Dansk Varmblod nr. 5 på ranglisten

15-10-2024 10:21

I disse dage afholder WBFSH generalforsamling, og samtidig offentliggøres ranglister over avlsforbund, heste og avlere i de tre olympiske discipliner

Copyright Ridehesten.com

Den internationale sammenslutning af ridehesteavlsforbund, WBFSH udgiver hvert år ranglister over avlsforbund, heste, hingste, avlere i dressur, springning og military. Ranglisterne udarbejdes efter sportsresultater opnået i FEI regi. Longines WBFSH’s ranglister løber i en 12-måneders cyklus, hvorefter ranglisterne nulstilles, og beregningerne starter på ny for den næste periode. Dette sker pr. 1. oktober.

Ranglister for forbund
Ifølge dette års ranglister i dressur er det KWPN som er vinder blandt avlsforbundene med 14.222 points. Kampen om de efterfølgende pladser er særdeles tæt med Oldenburg på andenpladsen med 12.835 points efterfulgt af Westf med 12.529 points, Hann 12.460 points og Dansk Varmblod på 5. pladsen med 12.389 points. Det er ikke uventet Queenparks Wendy eller Wendy de Fontaine e. Sezuan, som har optjent flest points til Dansk Varmblod. Hoppen er opdrættet af Kurt Gosmer, Dronninglund, og han er nr. 2 på ranglisten over succesfulde avlere, kun overgået af afdøde Silke Druckenmüller, som har opdrættet OL-guldvinder TSF Dalera BB.

I springning er det ikke uventet Selle Francais som topper listen efterfulgt af Zangersheide og BWP (Belgisk Varmblod). Dansk Varmblod befinder sig på en 22. plads, og igen i år er den mest vindende DV-springhest Jackofhearts (eks. Happy Feets Heartbeat) e. Heartbeat/ Baloubet du Rouet/ Caletto I, opdrættet af Gitte og Torben Seerup Skøtt og amerikansk ejet. Rytter:  Margie Engle/USA.

I military topper Holsten ranglisten foran ISH (Horse Sport Ireland) og med Selles Francais på tredjepladsen. Dansk Varmblod ligger på plads nr. 29, og her er det Commander VG e. Come Back II/ Abantos (opdr. M & B Kløve-Mogensen) redet af Aistis Vitkauskas, der starter for Litauen, som har optjent flest points.

 Ranglisterne tager ikke hensyn til populationsstørrelsen, altså antallet af fødte føl i de enkelte avlsforbund. Beregninger udført af WBFSH for nogle år siden, hvor antallet af fødte føl blev inddraget i beregningerne viste, at mindre forbund, som Dansk Varmblod havde stor fordel af denne beregningsmetode. Desværre var der ikke tilslutning til at bruge antallet af fødte føl i beregningerne. 

Copyright Ridehesten.com
TSF Dalera BB og Jessica von Bredow-Werndl. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

WBFSH Breeder Awards
De mest succesfulde avlere hædres hvert år ved en ceremoni i forbindelse med et internationalt stævne i vinterhalvåret (ofte i Geneve i december). ”Denne prestigefyldte pris anerkender det ekstraordinære engagement og talent hos dem, der opdrætter hesteatleter i verdensklasse”, lyder det fra WBFSH.

For fjerde år i træk er Dressage Breeder Award posthumt blevet tildelt Silke Druckenmüller for hendes enestående arbejde med at opdrætte Trakehner-hoppen, TSF Dalera BB. Denne bemærkelsesværdige hoppe, som har været en dominerende kraft i dressurverdenen, trækker sig tilbage fra konkurrencesporten efter sin dobbelte guldmedaljesejr ved de Olympiske Lege i Paris 2024 med Jessica von Bredow-Werndl.

I sin meddelelse om pensionering udtrykte von Bredow-Werndl dyb taknemmelighed for Daleras bidrag og mindede om parrets sejre over syv tyske mesterskaber, seks europæiske mesterskaber og fire olympiske titler. Dalera, nu 17, vil nyde sit otium i rytterens hjem i Aubenhausen, Tyskland, med et par afskedsoptrædener planlagt i Neumünster og Basel.

Copyright Ridehesten.com
Legacy og Daniel Coyle. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Jumping Breeder Award for 2024 går til Romain Rotty fra Budingen, Belgien, for at opdrætte den exceptionelle Zangersheide-hoppe Legacy, også kendt som Chavantele Z. Sammen med den irske rytter Daniel Coyle har Legacy konsekvent demonstreret sin fortræffelighed på den internationale springscene.

Legacys præstationer i år inkluderer sejre ved World Cup i Leipzig og Amsterdam. Coyle og Legacy fik også en stærk debut ved de Olympiske Lege i Paris 2024, hvilket bidrog til Irlands resultat med en fantastisk fejlfri runde. 
 Legacys konsekvente succes og Coyles dygtige ridning har etableret dem som et af de mest formidable par på den internationale springscene i 2024.

Copyright Ridehesten.com
JL Dublin og Tom McEwen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Eventing Breeder Award går til Göttsche-Götze Volker fra Gross Buchwald, Tyskland, for at opdrætte JL Dublin efter danskopdrættede Diarado, en holstenervallak, redet af Tom McEwen. JL Dublins præstationer i løbet af det seneste år inkluderer en guldmedalje i holdmilitary ved de Olympiske Lege i Paris 2024, samt topplaceringer i store konkurrencer såsom Kentucky 5* og Luhmühlen 4*.

 Se ranglisterne på WBFSH's hjemmeside.

/Dansk Varmblod

Læs også

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner