Bøgegården Gladiola er Årets Hingst 2022 (video)

13-03-2022 14:17

Annika Knudsen Lorentsen

Det er netop blevet offentliggjort, at det er Bøgegården Gladiola der er udnævnt til Årets Hingst 2022 i Dansk Varmblods, blandt andet på baggrund af sine flotte egenpræstationer i topsport

Copyright Ridehesten.com
Bøgegården Gladiola redet af Lars N. Pedersen, flankeret af ejerne Søren Rasmussen og Tinna Ladefoged tv. og Fam. Schmidt th., og formand for Dansk Varmblod Jan Pedersen. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Siden 1998 er der hvert år (undtagen 2021) blevet kåret Årets Hingst i Dansk Varmblod. Tilbage i 1998 blev den første hingst udvalg, og her var det hingsten Lucky Light, der modtog hædren og siden er det både spring- og dressurhingste, der har modtaget prisen. Prisen tildeles til en hingst der har gjort sig særligt bemærket som avlshingst eller ved som Årets Hingst 2022 at leve op til Dansk Varmblods avlsmål om at blive en hest til de helt store internationale stævner.

Vinderen af titlen modtager Peder Hostrup Pedersens vandrepokal, og i år er det en springhingst der er udvalgt til titlen. Det er den velspringende hingst Bøgegården Gladiola e. Bøgegården's Graff's Stakkato/ Bøgegårdens Apollo, som er ejet af avlerne Stina og Jørgen Schmidt fra Bøgegården og Frandsbjerg Horses i fællesskab. 

Hingsten modtager denne fornemme pris blandt andet for sine mange flotte præstationer i springsporten, hvor han både i 2020 og 2021 blev dansk mester med Lars Nørgaard Pedersen i sadlen. Første DM-titel opnåede hingsten i en alder af bare 8 år.

Copyright Ridehesten.com
Lars N. Pedersen med Bøgegården Gladiola. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

– Han har trods sine kun 10 år gjort sig bemærket i ind- og udland med mange mange topplaceringer, og det er helt imponerende hvad han har opnået i sporten, og det er også en af grundene til, at vi i avlsledelsen ikke var i tvivl om, at lige præcis han fortjener at blive årets hingst, fortalte Johnny Hansen, som er talsmand for springkommissionen i Dansk Varmblod, som i forbindelse med tildelingen af prisen holdte en tale om Bøgegården Gladiola. 

Copyright Ridehesten.com
Lars N. Pedersen med Bøgegården Gladiola. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

– En springhest skal have vilje til at arbejde, indstilling til at springe fejlfrit, den skal være klog og ikke bruge flere kræfter på banen en højest nødvendigt, fortalte Johnny blandt andet, og understregede, at netop dette opfylder Årets Hingst 2022. 

Fakta
Springhingste der tidligere har været Årets Hingste i Dansk Varmblod
 • 1998: Lucky Light DVE 366
 • 2001: Lando DH 430
 • 2002: Come Back II DVE 560
 • 2004: Carano DVE 521
 • 2005: Solos Landtinus DVE 674
 • 2008: Casir Ask DVE 497
 • 2009: Cajus DVE 634
 • 2012: Crelido DVE 752
 • 2013: Heartbeat DVH 871
 • 2015: Bøgegårdens Apollo DVE 767
 • 2017: Favorit Ask DVE 1035

Internationalt har Lars og Bøgegården Gladiola også vist særdeles flotte takter, hvor de flere gange er blevet placeret i international Grand Prix. De blev 3'er i 150 cm Grand Prix i Oliva i slutningen af februar, mens de sidste år opnåede flere topplaceringer i internationale S-klasser.

Copyright Ridehesten.com
Ejerne af Bøgegården Gladiola. Fra venstre: Stine og Jørgen Schmidt, Jeppe og Theodor Schmidt, Søren Rasmussen (bagerst) og Tinna Ladefoged. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen

Her ved Dansk Varmblods Hingstekåring 2022 var de også den eneste danske ekvipage der kom fejlfrit igennem den 150 cm-høje Grand Prix (se videoen nederst). Lars red også hingsten ved UVM for 7-års, mens det var Jesper Meyenburg der stod for træningen af hingsten da den var yngre. Han red UVM på den for både 5- og 6-års heste, ligesom den vandt Dansk Ride Forbunds 4-års championat, og blev placeret både for 5- og 6-års. 

I avlen er Bøgegården Gladiola allerede far til flere afkom, og på trods af, at hans første årgang er født i 2016, er han allerede far til de kårede hingste Bøgegårdens Gladiator og Genesis P, ligesom han havde to afkom med i Unghestechampionatet i springning i år. Selv fik han tildelt opdrættermedalje i sølv, blev fløjhingst og fik tildelt Elvin Rasmussens vandrepokal ved sin kåring i 2016.

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen