmningen, således at man ikke skal "kæmpe" med det problem i selve øvelsen. Kan ma ikke få hestens skulder korrekt på plads i opvarmningen, bør man vente med at udføre øvelsen på cirkelvolten til det problem er klaret.

En god øvelse til blandt andet at få hestens skulder på plads er at ride en serie cavalettis  i opvarmningen. Cavalettien lægges i forskellige højder. Har man ikke cavalettis, kan man udmærket bruge almindelige bomme.
Hvis hesten er meget urutineret, er det en god idé først at skridte over en enkelt bom på jorden. Vær opmærksom på, at hesten kan finde på at springe over bommen den første gang. Hold overkroppen godt fremme, så du ikke bliver slynget bagud, når hesten springer. Hvis du er bange for, at hvis du er bange for, at du ikke kan holde balancen, og derfor kommer til at rykke hesten i munden, så tag fat i manen, så du ikke mister balancen. Når hesten er vænnet til at skridte over bommen, så læg yderligere en bom ud, og udbyg nu serien langsomt.

Når du begynder at trave, så start fra begyndelen igen med en enkelt bom. Og bliv ved med det, indtil hesten traver roligt over bommen, herefter kan du langsomt begynde at lægge flere bomme på jorden.
Bommene eller cavalettis lægge i en afstand, så hesten kan trave hen over dem i sit naturlige tempo. Hesten skal trave frem med lange skridt, samtidig med, at den rækker sit hovedet og hals frem og ned. Typisk kan man bruge 5-6 bomme. Afstanden mellem bommene skal være mellem 1,10 og 1,40 m ( for ponyer lidt mindre) alt efter hestens skridtlængde. Hesten skal gå gennem hele serien med samme takt og rytme. Rytteren holder en let kontakt til hestens mund, og fortsætter gennem serien i letridning.

Få skulderen på plads
Hvis hesten mister takten gennem serien, eller skyder sin skulder ud, og dermed ikke går lige igennem serien, så må man starte med kun at trave over to til tre bomme for at få ro og balance i hesten. Rid over serien fra begge sider og husk at rose hesten, når den gør det rigtige. Hesten skal trave ind i serien i en konstant rytme. Hvis den bremser op hen mod cavalettis-serien, skal man være opmærksom på dette, og holde schenklerne (benene) ind til hesten, for hele tiden at opfordre den til at trave frem mod bommene. Så snart man mæker, at hesten af sig selv går frisk mod bommene, sidder man stille og roser heste.

Hvis hesten løber hen mod bommene og nærmest kaster sig ind i serien, må man forsøge at lave en parade foran og efter serien, så hesten forstår, at den skal vente på rytterens signaler. Det er ikke nogen god løsning blot at sidde og bremse hesten gennem serien. Den stiver sig og koncentrerer sig mere om at gå imod rytterens hjælpere end at trave om bommene på jorden.
At arbejde med hesten over cavalettis er en øvelse som er god for alle heste - også dressurheste. De bliver mere smidige og opmærksomme af arbejdet over bommene, og så er det en god afveksling til det daglige dressurarbejde. Så arbejdet over bommene er ikke kun forbeholdt springryttere- og heste.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen