Hesteterapeut: ”Spændinger fra trensen eller grimens nakkerem kan gå i hele kroppen”

25-08-2018 11:28

Mathilde Louise Stenild Brejner

Når hesteterapeut Anne Katrine Nielsen besøger sine firbenede kunder, oplever hun ofte, at hestene har spændinger, der kan komme fra nakkeremmen på grimen og trensen, og at de spændinger virkelig kan forstyrre hestene meget. Derfor opfordrer hun nu til, at man som hesteejer er opmærksom på sin hests signaler

Copyright Ridehesten.com
Foto: Privat med tilladelse fra ejer. Hestemassør Anne Katrine Nielsen brænder for at hjælpe heste af med ubalancer i kroppen.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Når Anne Katrine arbejder med hestene benytter hun sig af en veludrustet værktøjskasse, så hun kan bruge massage, specialmassage, akupressur og kranio sakralterapi – for nu blot at nævne nogle af Anne Katrines redskaber. I sit arbejde med at hjælpe heste af med skavanker, ubalancer og ømheder i kroppen bruger hun ofte kranio-sakralterapi.

Lette tryk gør underværker
-Når jeg arbejder med kranio-sakralterapi, kan det næsten ligne, at jeg ingenting laver. Os med erfaring kan dog mærke kraniosakrale væsker, og vi kan ved hjælp af lette tryk påvirke hestens nervesystem, fortæller Anne Katrine Nielsen.

Det er meget vigtigt, at man ikke trykker for hårdt, for så kan det påvirke hestens muskler og knogler. Man skal have en fin følelse for, at man kun når nerverne, når man giver hesten kranio-sakralterapi, fortæller Anne Katrine Nielsen.

Anne Katrine bruger kranio-sakralterapi ekstremt meget til heste, som ikke bryder sig om massage eller som afslutning på en omgang massage, hvor hesten lige har brug for, at man tager de sidste spændinger.

Nerveudspring giver problemer
Anne Katrine fortæller, at hestens nerveudspring ligger lige bag ørene – og det er netop på det punkt, hvor også grimen og trensen ligger og trykker. Det kan imidlertid give en række problemer, når hesten får spændinger i det område. Anne Katrine fortæller, at hesten kan få problemer, som egentlig stammer fra nerveudspringet, men som kan mærkes nede i hoften. Og derfor opfordrer hun til, at man søger hjælp til sin hest, hvis den har problemer i bevægeapparatet.

Når Anne Katrine giver en hest kranio-sakralterapi starter hun bagfra og arbejder sig systematisk fremad op til hestens hoved.

-Selv med de fancy trenser, som ligger på første nakkehvivel, så trykker trensen og grimen på hestens nerveudspring i nakken. Og bare lidt spændinger her kan gå i hele kroppen, så hesten ikke fungerer. Det er meget vigtigt, at man holder det område løsnet, siger Anne Katrine Nielsen.

Ligner hokuspokus men er det ikke
Hun fortæller, at man ofte kan føle, at man ligner en, der står og laver ingenting, når man giver hesten kranio-sakralterapi, men virkeligheden er en anden. Med sine to hænder forbinder Anne Katrine hestens nervebaner, så hesten stille og roligt kan slippe sine spændinger og ubalancer.

-Det kan ligne hokus pokus, men det er ikke. Der findes veldokumenteret videnskabeligt bevis for, at kranio-sakralterapi virker, siger Anne Katrine Nielsen.

Med sine egne øjne har Anne Katrine Nielsen da også set, hvordan heste har ændret adfærd efter, at de har fået en omgang kranio-sakralterapi. Blandt andet fortæller hun om en hoppe, som plejede at være førerhest. Pludselig ændrede hesten adfærd, så den trak sig, når de andre heste ville æde for den. Noget, som typisk er et tegn på smerte hos en hest, fortæller Anne Katrine.

Hesten fik en omgang massage og kranio-sakralterapi og blev bagefter lukket ud på fold. Efterfølgende fik Anne Katrine at vide, at hesten havde gået lige ud på marken, hvor den havde jaget de heste væk, som rangerede under den i hierkiet, hvorpå den gik i gang med at spise sin hø. Med den historie vil Anne Katrine vise et eksempel på, at heste også kan få udslag i adfærden, hvis de har ondt og spændinger i kroppen. Hun understreger dog, at der ikke er tale om, at hun kan kurere en hest, som er meget ilter og bange, men mere få hesten tilbage i balance, hvis den er plaget af smerter og spændinger i bevægeapparatet.

-Kranio-sakralterapi gør ikke ondt på hesten, men det kan godt føles lidt mærkeligt. Derfor er de fleste heste lidt skeptiske i starten, men hurtigt vænner de sig til terapien, og så plejer de at smaske, gumle og falde helt til ro, siger Anne Katrine Nielsen.

Godt at arbejde med hele hesten
For Anne Katrine gælder det, at hun synes, at det er vigtigt, at man arbejder med hele hesten, så derfor bruger hun alle redskaber i sin redskabskasse, når hun arbejder med en hest. Hun er uddannet som hestemassør, men har derudover bygget ovenpå med uddannelser inden for blandt andet kranio-sakralterapi med mere, så hun kan arbejde helhedsorienteret med heste, der har ubalancer i bevægeapparatet.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste behøver imidlertid ikke at være ømme og spændte, før man ringer efter Anne Katrine. Der er også mange, der ringer, fordi de gerne vil have hesten gået igennem, så de kender dens fysiologiske svagheder. På den måde kan man få mere ud af hesten, når man træner den, fortæller Anne Katrine Nielsen.

-Jeg lytter altid meget til hesteejerne, når jeg hjælper en hest. Det er hesteejerne, der virkelig kender deres heste og derfor bedst kan fornemme, hvis der er noget, der generer hesten, siger Anne Katrine Nielsen.

Sådan føles min hest når den er løsgjort
For Anne Katrine virker det som god logik, at man har prøvet at ride sin hest, når den er helt løs og uden spændinger, sådan at man ved, hvordan det skal føles, når det hele er tiptop. På den måde kan man også reagere, før hesten får problemer eller deciderede smerter.

-Det kan jo potentielt udvikle sig til farlige situationer, hvis en hest får lov til at gå med ubehandlede smerter og spændinger. Hvis den eksempelvis har ondt i sadellejet, kan den forsøge at smide sin rytter af – eller den kan eksplodere, hvis den får gjordkramper, siger Anne Katrine Nielsen.

Derfor opfordrer hun til, at man sørger for, at hesten er afspændt og veltilpas, før man kræver noget af den. For nogle hesteejere betyder det, at de ringer efter Anne Katrine hvert halve år, mens andre får besøg af hestemassøren hver anden måned. –Det er meget individuelt, hvor meget en hest har brug for, fortæller Anne Katrine Nielsen.

-En tommelfingerregel, som alle hesteejere bør kende, er, at hesten principielt skal fungere på begge volter. Hvis den ikke gør det, så har den ubalancer i bevægeapparatet. Og der er altså tale om, at næsten alle heste har en god og dårlig volte, og derfor egentlig har behov for at få fjernet og løsnet op for nogle ubalancer, siger Anne Katrine Nielsen.

Anne Katrine Nielsen driver virksomheden Din Hestemassør. 

Hun arbejder med redskaber som massage, akupressur og kraniosakralterapi, m.m., når hun hjælper heste af med spændinger og ømheder.

Anne Katrine kører jævnligt ud i midt- og nordjylland, men tager også ture til sjælland og øerne, hvis der er heste nok.

Det koster 500 kroner for en behandling, som gennemsnitligt tager en time. Under en behandling bruger Anne Katrine Nielsen alle sine redskaber alt efter, hvad hesten har behov for. 

Denne artikel er første gang bragt på Everhorse.dk (som ejes af Mediehuset Wiegaarden, der også driver Ridehesten.com) 

Læs også

Hestemassage i TV

25-08-2013 08:42, af Nina Marie Villadsen

TV2 Midtvest fik i dag deminstreret, hvordan massør Gitte Søby tilser hestene på det danske landshold før under og efter konkurrence

Margit masserer til mesterskaberne (VIDEO)

28-06-2015 15:31, af Anne-Sofie Schou Munk

Får du massage til dig selv og måske til din hest, ved du også hvilken forskel det kan gøre

Wellness og behandling i stalden

07-08-2016 14:35, af Britt Carlsen
OL|

Hestene ved OL i Rio lever i disse dage et liv på første klasse, med rent vand, store bokse samt massage, fysioterapi med meget mere af deres helt egen hestefysioterapeut Gitte Andersen Søby

Kranio Sakral Terapi er meget mere end bare wellness

29-11-2018 08:17, af Jeanette Hansen

Når mange hesteejere hører om behandlingen Kranio Sakral Terapi, også kaldet KST, tror de fleste, at der ”bare” er tale om massage eller en ren wellness oplevelse for hesten. Men ifølge Kranio Sakral Terapeut Jeanette Hansen er det meget mere end bare wellness

Laver du strækøvelser med din hest?

03-01-2018 08:05, af Cecilia Lindahl

En god træningstime for både hest og rytter kan faktisk begynde dagen forinden, såfremt man har givet sig tid til at strække hesten godt ud efter endt træning

Bliver din hest masseret?

02-09-2015 16:39, af Nina Marie Villadsen

En omgang massage er både et effektivt og værdsat middel mod ømme muskler, hvad enten det skyldes tilbagekomsten fra en ferie eller mange timers hård træning i sadlen

Det klinger godt med klangmassage til heste

09-08-2017 15:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Med et slag på en metalskål frembringer klangmassør Tom Friis Hansen lyde og vibrationer, som kan opløse spændinger hos heste. Behandlingen kaldes klangmassage, og det har hjulpet distancehesten Foccaria til at afstresse

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Dorothee Schneider mister hest og er selv indlagt

19-04-2021 08:52, af Annika Knudsen Lorentsen

I forbindelse med præmieoverrækkelsen ved stævnet i Pforzhein faldt tyske Dorothee Schneider af sin hest Fohlenhofs Rock'n Rose, da hoppen kollapsede og døde formodentligt som følge af et brud på hovedpulsåren

Reaktion på Helgstrands nyhedsbrev i dag

13-04-2021 17:26, af Kristine Ulsø Olsen

Nyhedsbrevet ”Opdatering vedrørende manglende indsyning af 3-års hingste” fra Helgstrand Dressage i dag har medvirket til at Dansk Varmblod nu har lavet en redegørelse af forløbet omkring 10-dages testen fra deres side

Fra narkohandler i Spanien til ridehest i Danmark

18-04-2021 12:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Mette Weye tog til Spanien for at arbejde og fandt ved et tilfælde sin drømmehest Alondra, som var blevet konfiskeret fra en 16-årig narkohandler. Hun tog Alondra med hjem til Danmark, men det var ikke helt uden besvær 

Farvel til en danmarksmester i paradressur

12-04-2021 09:56, af Kristine Ulsø Olsen

Sidste års danmarksmester, Tina Chabert Jensen, mistede i sidste uge sin mesterskabshest og bedste ven, da Ælling måtte aflives grundet akut tarmslyng

Mistede hest til kolik: Transportør fandt en ny

16-04-2021 10:45, af Marie Helene Rigård Rohleder

For tre uger siden mistede Preben sin bedste ven på operationsbordet på Højgaard Hestehospital. Det var hestetransportør Jens Overgaard, som kørte hesten til hospitalet, og bagefter besluttede han at hjælpe med at finde en ny rolig koldblodshest til Preben, som bor på et bosted. I går flyttede shiren Kong Arthur ind 

Sodashi – det hvide lyn fra Japan (video)

15-04-2021 10:45, af Thomas Bach Jensen

I japan kniber det for alle galopheste med at følge med den hvide hoppe Sodashi, der foreløbigt er ubesejret

Tre Grand Prix-heste med til Hagen

13-04-2021 15:03, af Kristine Ulsø Olsen

Daniel Bachmann Andersen som sidste år gik selvstændig, glæder sig til at gå en spændende stævnesæson i møde. Om en uges tid drager han afsted mod det internationale stævne i Hagen, hvor han medbringer intet mindre end tre heste i Grand Prix-klasserne

Pressemeddelelse fra Helgstrand Dressage

14-04-2021 19:42, af Annika Knudsen Lorentsen

Som tilbagemelding på gårsdagens udmelding fra Dansk Varmblod vedrørende 10-dages testen, har Helgstrand Dressage nu udsendt en pressemeddelelse. Læs den her

Laila Pedersen ny rytter på Stutteri Ask

14-04-2021 12:48, af Thomas Bach Jensen

Berider Laila Pedersen, der senest har været ansat hos Nordentoft Equestrian og tidligere på Katrinelund igennem flere år, er blevet ansat som springrytter på Stutteri Ask

En godkendt hingst ved Dansk Varmblods Efterkåring

13-04-2021 19:33, af Thomas Bach Jensen
Avl|

Fem hingste blev fremstillet ved Dansk Varmblods Efterkåring på Vilhelmsborg i aften, hvor en hingst opnåede adgang til 10-dages prøve med henblik på avlsgodkendelse