Mathilde Louise Stenild Brejner
Når Anne Katrine arbejder med hestene benytter hun sig af en veludrustet værktøjskasse, så hun kan bruge massage, specialmassage, akupressur og kranio sakralterapi – for nu blot at nævne nogle af Anne Katrines redskaber. I sit arbejde med at hjælpe heste af med skavanker, ubalancer og ømheder i kroppen bruger hun ofte kranio-sakralterapi.
Lette tryk gør underværker
-Når jeg arbejder med kranio-sakralterapi, kan det næsten ligne, at jeg ingenting laver. Os med erfaring kan dog mærke kraniosakrale væsker, og vi kan ved hjælp af lette tryk påvirke hestens nervesystem, fortæller Anne Katrine Nielsen.
Det er meget vigtigt, at man ikke trykker for hårdt, for så kan det påvirke hestens muskler og knogler. Man skal have en fin følelse for, at man kun når nerverne, når man giver hesten kranio-sakralterapi, fortæller Anne Katrine Nielsen.
Anne Katrine bruger kranio-sakralterapi ekstremt meget til heste, som ikke bryder sig om massage eller som afslutning på en omgang massage, hvor hesten lige har brug for, at man tager de sidste spændinger.
Nerveudspring giver problemer
Anne Katrine fortæller, at hestens nerveudspring ligger lige bag ørene – og det er netop på det punkt, hvor også grimen og trensen ligger og trykker. Det kan imidlertid give en række problemer, når hesten får spændinger i det område. Anne Katrine fortæller, at hesten kan få problemer, som egentlig stammer fra nerveudspringet, men som kan mærkes nede i hoften. Og derfor opfordrer hun til, at man søger hjælp til sin hest, hvis den har problemer i bevægeapparatet.
Når Anne Katrine giver en hest kranio-sakralterapi starter hun bagfra og arbejder sig systematisk fremad op til hestens hoved.
-Selv med de fancy trenser, som ligger på første nakkehvivel, så trykker trensen og grimen på hestens nerveudspring i nakken. Og bare lidt spændinger her kan gå i hele kroppen, så hesten ikke fungerer. Det er meget vigtigt, at man holder det område løsnet, siger Anne Katrine Nielsen.
Ligner hokuspokus men er det ikke
Hun fortæller, at man ofte kan føle, at man ligner en, der står og laver ingenting, når man giver hesten kranio-sakralterapi, men virkeligheden er en anden. Med sine to hænder forbinder Anne Katrine hestens nervebaner, så hesten stille og roligt kan slippe sine spændinger og ubalancer.
-Det kan ligne hokus pokus, men det er ikke. Der findes veldokumenteret videnskabeligt bevis for, at kranio-sakralterapi virker, siger Anne Katrine Nielsen.
Med sine egne øjne har Anne Katrine Nielsen da også set, hvordan heste har ændret adfærd efter, at de har fået en omgang kranio-sakralterapi. Blandt andet fortæller hun om en hoppe, som plejede at være førerhest. Pludselig ændrede hesten adfærd, så den trak sig, når de andre heste ville æde for den. Noget, som typisk er et tegn på smerte hos en hest, fortæller Anne Katrine.
Hesten fik en omgang massage og kranio-sakralterapi og blev bagefter lukket ud på fold. Efterfølgende fik Anne Katrine at vide, at hesten havde gået lige ud på marken, hvor den havde jaget de heste væk, som rangerede under den i hierkiet, hvorpå den gik i gang med at spise sin hø. Med den historie vil Anne Katrine vise et eksempel på, at heste også kan få udslag i adfærden, hvis de har ondt og spændinger i kroppen. Hun understreger dog, at der ikke er tale om, at hun kan kurere en hest, som er meget ilter og bange, men mere få hesten tilbage i balance, hvis den er plaget af smerter og spændinger i bevægeapparatet.
-Kranio-sakralterapi gør ikke ondt på hesten, men det kan godt føles lidt mærkeligt. Derfor er de fleste heste lidt skeptiske i starten, men hurtigt vænner de sig til terapien, og så plejer de at smaske, gumle og falde helt til ro, siger Anne Katrine Nielsen.
Godt at arbejde med hele hesten
For Anne Katrine gælder det, at hun synes, at det er vigtigt, at man arbejder med hele hesten, så derfor bruger hun alle redskaber i sin redskabskasse, når hun arbejder med en hest. Hun er uddannet som hestemassør, men har derudover bygget ovenpå med uddannelser inden for blandt andet kranio-sakralterapi med mere, så hun kan arbejde helhedsorienteret med heste, der har ubalancer i bevægeapparatet.
Heste behøver imidlertid ikke at være ømme og spændte, før man ringer efter Anne Katrine. Der er også mange, der ringer, fordi de gerne vil have hesten gået igennem, så de kender dens fysiologiske svagheder. På den måde kan man få mere ud af hesten, når man træner den, fortæller Anne Katrine Nielsen.
-Jeg lytter altid meget til hesteejerne, når jeg hjælper en hest. Det er hesteejerne, der virkelig kender deres heste og derfor bedst kan fornemme, hvis der er noget, der generer hesten, siger Anne Katrine Nielsen.
Sådan føles min hest når den er løsgjort
For Anne Katrine virker det som god logik, at man har prøvet at ride sin hest, når den er helt løs og uden spændinger, sådan at man ved, hvordan det skal føles, når det hele er tiptop. På den måde kan man også reagere, før hesten får problemer eller deciderede smerter.
-Det kan jo potentielt udvikle sig til farlige situationer, hvis en hest får lov til at gå med ubehandlede smerter og spændinger. Hvis den eksempelvis har ondt i sadellejet, kan den forsøge at smide sin rytter af – eller den kan eksplodere, hvis den får gjordkramper, siger Anne Katrine Nielsen.
Derfor opfordrer hun til, at man sørger for, at hesten er afspændt og veltilpas, før man kræver noget af den. For nogle hesteejere betyder det, at de ringer efter Anne Katrine hvert halve år, mens andre får besøg af hestemassøren hver anden måned. –Det er meget individuelt, hvor meget en hest har brug for, fortæller Anne Katrine Nielsen.
-En tommelfingerregel, som alle hesteejere bør kende, er, at hesten principielt skal fungere på begge volter. Hvis den ikke gør det, så har den ubalancer i bevægeapparatet. Og der er altså tale om, at næsten alle heste har en god og dårlig volte, og derfor egentlig har behov for at få fjernet og løsnet op for nogle ubalancer, siger Anne Katrine Nielsen.
Anne Katrine Nielsen driver virksomheden Din Hestemassør.
Hun arbejder med redskaber som massage, akupressur og kraniosakralterapi, m.m., når hun hjælper heste af med spændinger og ømheder.
Anne Katrine kører jævnligt ud i midt- og nordjylland, men tager også ture til sjælland og øerne, hvis der er heste nok.
Det koster 500 kroner for en behandling, som gennemsnitligt tager en time. Under en behandling bruger Anne Katrine Nielsen alle sine redskaber alt efter, hvad hesten har behov for.
Denne artikel er første gang bragt på Everhorse.dk (som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver Ridehesten.com)