CEM – en smitsom kønssygdom hos heste

21-07-2020 09:15

CEM er en smitsom kønssygdom, der kan ramme avlshingste og hopper. Sygdomstegnene kan variere meget, og nogle får slet ikke symptomer, det kan derfor være svært at opdage sygdommen

Copyright Ridehesten.com
CEM er forårsaget af bakterien Taylorella equigenitalis. Bakterien spredes fra hest til hest venerisk – altså ved bedækning. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvordan holder man CEM fra stalddøren? Og hvordan behandles den? Jon Vedding Nielsen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, svarer på spørgsmål om sygdommen i det følgende.

CEM er faktisk ikke en ny sygdom. Tilstanden er beskrevet første gang i 1977, så det er ikke et nyt problem, der er opstået. Der er dog flere hingste- og hoppeejere, der har fået fokus på sygdommen de seneste år, og det øgede fokus er godt, så vi kan mindske risikoen for spredning af den, pointerer Jon.

Hvordan smitter CEM?
CEM er forkortelsen for Contagious Equin Metritis og er forårsaget af bakterien Taylorella equigenitalis. Bakterien spredes fra hest til hest venerisk – altså ved bedækning. Derfor kaldes sygdommen også en kønssygdom. Bakterien overlever meget dårligt uden for hesten, og derfor er det yderst sjældent, at der opstår smitte på anden vis. Der er dog rapporteret smitte fra hingst til hingst via fantom eller andet udstyr, der bruges ved tapning, som ikke er ordentlig rengjort.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvad er symptomer på smitte med CEM?
Både hopper og hingste, der er smittet med CEM, viser ikke nødvendigvis tegn på sygdom. Der kan dog komme symptomer ved en smittet hoppe, hvor der så vil ses flåd fra skeden efter bedækning. Der kan ligeledes være nedsat fertilitet, da bakterien skaber en irritation i livmoderen, som mindsker sandsynligheden for, at hoppen bliver drægtig i den pågældende brunst. Hos hingstene findes bakterien i forhuden og på overfladen af penis, men der er ingen synlige symtomer.

Hvordan behandles CEM?
CEM er en relativt mild infektion, og i de fleste tilfælde vil der faktisk forekomme spontan helbredelse hurtigt – selv uden behandling. Hopperne kan dog blive raske smittebærere af bakterien, så de alligevel kan give den videre til hingsten. Der er også påvist smitte fra hoppe til hingsteføl, og det formodes, at smitten er overført under folingen. Bakterien er dog følsom overfor de fleste typer af antibiotika, herunder penicillin, og behandling er nødvendig for at eliminere hoppen eller hingsten som smittebærer og dermed smittekilde.

Hvordan forhindres spredning af CEM?
Findes CEM hos en hoppe eller hingst, har hesteejeren pligt til at melde det til Fødevarestyrelsen. Desuden bør hingste, der anvendes til naturlig bedækning, rutinemæssigt undersøges for CEM. Dette gøres ved at kontakte dyrlægen, som tager en svaberprøve, og indsender den til dyrkning. Hopper, hvor der er mistanke til CEM, f.eks. på grund af øget flåd efter bedækning, bør ligeledes undersøges efter samme procedure.

Når der er tale om inddæmning af sygdommen i fremtiden, så kan hopper med fordel undersøges for CEM, før de bringes til hingst, således at der ikke sker smitte til hingsten, som herefter kan føre den videre til andre hopper.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen