Den blinde hest Endo (video)

21-11-2019 17:05

Stine La Cour Andersen

Er det muligt at træne og ride en hest, selvom den er fuldstændig blind? Hvis man ser på vallakken Endo og hans ejer Morgan Wagner, så er intet umuligt. Læs deres inspirerende historie, og se videoen af, hvordan det går parret i dag

Copyright Ridehesten.com
Foto: Michael T. Photography

Da amerikanske Morgan Wagner var 13 år gammel, lod hendes bedstemor hende vælge et føl ud fra hendes hesteflok. Valget faldt på det dengang kun få måneder gamle appaloosa-føl, Endo. Trods den meget unge alder stod føllet ud af flokken med sin stærke karismatiske personlighed. Da Endo var gammel nok til at Morgan kunne få ham, var hendes viden indenfor heste begrænset. Hun lærte derfor, hvad der virkede ved at afprøve tingene, og hun lærte af sine fejl. Denne metode har vist sig at være yderst værdifuld i deres nuværende samarbejde.

Et smertehelvede
Da Endo var 8 år, lå Morgan mærke til, at han var begyndt at knibe øjnene sammen. Det virkede til, at vallakkens øjne gjorde ham ondt. Så snart hun opdagede det, fik hun en dyrlæge ud for at undersøge Endo. Han var herefter diagnosticeret med Equine Recurrent Uveitis (måneblindhed), glaukom og katarakt. Nu gik forsøget på at redde hans øjne i gang. For at mindske smerterne fjernede Morgan støv og andre irritationsmomenter fra hans omgivelser. Hun lukkede ham kun på fold om aftenen, og hun gav ham antiinflammatorisk medicin. Flere gange om måneden kom dyrlægen forbi for at se til øjnene og give ham ordineret øjensalve og stærkere medicin. Desværre hjalp det intet, da Endos øjne kun blev mere og mere smertefulde.

Fjernelsen af det ene øje
Trods fem år med ihærdige forsøg på at redde begge Endos øjne, så bristede det højre øje, og han var i en enorm smerte. Han stoppede med at spise, fordi det gjorde ondt, når han tyggede. Samtidigt påvirkede medicinen, der skulle dæmpe betændelsen og smerterne, hans appetit. Da dyrlæge kom frem til, at øjet ikke stod til at redde, besluttede Morgan, at det skulle fjernes. Efter operationen var Endo meget bange, og den første aften fandt Morgan ham stående rystende i stalden. Hun valgte at blive ved ham natten ud, og hendes tilstedeværelse beroligede ham. Dyrlægens prognose for Endos andet øje var ikke særlig håbefuld, og Morgan skulle forholde sig til, at Endo med stor sandsynlighed snart var komplet blind.

Copyright Ridehesten.com
Her ses Endo, da han stadig havde sit syn. Foto: Privat.

Forberedelsen på blindhed
Morgan var nødsaget til at forberede Endo på at miste synet for at forbedre hans forudsætninger for at tilpasse sig sit nye liv. Det gjorde hun ved at give ham bind for øjnene i korte perioder ad gangen. Først var han skræmt, og han nægtede at bevæge sig i frygt for mørket. Morgan beroligede ham ved at snakke og kæle for ham, så han kunne føle sig tryg. Efter et kvarter med bind for øjnene lokkede Morgan ham til at træde et enkelt skridt frem, og med det samme fjernede hun klædet fra øjnene. Den store tillid mellem hest og rytter gjorde, at anden gang med bindet gik mere ukompliceret, og de kunne nu gå rundt på banen sammen. Ved tredje forsøg lykkedes det dog Endo at regne ud, hvordan han kunne fjerne bindet fra øjnene, og det gjorde fremtidig træning en smule mere udfordrende.

Komplet blindhed
Som forudset af dyrlægen, så gik der ikke lang tid, før det andet øje måtte fjernes. Seks måneder efter fjernelsen af det første øje, blev det andet øje opereret ud. Denne gang var det meget nemmere for Endo at komme ovenpå, og han havde en helt anden selvtillid kontra efter første operation. Morgan tror, at alt den tid, hun har brugt på at træne blindhed med Endo, har givet pote. Denne gang var Endo forberedt, da han havde lært at sanse sine omgivelser uden at være i stand til at se dem. På baggrund af det hårde arbejde blev overgangen fra delvis blindhed til komplet blindhed knap så vanskelig.

Copyright Ridehesten.com
Endo kan ved hjælp af Morgans vejledning sagtens både springe og finde rundt i terræn. Foto: Michael T. Photography

En ny ven
Da Endo var på vej til at blive blind, brugte Morgan en del tid på at lede efter en permanent følgesvend til ham. På den måde ville han ikke være alene i mørket. Hun fandt frem til en miniature hoppe ved navn Cinnamon, som var blevet vanrøgt og havde brug for et bedre hjem. I dag er Cinnamon og Endo uadskillelige, og de bor i samme boks og går på fold sammen. Når Morgan tager Endo med til konkurrencer og events rundt omkring, så bliver Cinnamon dog hjemme, da hun ellers ville være en stor distraktion for ham. Makkerparret er dog altid utroligt glade for at være sammen igen, når Endo kommer hjem.

Blindhed er ingen stopklods
Endo er stadig i stand til at gøre alle de ting, han gjorde, da han stadig havde sit syn. Han konkurrerer, rider ture, rejser, springer og tager del i en hver anden ny oplevelse, der nu skulle opstå. Han er en stor fanfavorit til events, hvor han demonstrerer sin alsidighed, intelligens og trænbarhed i en lang række lokaliteter i hele USA og Canada. Parret har endda været med til at optræde i et udendørs teatershow. I dag er Endo 19 år gammel, og han lever stadig et meningsfyldt liv med Morgan i Eugene, USA. Morgan har lavet en Facebook-side, Endo the Blind, hvor hun aktivt deler billeder og video af livet med Endo. Facebook-siden har hele 200,000 følgere. I en video ser man b.la., hvordan Endo er i stand til at finde vej, selvom stien pludselig skiller sig i to.

Copyright Ridehesten.com
Her ses parret til ét af de mange events, de har deltaget i. Foto: Michael T. Photography

FEI har været ude på besøg for at filme hos parret, og den video kan ses herunder.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner